Η Madame Ginger μας άνοιξε το studio της και μας είπε την ιστορία της

Η Madame Ginger ή αλλιώς Μαριλού Παντάκη, έχει έναν αέρα που σε γοητεύει στα πρώτα δευτερόλεπτα της γνωριμίας σας. Άνετη, χαμογελαστή, αστεία και γνήσια. Δεν θα σας πω ψέμματα, αν βρίσκεσαι δίπλα της είναι δύσκολο να μην σε επηρεάσει η αύρα της - ευτυχώς για όλους μας η αύρα αυτή είναι αναζωογονητική και γεμάτη ενέργεια και αγάπη, όπως και οι συνταγές της.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή το να πούμε πως τα ίδια τα φαγητά που ετοιμάζει έχουν ένα κομμάτι από την ίδια. Είτε αυτό είναι τα ταξίδια της, είτε η διάθεσή της, είτε μια ιστορία που δεν θέλει να ξεχάσει ποτέ. 

Το πρώτο πράγμα που αντίκρισα στο Madame Ginger Studio, το οποίο άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του και είναι ό,τι πιο αυθεντικά μοντέρνο αθηναϊκό έχουμε δει όσο αφορά στη διακόσμησή του, ήταν, φυσικά, η μασκότ, ο σκυλάκος Toro, τον οποίο η Μαριλού έσπευσε να πάρει στην αγκαλιά της και να με καλωσορίσει. Και κάπως έτσι βρέθηκα σε έναν από τους πιο cool χώρους, που πιθανότατα να υπάρχουν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Όταν σταμάτησα να βγάζω ήχους θαυμασμού μέχρι και για τη θέση της κάθε κορνίζας, άρχισαν να λειτουργούν οι σιελογόνοι αδένες μου και κάπου εδώ θα σταματήσω και θα σας δώσω την ευχαρίστηση να πάρετε μία γεύση (#διπλής) από το τι εστί Madame Ginger. 


Γιατί "Madame Ginger"; 
Όταν έφτιαξα το blog, έψαχνα δύο πράγματα. Το ένα ήταν το όνομα του blog να γίνει παρατσούκλι και να σταματήσουν να με φωνάζουν Μαριλού. Το δεύτερο ήταν, αφού είχα βρει το Madame, σκέφτηκα να προσθέσω το αγαπημένο μου συστατικό, που είναι φυσικά το ginger. Είναι τόσο απλή ιστορία. 

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μαγειρική; 
Όταν ήμουν φοιτήτρια ακόμα. Ήταν θέμα επιβίωσης -κάτι έπρεπε να τρώω και δεν μπορούσα να τρώω κάθε μέρα απ' έξω. Έτσι έβαλα κάτω τα εργαλεία της μαγειρικής και ξεκίνησα να μαγειρεύω ό,τι ήξερα. Ό,τι μου είχε μάθει η μαμά μου, ό,τι είχα δει απ' τη γιαγιά μου -τότε δεν υπήρχε το να βρεις συνταγές στο internet. Άνοιγα περιοδικά, διάβαζα συνταγές, παρακολουθούσα τηλεόραση.

Πώς ήταν η ζωή σου πριν από αυτό; 
Σπούδασα Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία στην Καστοριά. Όσο ήμουν φοιτήτρια δούλευα σε πρωινή και βραδινή δουλειά, παράλληλα, όταν μία μέρα βαρέθηκα να είμαι στην Καστοριά, πέρασα όλα τα μαθήματα και γύρισα στην Αθήνα. Δούλεψα 6-7 χρόνια σε εταιρείες δημοσίων σχέσεων, μέχρι που τα άφησα όλα, πέρασα ένα καλοκαίρι σε νησιά με τις σκέψεις μου και αποφάσισα πως ποτέ ξανά δεν θα δούλευα κάνοντας κάτι που δεν μου αρέσει, δεν με γεμίζει και δεν με κάνει να δημιουργώ. Όταν γύρισα μετά από εκείνο το καλοκαίρι, αποφάσισα να σπουδάσω μαγειρική που μου άρεσε και πλέον μαγείρευα πολύ καιρό. Ήθελα να βελτιωθώ, να μάθω να μαγειρεύω και να δω πού θα με βγάλει.

Περισσότερο για εσένα ή για άλλους ανθρώπους; 
Δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσω να μαγειρέψω για εμένα. Όταν είμαι μόνη μου στο σπίτι θα παραγγείλω σουβλάκια ή pizza, ή θα βράσω μακαρόνια και θα τα φάω με φέτα. Όταν όμως περιμένω κόσμο, εκεί θα κάτσω, θα μαγειρέψω και θα βάλω όλη μου την αγάπη και τη δημιουργία.

Πότε ξεκίνησε το Madame Ginger να είναι αυτό που είναι σήμερα; 
Η αλήθεια είναι πως μια μικρή δυναμική την είχε απ' την αρχή. Έκανα λάθη, πήρα συνεργάτες που με κράτησαν πίσω στο πώς ήθελα εγώ να είμαι και μετά από 2,5 χρόνια που ήμουν πλέον μόνη μου και αποφασισμένη να το δω επαγγελματικά, προσέλαβα ανθρώπους να μου κάνουν το design και άρχισα να συνεργάζομαι με φωτογράφο. Ήταν blog και ακόμα blog το ονομάζω. Είναι κάτι προσωπικό -είναι επαγγελματικά στημένο, αλλά συνεχίζει να είναι προσωπικό.


Τι μπορεί να βρει κανείς όταν μπει στο Μadame Ginger; 
Μπορεί να βρει συνταγές τις οποίες συνοδεύω από πολύ προσωπικές ιστορίες. Ενώ μέχρι πρόσφατα το απέφευγα, πλέον έχω αποφασίσει να γράφω σε κάθε συνταγή σχεδόν από μία ανάμνηση, από μία προσωπική ιστορία, κάτι που με ενοχλεί, κάτι που με χαροποιεί. Γιατί για μένα λειτουργεί σαν ψυχανάλυση. Κάθε συνταγή που φτιάχνω δεν τη φτιάχνω τυχαία. Για μένα οι συνταγές μου έχουν μία ιστορία από πίσω. Δηλαδή θα δεις συνταγές από την Ιαπωνία. Ήμουν εκεί ένα μήνα και δε θέλω να τις ξεχάσω ή θέλω να τις γευθείς κι εσύ που ήσουν εδώ και δεν μπόρεσα να σε πάρω μαζί μου. Οπότε έχει μεγάλη σημασία για εμένα να ξέρεις τι νιώθω ή τι μου θυμίζει ή από πού εμπνεύστηκα την κάθε συνταγή. Νομίζω έτσι αρέσει και στον κόσμο. Νομίζω έχει βαρεθεί να μπαίνει σε sites και να βλέπει συνταγές έτσι απλά. Γιατί εμείς δεν είμαστε συνταγολόγιο, ένα site που θα μπεις απλά για να μαγειρέψεις -είμαστε ένα blog στο οποίο εγώ προσωπικά μοιράζομαι και τη ζωή μου. Είναι ο ψυχολόγος μου, ξέρεις. 

Πώς εμπνέεσαι την κάθε συνταγή; 
Πάει με την εποχή -θέλω να είμαστε πολύ μέσα στην εποχή. Πάει επίσης με τη ψυχολογία μου. Σε περιόδους που δεν είμαι καλά, θα δεις πολλή σοκολάτα, για παράδειγμα. Όταν είμαι σε δίαιτα θα φτιάξω διαιτητικά και φυσικά, ανάλογα με τα ταξίδια μου. Όταν ταξιδεύω γυρίζω και με κάτι.

Πόσο εύκολο είναι να το κάνεις αυτό στην Ελλάδα του 2017; 
Θέλει πάρα πολλή υπομονή. Ξεκίνησα το 2012 -από τότε και μέχρι το 2015 δεν είχα συνεργασίες, δεν είχα δική μου εταιρεία. Τώρα που έχω όλα αυτά είναι τρομερά δύσκολο να βγει οικονομικά, αφού έχουμε ένα κράτος που δεν είναι με το μέρος μας. Δεν είναι εύκολο να βγει κέρδος -είναι δύσκολο να επιβιώσεις, αλλά εμείς το καταφέρνουμε.


Άρα ξεκίνησες με την κρίση. 
Χέρι, χέρι, μαζί.

Δε σε εμπόδισε αυτό; 
Ποτέ, όχι. Ακόμα και τώρα που θεωρώ πως είμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση, αποφάσισα να ανοίξω ένα studio. Όλοι ήταν αρνητικοί προς αυτό. Δεν με νοιάζει. Εγώ θα προσπαθώ πάντα γι' αυτό που θέλω και θα δίνω τον καλύτερο μου εαυτό, δεν θα με εμποδίσει η κάθε κυβέρνηση. Δεν με απασχολούν αυτά. Πιστεύω πως αν δεν πάει καλά, δεν θα πάει. Αλλά δεν θα πάει επειδή εγώ δεν θα έχω δουλέψει σκληρά. Πιστεύω πως ακόμα και με αυτές τις δυσκολίες, αν δουλέψεις σκληρά, μπορείς να τα καταφέρεις.  

Με ποιον είναι το όνειρό σου να μαγειρέψεις μαζί; 
Είχα σαν όνειρο να μαγειρέψω μαζί με τον Jamie Oliver, αλλά μαγείρεψα. Βέβαια, θα ξαναμαγείρευα, πάλι, αύριο. Δε θεωρώ ότι είναι καταπληκτικός μάγειρας, έχω φάει στα εστιατόριά του και δεν έχω τρελαθεί -φυσικά, δεν μαγειρεύει ο ίδιος, αλλά αν ήταν ένας καταπληκτικός μάγειρας θα είχε εκπαιδεύσει το προσωπικό του. Θεωρώ ότι έχει τρομερή αμεσότητα, τρομερή επαφή με τον κόσμο και ένα πολύ καλά στημένο marketing. Τον θαυμάζω πολύ γι' αυτό. Σαν άνθρωπος τώρα, ενώ ήμασταν εκεί 10 άτομα και μαγειρεύαμε, ήταν τρομερά ευχάριστος, αλλά ανεπιτήδευτα ευχάριστος. Επειδή έτσι είναι ο χαρακτήρας του, φαίνεται πολύ χαρούμενος.

Θα ήθελα πολύ να μαγειρέψω... (σκέφτεται) 
Με τον Anthony Bourdain. Είναι ο πιο sexy άντρας σε όλον τον κόσμο. Κάνει ταξιδιωτική εκπομπή και παλιά ήταν chef.

Πες μου για το Madame Ginger Studio. 
Το studio το έφτιαξα στην Κυψέλη -είναι μια περιοχή που είχα εγκαταλείψει για μια δεκαετία και πάντα ονειρευόμουν να γυρίσω. Το έφτιαξα στο παλιό πατρικό μου σπίτι. Απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες του χώρου, σε άλλους bloggers, σε εταιρείες παραγωγής, σε οποιονδήποτε θέλει να κάνει ένα γύρισμα, είτε για φαγητό, είτε όχι και μπορεί να νοικιάσει αυτόν τον χώρο, ή να του κάνουμε εμείς το γύρισμα αν δεν έχει εκείνος εταιρεία παραγωγής.

Το σπίτι ξεκίνησε να γίνει minimal, δεν έγινε ποτέ. Έχει πατήσει πάνω στα γκρι, λευκό και κίτρινο και έχει δυο κουζίνες. Εδώ μαγειρεύουμε, εδώ δοκιμάζουμε και κάνουμε τα γυρίσματα. Έχει μία μεγάλη τραπεζαρία που κάνουμε όλα μας τα meetings, εκεί τρώμε, εκεί κάνουμε τα πάντα.


Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή; 
Η αγαπημένη, αγαπημένη μου συνταγή είναι πατάτες με αυγά. Όταν δε νιώθω καλά φτιάχνω αυτή, όταν θέλω να περιποιηθώ κάποιον, φτιάχνω αυτή -είναι η πιο αγαπημένη μου συνταγή σε όλον τον κόσμο. Η δεύτερη πιο αγαπημένη μου συνταγή σε όλο τον κόσμο είναι τα μακαρόνια με τριμμένο τυρί. Αλλά το τριμμένο τυρί να είναι ξερή μυζήθρα την οποία θα έχω τσιγαρίσει με βούτυρο και θα 'χω ρίξει τα μακαρόνια μέσα. 

Τι είναι το φαγητό για εσένα; 
Το φαγητό είναι σοβαρή υπόθεση, δεν είναι χαβαλές. Είναι θέμα επιβίωσης, θρέφει το σώμα σου, τα μαλλιά σου, τα νύχια σου. Είναι απολαυστικό είναι ερωτικό, φέρνει κοντά την οικογένεια, τους φίλους.

Θα σταματήσεις ποτέ να μαγειρεύεις; 
Όταν σταματήσω και να αναπνέω.

Πηγή: jenny.gr (ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚΑ)