Ο Γιάννης Μαθές στο pressmixer.gr: "Πιστεύω στη δύναμη και την αξία των λίγων. Είναι ικανή να αναμετρηθεί με τη μαζική μετριότητα"

Οι ποιητές έχουν τη δύναμη να μας μαγέψουν. Να μας γυρίσουν πίσω σε ό,τι αγαπήσαμε, να μας ταξιδέψουν σε μέρη, έννοιες και εικόνες που νοσταλγήσαμε. Ο Γιάννης Μαθές είναι ένας ταλαντούχος δημιουργός, που καταφέρνει να διατηρήσει αυτή τη μαγεία, αλλά και να την ενισχύσει προσφέροντάς της νέα πνοή και χώρο έκφρασης στο σήμερα.


Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδιαίτερη σχέση σου με τους ποιητές;
Είναι αλήθεια ότι από μικρός αγαπούσα πολύ την Ελληνική γλώσσα. Αγαπημένο μου μάθημα ήταν τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να σπουδάσω και Φιλολογία. Μετά το βραβείο καλύτερου τραγουδιού που πήραμε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με το συνεργάτη μου στιχουργό, Μάνο Σαγκρή, για τους "Αιρετικούς", μου παραγγέλθηκε πάλι από τη Στέγη και το Δημήτρη Παπαδημητρίου, να μελοποιήσω 2 σύγχρονους Έλληνες ποιητές. Εγώ διάλεξα το "Όπως τα τριαντάφυλλα" του Μίλτου Σαχτούρη και το "Ελεγεία" του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε με το συνεργάτη μου στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης συναυλίας, με τίτλο "Ποιητές.mp3".

Αυτή η διαχρονικότητα στα λόγια των ποιητών, αλλά και τον ήχο των μεγάλων δημιουργών, υπάρχει στη σύγχρονη μουσική σκηνή;
Κάθε εποχή με μαθηματική ακρίβεια θα αφήσει το πιο ακριβό της κομμάτι. Κι από τη δική μας υπάρχει, ναι. Σε λιγότερες δόσεις από αυτές του '60 ή '70, αλλά υπάρχει. Προσωπικά πιστεύω στη δύναμη και την αξία των λίγων. Είναι ικανή να αναμετρηθεί με τη μαζική μετριότητα και τελικά να υπερτερήσει.

Η βράβευση των Αιρετικών σου έδωσε μια επιβεβαίωση και μια ηθική ικανοποίηση ότι το καλό, το ιδιαίτερο, το δουλεμένο, μπορεί να ξεχωρίσει; Γιατί είμαστε στην εποχή του "εύκολου" και "εύπεπτου"…
Ένας διαγωνισμός δεν είναι από μόνος του ικανός να κάνει ένα νέο τραγούδι να ξεχωρίσει. Ιδιαιτέρως μέσα σε μια υπερπληθώρα πληροφοριών και όχι πάντα αξιόλογη, όπως λέτε. Χρειάζεται πολύπλευρη στήριξη. Σίγουρα όμως είναι μια πολύτιμη και τιμητική αφετηρία. Σαφώς μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση. Ήταν και επιβράβευση από ένα συνθέτη που αγαπώ. Το Δημήτρη Παπαδημητρίου. Προσωπικά για εμένα και το συνεργάτη μου στιχουργό, Μάνο Σαγκρή, ήταν αφορμή και κίνητρο για να καταθέσουμε και την ολοκληρωμένη δισκογραφική μας δουλειά, που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο, από τη Μικρή Άρκτο. Ήταν τύχη για εμάς και ευχαριστούμε πάντα τη Στέγη Γραμμάτων και το Ελληνικό Σχέδιο.
Ένας καλός στίχος, μια καλή μελωδία, μπορεί να εμπνεύσει και να δώσει δύναμη στον ακροατή που περνάει δύσκολα τα τελευταία χρόνια;

Φυσικά! Μιλάμε για μια σχέση τραγουδιού-ακροατή πολύ δυνατή όταν υπάρχει μια τέτοιου είδους σύνδεση. Αν πάψει αυτό και χρησιμοποιούμε το τραγούδι μονόπλευρα, μόνο σαν ένα μέσον διασκέδασης, κάπου χάνουμε την ισορροπία.
Το "Παιδί" που ήμασταν και χάσαμε στην πορεία μπορεί, αν επανέλθει μέσα μας, να φέρει κάποιες χαμένες ισορροπίες;

Βεβαιότατα! Δεν είναι εύκολο για κανέναν μας όμως.. θέλει μια μικρή επανάσταση αυτό. Σε ολόκληρο το σύστημα που μας θέλει στρατιώτες, "σοβαρούς" επαγγελματίες, πετυχημένους, ικανούς καταναλωτές, σουπερήρωες. Τα παιδιά αντιθέτως, δεν φοβούνται να παίξουν, να χτυπήσουν ή και να χάσουν. Δεν ζουν για το "κούτελό" τους απέναντι στην κοινωνία. Αυτό έχουμε χάσει! Θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι, βλέπεις, από όλους. Σε έναν ατελείωτο πόλεμο εγωισμού και υπεραξίας με το διπλανό μας.
Μίλησε μας λίγο γι’ αυτό το νέο τραγούδι…

Το "Παιδί" είναι ο προάγγελος της ολοκληρωμένης μας δουλειάς που θα κυκλοφορήσει από τη Μικρή Άρκτο το Φθινόπωρο. Οι στίχοι είναι του μόνιμου συνεργάτη μου, Μάνου Σαγκρή. Η μουσική, η ενορχήστρωση και η ερμηνεία, από μένα. Ο Αυρήλιος Καρακώστας έχει κάνει μια πολύ ιδιαίτερη οπτικοποίηση του τραγουδιού μας.


Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σου και ποια είναι αυτά τα στοιχεία της καθημερινότητας που θα σε "μπλοκάρουν" τόσο δημιουργικά, όσο και συναισθηματικά;

Η πηγή έμπνευσης μου είναι ο εσωτερικός κόσμος των ανθρώπων. Ο δικός μου και των άλλων. Με βοηθάει η παρατήρηση. Όσο πιο βαθιά είναι, τόσο μεγαλώνει και η έμπνευση. Ο κάθε άνθρωπος είναι μια εν δυνάμει συγκινητική ιστορία. Δεν εννοώ δραματική μόνο. Ο τρόπος που αποτυπώνεται σε κάθε άνθρωπο κάθε συναίσθημα που του προκαλείται από εσωτερικές ή εξωτερικές προσλαμβάνουσες, καλλιτεχνικά με "αφιονίζει". Αυτό που με μπλοκάρει είναι μόνο ο "κακός" μου εαυτός. Ο εγωιστής που κρύβω μέσα μου και που καθημερινά τον κυνηγάω για να του βάζω τρικλοποδιές...
Τι μας ετοιμάζεις στη Σφίγγα;

Στη Σφίγγα θα παρουσιάσουμε τη συναυλία με τίτλο "Ποιητές.mp3", μια οπτικοακουστική παράσταση, με τα πιο αγαπημένα ποιήματα που έχουν τραγουδηθεί από όλους τους Έλληνες, διασκευασμένα από μια μπάντα νέων μουσικών και παρουσιασμένα σε ένα 3D art σκηνικό περιβάλλον με εντυπωσιακά video. Μαζί παρουσιάζουμε και το νέο μας τραγούδι "Παιδί" που κυκλοφορεί από τη “Μικρή Άρκτο".
Και για τη συνέχεια; Ποια είναι τα επόμενα σχέδια;

Συναυλίες με τους "Ποιητές", αλλά και ένα διαφορετικό project σε μια από κοινού παρουσίαση με το Μάνο Ελευθερίου! Και φυσικά, το Φθινόπωρο αναμένουμε με πολλή χαρά την έκδοση του ολοκληρωμένου μας album, από τη Μικρή Άρκτο!
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις εμφανίσεις του Γιάννη Μαθέ στη Σφίγγα εδώ.