Η ελληνική κρίση εμπνέει το γαλλικό θέατρο στην Αβινιόν

Le Birgit Ensemble λέγεται η ομάδα που δημιούργησαν πριν από τρία χρόνια οι γαλλίδες ηθοποιοί και σκηνοθέτιδες Ζυλί Μπερτάν και Ζαντ Ερμπιλό. Από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου συμμετείχαν στο Φεστιβάλ της Αβινιόν με την, εμπνευσμένη από την ελληνική οικονομική κρίση, παράσταση "Dans les Ruines d'Athenes" ("Μέσα στα Ερείπια της Αθήνας").

Παιγμένο σε ένα σκηνικό που μοιάζει με αρχαίο ναό κορινθιακού ρυθμού, το έργο προτάσσει την προσποίηση και την ψευδαίσθηση ως εναλλακτικές μορφές πραγματικότητας: "Καταρρακωμένοι από τις συνεχείς αποτυχίες των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάποιοι πολίτες αυτής της χώρας κλείνονται στο πλατό του ριάλιτι τηλεοπτικού παιχνιδιού "Parthenon Story". Οι νικητές θα δουν τα προσωπικά τους χρέη να διαγράφονται. Οι συμμετέχοντες έχουν πάρει το όνομά τους από ήρωες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Οι κάμερες τους ακολουθούν στο στούντιο όπου μιλούν για πολιτική και οικονομία, για το βάρος της αρχαίας κληρονομιάς και για την ανάγκη να έρθει η κάθαρση, ακόμη κι αν είναι βουτηγμένη στο αίμα. Οι θεατές όχι μόνο δεν καλούνται να κλείσουν τα κινητά τους, αλλά μέσω μιας ειδικής εφαρμογής συμμετέχουν σε αληθινό χρόνο στο παιχνίδι και επηρεάζουν την έκβαση του θεάματος μέσω της ψήφου τους. Θεατής, τηλεθεατής, πολίτης, ηθοποιός, περφόρμερ... Οι ιδιότητες δεν έχουν πια σημασία". 

Φανταζόμαστε πως, λόγω περιεχομένου, θα δούμε την ερχόμενη σεζόν την παράσταση και στην Αθήνα. 

Τις ίδιες ημερομηνίες η ομάδα παρουσίασε μια ακόμη παράσταση στο φημισμένο θεατρικό φεστιβάλ της Νότιας Γαλλίας - και οι δύο ανήκουν στην τετραλογία "Europe Mon Amour" ("Ευρώπη Αγάπη Μου") - με τίτλο "Memories of Sarajevo" ("Αναμνήσεις του Σαράγεβο") και θέμα την τριετή πολιορκία της τωρινής πρωτεύουσας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατά τον πόλεμο της Βοσνίας.

Πηγή: tospirto.net (Γιώργος Νάστος)