Στο πλαίσιο της έκθεσης "Ταξίδι στη μαγεία της Ελληνικής Φορεσιάς", ο Jean Paul Gaultier φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη

Τον Απρίλιο του 2017 ο σπουδαίος Jean Paul Gaultier επέλεξε να εκθέσει στο Μουσείο Μπενάκη, (Κουμπάρη 1, Αθήνα ) μία δημιουργία του, το μοντέλο "Παρίσι-Αθήνα", από τη συλλογή του "Αφιέρωμα στην Ελλάδα", υψηλή ραπτική Άνοιξη-Καλοκαίρι 2006.

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί το έργο του Γάλλου δημιουργού στον 3ο όροφο του Κεντρικού κτηρίου, στην προθήκη 2 της αίθουσας 5, δίπλα στις ενδυμασίες που αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσής του. Το έργο θα παρουσιάζεται έως τις 18 Νοεμβρίου 2017. 


Ο Jean Paul Gaultier δήλωσε σχετικά "Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για εμένα: το φως, ο ουρανός, τα νησιά, οι άνθρωποι... Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον πολιτισμό σας και την προσφορά σας στην ανθρωπότητα. Προσωπικότητες όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Ειρήνη Παππά, η Νάνα Μούσχουρη άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη μουσική και στη μόδα με το ταλέντο, την ομορφιά τους και την έμφυτη αίσθηση του στυλ. Το Μουσείο Μπενάκη είναι ένα από τα πιο όμορφα στον κόσμο και είμαι υπερήφανος που συμμετέχω σε αυτή την έκθεση". 

Η έκθεση του μοντέλου "Παρίσι-Αθήνα" του Jean Paul Gaultier θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη έως τις 18 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της συλλογικής έκθεσης "Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη" που πραγματοποιείται παράλληλα στους χώρους της Costa Navarino και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. 

Η συμμετοχή του Ζαν-Πολ Γκοτιέ κατέστη δυνατή χάρη στον στενό του συνεργάτη, Κωνσταντίνο Καταλακινό. 


Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να συμβεί εάν οι τρεις δραστήριοι φορείς με σημαντική παρουσία σε διαφορετικούς τομείς της χώρας, το Μουσείο Μπενάκη, η Costa Navarino και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, δεν αποφάσιζαν, για δεύτερη χρονιά, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τον πολιτισμό, παρουσιάζοντας το φιλόδοξο πολιτιστικό έργο "Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη". 

Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση που φέρνει κοντά 15 παγκοσμίου φήμης σχεδιαστές μόδας και ταλαντούχους εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι αγαπούν την Ελλάδα και ενστερνίζονται στο έργο τους το ελληνικό στοιχείο. Αξιοποιώντας τη συλλογή έντυπων πηγών της ελληνικής ενδυμασίας από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα, δωρεά του Ι.Δ. Κοιλαλού στο Μουσείο Μπενάκη, οι καταξιωμένοι δημιουργοί, παρουσιάζουν έργα που εμπνέονται από την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και προβάλουν την ελληνική διαχρονικότητα στη μόδα και στην αισθητική. 


Ανάμεσα στους συμμετέχοντες δημιουργούς είναι εκτός από τον παγκοσμίου φήμης σχεδιαστή Jean Paul Gaultier και οι: Zeus+Dione, οι σχεδιάστριες Μαίρη Κατράντζου και Σοφία Κοκοσαλάκη, ο σχεδιαστής Δημήτρης Ντάσιος, αλλά και οι εικαστικοί καλλιτέχνες Κωνσταντίνος Κακανιάς, οι Blind Adam και Σοφία Στέβη από την The Breeder Gallery, οι Αντωνάκης, Χρύσα Βουδούρογλου, Βασίλης Ζωγράφος, Απόστολος Καραστεργίου και Μαργαρίτα Μυρογιάννη από την Eleftheria Tseliou Gallery. Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης το Κέντρο Διατήρησης Παραδοσιακών Τεχνικών Κλωστοϋφαντουργίας ΜΕΝΤΗΣ, δωρεά της οικογένειας Μέντη στο Μουσείο Μπενάκη και το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας. 

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος Παύλος Θανόπουλος, ο οποίος ζωντανεύει τις γυναικείες μορφές των χαρακτικών και τις λεπτομέρειες από τα ελληνικά τοπία της συλλογής, μέσα από ένα εντυπωσιακό τρισδιάστατο σκηνικό στην Costa Navarino και με μια αντίστοιχη παρουσίαση προσαρμοσμένη στον χώρο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. 

Moυσείο Μπενάκη 
Κουμπάρη 1 
τηλ.: 2103671000 
http://www.benaki.gr 

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος"  
190 19 Σπάτα 
https://www.aia.gr 

Costa Navarino 
www.costanavarino.com 

Έως 18.11.2017

Πηγή: athinorama.gr (Κατερίνα Μανωλαράκη)