Άλλαξε την πόλη αλλάζοντας εσένα - Δωρεάν Σεμινάρια Sustainable Living στο ΤΗΕ ΒΟΧ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, το THE BOX διοργανώνει μια σειρά δωρεάν σεμιναρίων που στόχο έχουν να αναδείξουν εύκολους τρόπους τους οποίους, εάν υιοθετήσει καθένας μας στην καθημερινή του ζωή, μπορεί να συμβάλλει σε μια πιο ανθρώπινη και βιώσιμη πόλη.

Αν δεχτούμε ότι ο καλύτερος τρόπος να αλλάξουμε τον κόσμο είναι να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας, τότε είναι δεκάδες οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση: η αστική ποδηλασία και η χρήση των ΜΜΜ στις μετακινήσεις μας, η συστηματική ανακύκλωση απορριμμάτων και η μη σπατάλη τροφής, είναι μερικές από αυτές που προβάλλονται καθημερινά μέσα από συνεχείς δράσεις κρατικών και ιδιωτικών φορέων. 

Στη σειρά σεμιναρίων που σχεδιάσαμε στο ΤΗΕ ΒΟΧ, επιλέξαμε δύο θέματα λιγότερο προβεβλημένα, τα οποία όμως αποτελούν όχι μόνο στροφή προς έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής αλλά και μια δημιουργική απασχόληση για τον καθένα μας που τα θετικά της αποτελέσματα τα απολαμβάνουμε πρωτίστως εμείς οι ίδιοι! 

2 και 3 Ιουνίου – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΡΟΥΧΩΝ (Upcycling Clothes) 
Παρασκευή 2 Ιουνίου: 11.00 – 14.30 - Σεμινάριο πλεξίματος crochet
Παρασκευή 2 Ιουνίου: 18:00 – 21.30 -  Σεμινάριο Texturing:  Αλλάζοντας την υφή και το σχέδιο ενός ρούχου
Σάββατο 3 Ιουνίου - Σεμινάριο  Remodeling Ρούχων - 11.00 – 14.30 και 16.00 – 19.00  (με διάλειμμα μιάμισης ώρας) 

Σε αντίθεση με την ιδέα της ανακύκλωσης ρούχων που τις περισσότερες φορές καταλήγουν  σε μια χωματερή  απλά με "οικολογικό τρόπο" (μέσω ενός κάδου ανακύκλωσης ας πούμε), η επανάχρηση ρούχων σκοπεύει στον επανασχεδιασμό ενός παλιού φθαρμένου ρούχου, χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές ραπτικής με σκοπό την δημιουργία ενός καινούργιου, απλά με άλλη ταυτότητα. Έτσι παράγουμε λιγότερα σκουπίδια, εξοικονομούμε ενέργεια και νερό καθώς συμβάλουμε στην μείωση της παραγωγής υφασμάτων και κυρίως: επιστρατεύουμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας για να φτιάξουμε "μοναδικά κομμάτια" που καθρεφτίζουν το ιδιαίτερο στυλ του καθενός μας! Σε αυτή τη σειρά σεμιναρίων θα μάθουμε πώς θα τα επιτύχουμε όλα αυτά, με απλούς τρόπους και τεχνικές, χωρίς  τη χρήση ιδιαίτερου εξοπλισμού (όπως ραπτομηχανή) και χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσης ραπτικής. 

Εισηγήτρια των σεμιναρίων θα είναι η Ελληνο- ολλανδέζα designer Constance Puyt, ιδρυτής της σειράς πολυμορφικών ρούχων Sleek & Proud. 

4 και 5 Ιουνίου – ΚΑΝΕ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΟΥ ΚΗΠΟ  (Σεμινάριο Αστικής Κηπουρικής)
Κυριακή 4 Ιουνίου: 11.30 – 15.00 Θεωρία και 16.00 – 18.00 Workshop 
Δευτέρα 5 Ιουνίου: 11.30 – 15.00 Θεωρία και 16.00 – 18.00 Workshop 

Κάνοντας το μπαλκόνι, την ταράτσα, τον ακάλυπτό σου, ένα μικρό κήπο, δεν προσφέρεις μόνο στο περιβάλλον. Ομορφαίνεις το χώρο σου δημιουργώντας μια όαση πρασίνου για σένα και τους δικούς σου. Αξιοποιείς το χρόνο σου για να παράγεις την τροφή που καταναλώνεις όντας πλέον σίγουρος για την ποιότητα και την προέλευσή της. Και βέβαια, σε ευρύτερη κλίμακα, ένας κήπος σε κάθε μπαλκόνι θα μπορούσε να αλλάξει το μικροκλίμα μιας ολόκληρης γειτονιάς. Το διήμερο σεμινάριο του ΒΟΧ φιλοδοξεί να βάλει κάθε ενδιαφερόμενο στη σωστή κατεύθυνση, αναλύοντας βήμα βήμα τι φυτά μπορούμε να καλλιεργήσουμε ανάλογα με το χώρο μας, ποια είναι η καλύτερη διαρρύθμιση που μπορούμε να του δώσουμε και πώς θα τον φροντίσουμε / προστατέψουμε, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να μείνει υγιής και να δώσει καρπούς. Το πρόγραμμα θα περιέχει θεωρητικό μέρος (με ημίωρο διάλειμμα στη μέση) αλλά και πρακτικό workshop στην αυλή του BOX, όπου θα βάλουμε τις γνώσεις μας σε πράξη. 

Εισηγητής των σεμιναρίων θα είναι ο Ανδρέας Παπασταύρου,  Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και ιδρυτής του e-school by agronomist.gr 

Πιο κάτω θα βρείτε τα αναλυτικά προγράμματα όλων των σεμιναρίων, ανά θεματική
- Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας email στο info@thebox-athens.org  με το ονοματεπώνυμό τους, τον τίτλο του σεμιναρίου που επιθυμούν και την ημέρα διεξαγωγής του, μέχρι τις 29 Μαΐου
- Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο είναι τα 15 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
- Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν για το κοινό
- Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία επικοινωνείτε μαζί μας στο 210 6463788 / κα Μαρία Καραγιαννάκη 

ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΕΣΕΝΑ - Σεμινάρια Επανάχρησης Παλιών Ρούχων

(Upcycling Clothes) 

Σε αντίθεση με την ιδέα της ανακύκλωσης ρούχων που τις περισσότερες φορές καταλήγουν  σε μια χωματερή  απλά με "οικολογικό τρόπο" (μέσω ενός κάδου ανακύκλωσης, ας πούμε), η επανάχρηση ρούχων σκοπεύει στον επανασχεδιασμό ενός παλιού φθαρμένου ρούχου, με απλές τεχνικές ραπτικής,  για την δημιουργία ενός καινούργιου, απλά με άλλη ταυτότητα. 
Έτσι παράγουμε λιγότερα σκουπίδια,  εξοικονομούμε ενέργεια και νερό, καθώς συμβάλουμε στην μείωση της παραγωγής υφασμάτων, και κυρίως: επιστρατεύουμε την δημιουργικότητα και τη φαντασία μας για να φτιάξουμε "μοναδικά κομμάτια" που καθρεφτίζουν το ιδιαίτερο στυλ του καθενός μας !    
Σε αυτή τη σειρά σεμιναρίων θα μάθουμε πώς θα τα επιτύχουμε όλα αυτά, με απλούς τρόπους και τεχνικές  χωρίς  τη χρήση ιδιαίτερου εξοπλισμού (όπως ραπτομηχανή) και χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσης ραπτικής.

Παρασκευή  2 Ιουνίου: 11.00 – 14.30
Σεμινάριο πλεξίματος crochet  (Maximum συμμετεχόντων 15 άτομα) 

Η τεχνική πλεξίματος του crochet είναι ένας εύκολος όσο και κομψός τρόπος να δημιουργήσεις όμορφα τελειώματα ή τιράντες σε παλιά ρούχα που θέλεις να ανανεώσεις αλλά και να φτιάξεις αξεσουάρ όπως κολιέ, μπαντάνες ή ότι άλλο φανταστείς! Αν 2 παλιά σας t-shirt τρύπησαν, δεν υπάρχει λόγος να τα πετάξετε! Μπορείτε να τα κόψετε σε ρέλια (λωρίδες υφάσματος) και συνδυάζοντας τα χρώματα σε διάφορες πλέξεις να προσθέσετε μια ανάλαφρη καλοκαιρινή αίσθηση σε κάποιο άλλο σας μπλουζάκι ή φόρεμα. 

Στο σεμινάριο θα κάνουμε πρακτική εφαρμογή 2 διαφορετικών πλέξεων σε διάφορες εφαρμογές τους. Στο ΒΟΧ θα υπάρχουν εκείνη τη μέρα όλα τα απαραίτητα υλικά για να δουλέψετε. 
Το μόνο που χρειάζεται να φέρετε μαζί σας είναι το ρούχο της επιλογής σας και τη φαντασία σας 

Παρασκευή 2 Ιουνίου: 18:00 – 21.30
Σεμινάριο Texturing:  Αλλάζοντας την υφή και το σχέδιο ενός ρούχου 

Έχετε κάποιο φαρδύ Τ-shirt  που δεν σας κολακεύει; Κάποιο μπλουζάκι που ένα σημάδι ή ένας λεκές το έχουν καταδικάσει σε αχρηστία; Ευκαιρία να το επανεφεύρετε! 

Η τεχνική του Texturing σας βοηθάει να επανασχεδιάσετε το ρούχο σας δουλεύοντας με το ίδιο του το ύφασμα. Δημιουργώντας πτυχές, κρόσια, ή ραφτά σχέδια και patterns που μπορείτε να εφαρμόσετε πάνω στο κατεστραμμένο σημείο του, το παλιό σας μακό μπορεί να γίνει ένα πρωτότυπο μοντέρνο τοπ με αέρινη κίνηση ή τρισδιάστατη αίσθηση. 

Σε αυτό το τρίωρο σεμινάριο θα εξερευνήσουμε 2 ή 3 απλές μεθόδους για να μάθουμε το πώς 

(Maximum αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα - Φέρτε μαζί σας ένα ή δύο φαρδιά μπλουζάκια που θέλετε να επανασχεδιάσετε) 

Σάββατο 3 Ιουνίου - Ημερήσιο σεμινάριο Remodeling Ρούχων
11.00 – 14.30 και 16.00 – 19.00 (προβλέπεται διάλειμμα μιάμισης ώρας) 

Σκεφτήκατε ποτέ ότι ένα παλιό πουκάμισο θα μπορούσε να γίνει καλοκαιρινό φόρεμα; Ένα παλιό φούτερ, τσάντα για την καθημερινή σας έξοδο; 

Αυτή είναι η  ιδέα πίσω από το remodeling παλιών ρούχων: Αλλάζουμε πλήρως την ταυτότητα ενός ρούχου δίνοντας του έτσι νέα χρήση και κατά συνέπεια καινούργια ζωή 

(Maximum αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα - Φέρτε μαζί σας ένα ή δύο μπλουζάκια / πουκάμισα/φορέματα  που θέλετε να επανασχεδιάσετε) 

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια του σεμιναρίου 
Ελληνο – ολλανδικής καταγωγής, η Constance Puyt είναι designer και ιδρυτής της σειράς πολυμορφικών ρούχων Sleek & Proud. Σπούδασε σχέδιο μόδας και αρχιτεκτονικό σχέδιο στην Σχολή Καλών Τεχνών του Arnhem και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές της με ένα πτυχίο στο σχέδιο μόδας από το HKU University of Arts της Ουτρέχτης. 
Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1999. Έχει σχεδιάσει ρούχα και κοστούμια τόσο για θεατρικές παραστάσεις  ("Ιωάννα της Λωραίνης", Splish Splash Theatre Group) όσο και για μουσικές παραστάσεις (Κοστούμια φλαμένγκο για το Playground studio, αλλά και για το Subrosa Modern Dance Group).
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι τα πολυμορφικά ρούχα που έχουν την δυνατότητα να φορεθούν με διαφορετικούς τρόπους ή να αποκτήσουν διαφορετικές χρήσεις. Βρίσκει την έμπνευση της στην αρχιτεκτονική και στην ελευθερία που χαρίζει η μεταμόρφωση της χρήσης των σχεδίων της.   
Περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά της μπορείτε να βρείτε στο 
www.sleekandproud.com 
Facebook: https://www.facebook.com/sleekandproud 

Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής στο σεμινάριο: 
- Όλοι οι ενδιαφερόμενοι /ες  πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας email στο info@thebox-athens.org και σημειώνοντας τον τίτλο του σεμιναρίου και το ονοματεπώνυμό τους, μέχρι τις  29 Μαΐου.
- Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν και οι θέσεις θα δοθούν με σειρά προτεραιότητας
- Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους 2 τουλάχιστον ρούχα της επιλογής τους πάνω στα οποία θα δουλέψουν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Τα υπόλοιπα υλικά που θα χρειαστούν παρέχονται από το ΤΗΕ ΒΟΧ 
- Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επικοινωνείτε μαζί μας στο 210 6463788, Κα Μαρία Καραγιαννάκη 

4+5 Ιουνίου : ΚΑΝΕ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΟΥ ΚΗΠΟ 
11.30 – 15.00 Θεωρία / 16.00 – 18.00 Workshop 

Η καλλιέργεια των φυτών στην πόλη δεν είναι καινούρια ανακάλυψη αλλά επιστροφή σε έναν πιο λειτουργικό τρόπο ζωής. Κάνοντας το μπαλκόνι, την ταράτσα, τον ακάλυπτό σου, ένα μικρό κήπο, δεν εξοικονομείς μόνο οικονομικούς πόρους: ομορφαίνεις το χώρο σου δημιουργώντας μια όαση πρασίνου για σένα και τους δικούς σου. Αξιοποιείς το χρόνο σου για να παράγεις την τροφή που καταναλώνεις όντας πλέον σίγουρος για την ποιότητα και την προέλευσή της. Και βέβαια, σε ευρύτερη κλίμακα, ένας κήπος σε κάθε μπαλκόνι θα μπορούσε να αλλάξει το μικροκλίμα μιας ολόκληρης γειτονιάς. 
Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με την αστική κηπουρική. Πολλές μελέτες δείχνουν επίσης ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία των ανθρώπων, ενισχύει το κοινωνικό τους προφίλ και με ένα σωστό σχεδιασμό μπορεί να γίνει ακόμα και πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος για τον καλλιεργητή! 
Το διήμερο σεμινάριο του ΒΟΧ φιλοδοξεί να βάλει κάθε ενδιαφερόμενο στη σωστή κατεύθυνση, αναλύοντας βήμα βήμα τι φυτά μπορούμε να καλλιεργήσουμε ανάλογα με το χώρο μας, ποια είναι η καλύτερη διαρρύθμιση που μπορούμε να του δώσουμε και πώς θα τον φροντίσουμε / προστατέψουμε, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να μείνει υγιής και να δώσει καρπούς. 
Το πρόγραμμα θα περιέχει θεωρητικό μέρος ( με ημίωρο διάλειμμα στη μέση) αλλά και πρακτικό workshop στην αυλή του BOX, όπου θα βάλουμε τις γνώσεις μας σε  πράξη. Οι θεματικές αναλυτικότερα είναι: 

Εισαγωγικά στοιχεία
- Η έννοια της αστικής καλλιέργειας φυτών (από ανάγκη ή για χόμπι;)
- Η έννοια του Κήπου (ο χώρος, ο χρόνος και ο άνθρωπος)
Καλλιεργητικές πρακτικές
- Τρόποι πολλαπλασιασμού των φυτών (με σπόρο ή κλωνάρι;)
- Τρόπος και χρόνος μεταφύτευσης (γυμνά ή με μπάλα χώματος; Φθινόπωρο ή άνοιξη;)
- Διατροφή των φυτών (τι λίπασμα και πόσο;)
- Πότισμα (χρόνος, συχνότητα, τρόπος)
- Κλάδεμα (ανθοκομικών, οπωροφόρων) 
- Φυτοπροστασία (φυτοφάρμακα και βιολογικοί τρόποι αντιμετώπισης παθογόνων)
- Συγκομιδή ανθέων και καρπών (χρόνος ωρίμασης και μετασυλλεκτική συντήρηση)
Σχεδιασμός αστικού κήπου
- Σχεδιασμός καλλωπιστικού κήπου (βεράντες, ακάλυπτοι χώροι, αυλές)
- Σχεδιασμός οικιακού λαχανόκηπου (κριτήρια εγκατάστασης)
- Σχεδιασμός ταρατσόκηπων

Θεματολογία Worskhop :  
Θα πραγματοποιηθεί βιωματικό σεμινάριο για ορισμένες βασικές καλλιεργητικές πρακτικές
- Σχεδιασμός Ακάλυπτου χώρου
- Σχεδιασμός Λαχανόκηπου
- Σπορά
- Φύτευση-Μεταφύτευση
- Κορυφολόγημα
- Δημιουργία βιολογικού σκευάσματος φυτοπροστασίας 

Λίγα λόγια για τον εισηγητή: 
Ο Ανδρέας Παπασταύρου είναι Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας. Είναι ο ιδρυτής και βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr, όπου παρέχονται εξειδικευμένα σεμινάρια πάνω σε διάφορες θεματικές ζώνες του αγροδιατροφικού, κηποτεχνικού και περιβαλλοντικού τομέα με κατεύθυνση όχι μόνο την καλλιέργεια αλλά και την εμπορική αξιοποίηση. 

Περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του μπορείτε να βρείτε στα: 
Web: www.agronomist.gr 
Facebook: https://www.facebook.com/agronomist.gr 

Πληροφορίες – Δηλώσεις  Συμμετοχής στο σεμινάριο: 
- Ο maximum αριθμός συμμετεχόντων κάθε μέρας είναι 15 άτομα. Το πρόγραμμα των σεμιναρίων θα είναι ακριβώς το ίδιο και τις δύο μέρες.  
- Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το workshop παρέχονται από το ΤΗΕ ΒΟΧ. Εσείς το μόνο που θα χρειαστεί να φέρετε είναι ένα μικρό σκαλιστήρι / τσουγκράνα (εφ' όσον έχετε) και βέβαια τις ιδέες και οι απορίες σας!  
- Όλοι οι ενδιαφερόμενοι /ες  θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας email στο info@thebox-athens.org  και αναφέροντας τον τίτλο του σεμιναρίου και την μέρα που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν, καθώς και το ονοματεπώνυμό τους. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις  29 Μαΐου.
- Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν και οι θέσεις θα δοθούν με σειρά προτεραιότητας

- Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επικοινωνείτε μαζί μας στο 210 6463788, κα Μαρία Καραγιαννάκη

ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΕΣΕΝΑ
Δωρεάν Σεμινάρια Sustainable Living
2-5 Ιουνίου 2017 στο ΤΗΕ ΒΟΧ
(Δορυλαίου 12 , Πλατεία Μαβίλη) 
Διοργάνωση: ΤΗΕ ΒΟΧ Applied Arts Venue