Πρόστιμο στην ουκρανική τηλεόραση για αποκλεισμό της Ρωσίας από Eurovision

Η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης EBU, που είναι αρμόδια για την διεξαγωγή του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, επέβαλε στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας πρόστιμο επειδή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του διαγωνισμού Eurovision-2017 που έγινε στο Κίεβο παρατηρήθηκαν ελλείψεις.

Όπως αναφέρεται από την EBU, η δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας δεν επέδειξε την πρέπουσα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση για την επίλυση του ζητήματος που προέκυψε μετά την απόφαση της πρώτης να μην επιτρέψει τη συμμετοχή της ρωσίδας τραγουδίστριας Γιούλια Σαμοΐλοβα στον διαγωνισμό. 

Στο ρωσικό πρακτορείο Tass ο επίσημος εκπρόσωπος της EBU, Ντέιβιντ Γκούτμαν, δήλωσε ότι στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας κοινοποιήθηκε η απόφαση για το πρόστιμο. Δεν αναφέρθηκε, όμως, στο ποσό του προστίμου λέγοντας ότι "αυτό το ζήτημα δεν το σχολιάζουμε".

Ο Γκούτμαν δήλωσε επίσης ότι η δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσο διάστημα θα διαρκέσει η σχετική διαδικασία που απαιτείται για να συζητηθεί η έφεση, σε περίπτωση που αυτή υποβληθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν σχολιάζουμε το ζήτημα αυτό καθώς πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία". 

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία απαγόρευσε στην Γιούλια Σαμοΐλοβα, την τραγουδίστρια που θα εκπροσωπούσε τη Ρωσία στην Eurovision, να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού επειδή πραγματοποίησε συναυλία στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε στα εδάφη της το 2014.

Η 27χρονη τραγουδίστρια παραδέχθηκε ότι παραχώρησε συναυλία στην Κριμαία το 2015. Η ουκρανική υπηρεσία αφαλείας SBU έχει βάλει στη μαύρη λίστα τουλάχιστον 140 ρώσους καλλιτέχνες.

Πηγή: in.gr