Εγκαίνια έκθεσης εικαστικών "Tidal Flow" στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Η ομαδική έκθεση εικαστικών "TIDAL FLOW" πραγματοποιήθηκε από 14 έως και 16 Οκτωβρίου 2016, σε έναν χώρο 4.000τμ στην οδό Θεσσαλονίκης 37 στο Μοσχάτο. Ένα συνεργείο επισκευής σκαφών θαλάσσης διαμορφώθηκε και φιλοξένησε για τρεις μέρες καλλιτέχνες και θεατές που από κοινού συνέπραξαν ώστε η εμπειρία της άμεσης επαφής να ανανεώσει τη σχέση των επισκεπτών με την τέχνη.


Παρουσιάστηκαν: ζωγραφική, εικαστικά δρώμενα, όπως video art,performance αυτοσχεδιασμού, in situ installations, φωτογραφίες, γλυπτική, προβολή ντοκιμαντέρ, γκράφιτι. 

Η αντίδραση των θεατών και η συνεχής διεργασία ανάμεσα στα σημεία επαφής των καλλιτεχνών και του κοινού έφερε την Tidal Flow Revisited στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, ενός χώρου διαπιστευμένου για την προώθηση και τη μεθοδική υποστήριξη της τέχνης, όπου από τις 15 Μαΐου έως και τις 31 παρουσιάζεται η παραπάνω έκθεση. 

Η Tidal Flow Revisited είναι το επόμενο βήμα. Κάποιοι καλλιτέχνες έχουν αλλάξει. Κάποια έργα έχουν αντικατασταθεί. 

Το σύνολο των έργων ξεπερνά τα όρια της φαντασίας και ανοίγει δρόμους, ανοίγει κόσμους. Πρόκειται για ίχνη, για τμηματικά και σιωπηλά απομεινάρια στα οποία πρέπει να δοθεί ένα νόημα, και των οποίων η ερμηνεία είναι ένας κατ' εξοχήν χώρος προβολής των δικών μας πνευματικών και πολιτισμικών πλαισίων. 

Σε όλα τα παρουσιαζόμενα έργα οι καλλιτέχνες θεωρητικοποιούν λιγότερο, και αντιμετωπίζουν περισσότερο, με μια διάθεση ελαφρά και με χιούμορ, τα κοινωνικά δεδομένα εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες, συμπυκνώνοντας τα υλικά και τις φόρμες. 

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, καθώς και νέοι εμπνευσμένοι δημιουργοί που καταδεικνύουν με τα έργα τους ότι η Αθήνα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή της Σύγχρονης Τέχνης. 

Είναι οι ακόλουθοι: Άγγελος Αντωνόπουλος αντιπρύτανης της σχολής καλών τεχνών, η Άρτεμις Άλκαλαη σημαντική εικαστικός με διεθνή καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, η Αμαλία Αντωνιάδου, Ανθή Ζάχου, Πηνελόπη Κουβαρά, Σοφία Κυριακού, η Γεωργία Λαλέ με σημαντική καριέρα στις ΗΠΑ, η Δήμητρα Λιάκουρα ταλαντούχα νέα σκηνογράφος μόνιμη συνεργάτης της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση,ο καθηγητής της ΑΣΚΤ Μανώλης Μεραμπελιώτης ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Ζιώγας, η καθηγήτρια φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης Laura Dodson, ο Ayis Zita με σημαντική διεθνή παρουσία στα διεθνή κέντρα τέχνης, Χρήστος Μπληγιάννος, Βικτώρια Νταρίλα, Γιώργος Παλαμάρης, Μαρούσα Παράβαλου, Περικλής Πραβήτας, Μαίρη Ρουσιώτη, Χριστίνα Σημαντήρα, Ηλίας Σιψάς, Μαρία Σχινά, Βαγγέλης Χατζής και τέλος ο Άρης Παπαδόπουλος χορευτής και μόνιμος συνεργάτης της ομάδας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Η έκθεση  δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να δει και να ακούσει ένα multimedia oeuvre, όπου κλέβοντας τον τίτλο Tidal Flow, το συγκεκριμένο εγχείρημα θα μπορούσε ζωντανά -μέσω των έργων τους- να μας δώσει απαντήσεις σε μία σειρά από θέματα που συζητιούνται στις μέρες μας.
Στα πλαίσια της Documenta 14, συμπεριλαμβάνεται ως παράλληλη έκθεση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. 

Σύλληψη-επιμέλεια έκθεσης: Τζέννυ Τσουμπρή

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ 
Φίλωνος 29, 185 31 Πειραιάς

Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ και οι ώρες λειτουργίας της θα είναι απο 5μμ εως και 10μμ, κάθε μέρα εκτός Κυριακής. 

Την ημέρα των εγκαινίων (15 Μαΐου) η Ελληνοαμερικανίδα καλλιτέχνης Γεωργία Λαλέ, επέστρεψε στην Αθήνα (μετά από 3 χρόνια), για να πραγματοποιήσει την περφόρμανς In Crisis στα εγκαίνια της έκθεσης Tidal Flow Revisited στην Πινακοθήκη του Πειραιά. Η περφόρμανς σχολιάζει την οικονομική και ηθική κρίση στην Ελλάδα του σήμερα. Η καλλιτέχνης κατά την διάρκεια της δράσης, τρώει-μπουκώνει τον εαυτό της με υπερμεγέθη νομίσματά του ενός ΕΥΡΩ. Μέσω αυτής της συμβολικής δράσης επιθυμεί να εκφράσει τις δυσκολίες και παθήματα που αντιμετωπίζει η γενιά της. Μια γενιά η οποία καλείτε να πληρώσει για τις αμαρτίες όσον κυβερνούσαν την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Τώρα η ελληνική κοινωνία περιμένει από αυτή την νέα γενιά να θυσιαστεί, να κτίσει το μέλλον της κάτω από την σκιά της πτώχευσης και των δανείων. 

Λίγα λόγια για την Γεωργία Λαλέ 
Ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στο New York School of Visual Arts, όπου βραβεύτηκε επανειλημμένως με υποτροφίες. Η δουλειά της εξετάζει τα όρια του ανθρώπινου σώματος στα πλαίσια της σύγχρονης κοινωνίας και τις αντιδράσεις του σώματος σε σχέση με παγκόσμιες ανθρωπιστικές και οικονομικές καταστροφές. Η δουλειά  της έχει εκτεθεί ευρέως στην Αμερική και την Ευρώπη. Η περφόρμανς της #OrangeVest παρουσιάστηκε στην 15η Μπιενάλε Βενετίας της Αρχιτεκτονικής το περασμένο καλοκαίρι. 

Η performance με τον τίτλο Όλη η δυστυχία του ανθρώπου προέρχεται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να καθίσει ήσυχος στο δωμάτιό του – σύλληψη- ιδέα Δήμητρας Λιάκουρα και εκτέλεση Άρης Παπαδόπουλος θα παρουσιαστεί στις: 

17 Μαΐου ώρα 9.15μμ
27 Μαΐου ώρα 9.15μμ
30 Μαΐου ώρα 9.15μμ 
κατά την διάρκεια της έκθεσης στο περιστύλιο της Πινακοθήκης 

Ακολουθήστε μας 
facebook: Tidal Flow Contemporary Art Exhibition
Instagram: TIDALFLOWART

για την
jennytsoumpri visual artproductions
Τζέννυ Τσουμπρή 

Ιnvigilators
Εύα Μπαντίνη
Βανέσσα Διβάνη
Τάσος Φακίνος 

jennytsoumpri@gmail.com  +30 6985039645 www.jennytsoumpri.com