Σημαντικές εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό από το Athenaeum για το "Έτος Μαρίας Κάλλας"

Με σημαντικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό το Athenaeum τιμά την μνήμη και την προσφορά στην Μαρία Κάλλας, μια οικουμενική προσωπικότητα και φωτεινό ορόσημο στην παγκόσμια τέχνη, η οποία "έφυγε" από την ζωή πριν από 40 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1977.

Η Κάλλας αποτελεί σημείο αναφοράς ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, ενώ 40 χρόνια μετά αναγνωρίζεται διεθνώς ως η κορυφαία καλλιτέχνις που επαναπροσδιόρισε την ιστορική πορεία και εξέλιξη του λυρικού τραγουδιού, ορίζοντάς το ως εκείνο πριν και εκείνο μετά την παρουσία της, με ερμηνείες που γεφύρωσαν αμετάκλητα το αρχαίο ελληνικό δράμα με την όπερα. 

Μετά από πρόταση του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου ATHENAEUM (Ατενέουμ) το 2017 ανακηρύχθηκε "Έτος Μαρία Κάλλας", και με αυτόν τον τρόπο δόθηκε το έναυσμα να διοργανωθούν πολλές και τιμητικές εκδηλώσεις στην μνήμη της μεγάλης ντίβας, οι οποίες όμως, παράλληλα, τιμούν και προβάλλουν τον σύγχρονο πολιτισμό. Ήδη με την οργανωτική υποστήριξη του ATHENAEUM έχουν πραγματοποιηθεί εκθέσεις και συναυλίες στο Μπακού και το Κουβέιτ, ενώ προετοιμάζονται εκείνες που θα λάβουν χώρα στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, στην Ινδία, όπως και στην Κίνα οι οποίες κορυφώνονται με Προκριματικό Διαγωνισμό για το 40ο GrandPrix στο Πεκίνο. 

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Οιχαλίας, στην κοινότητα Νεοχωρίου Μεσσηνίας, όπου βρίσκεται το πατρογονικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας, καθώς και στο Θέατρο στην Αρχαία Μεσσήνη. Ιδιαιτέρως δε, και με μεγάλη χαρά, ανακοινώνεται η διενέργεια του 40ού Διεθνούς GrandPrix Μαρία Κάλλας στην Όπερα, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομίας και Ανάπτυξης. 

Ο διεθνής αυτός τεσσαρακονταετής θεσμός, με το παγκόσμιο κύρος, αναγνώριση και λάμψη που ιδρύθηκε από την αρχιμουσικό Λούλη Ψυχούλη και την πιανίστα Άννα Κουκουράκη, θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2017, στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος, ανεξαρτήτως εθνικότητας, τραγουδίστριες έως και 31 χρόνων και τραγουδιστές έως και 33 χρόνων. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος μπορούν να βρουν τους όρους συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό στην επίσημη ιστοσελίδα: http://www.grandprixmariacallas.com, καθώς και στην ιστοσελίδα του ATHENAEUM http://www.athenaeum.com.gr

(Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να απευθυνθεί στην Γραμματεία του διαγωνισμού που στεγάζεται στα γραφεία του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου ATHENAEUM, Αδριανού 3, 105 55 Αθήνα, τηλ. 210 3211987, -949, -955. E-mail: contact@athenaeum.com.gr).

Πηγή: tovima.gr (Σταυρόπουλος Λάμπρος)