Η Μαριόν Κοτιγιάρ λυπάται τις γυναίκες που δεν θαυμάζουν γυναίκες

Δύο χρόνια μετά το "Μακμπέθ", η Μαριόν Κοτιγιάρ επιστρέφει στις Κάννες. Πρωταγωνίστρια του "Ismael's Ghosts" του Αρνό Ντεπλεσάν, η Κοτιγιάρ ερμηνεύει μία ηρωίδα λαμπερή και άπιαστη ως σύμβολο, ιδέα και μούσα, σκοτεινή και παράξενη, όπως όλες οι εμμονές που (αυτο)καταστρέφουν έναν δημιουργό.

Τη συναντήσαμε για να τη ρωτήσουμε για την ταινία, το μυστηριώδη ρόλο της "Καρλότα", τις συνεργασίες της με τους καλύτερους ευρωπαίους και διεθνείς σκηνοθέτες, το διπλό της ρόλο ως λαμπερή σταρ κι ως ηθοποιός που συνεχώς απαντά στις προκλήσεις του επαγγέλματος και της τέχνης της. 

Όμως αυτό που μας εξέπληξε, πολύ ευχάριστα, είναι η γενναιοδωρία με την οποία επαίνεσε γυναίκες συναδέλφους της. "Θέλω να δουλέψω με περισσότερες γυναίκες ηθοποιούς. Θαυμάζω τις γυναίκες συναδέλφους μου απεριόριστα...". 


Ποιες μπορεί να είναι αυτές; "Ω, τόσες πολλές. Αν αρχίσω να λέω ολόκληρη τη λίστα δε θα έχετε χρόνο να με ρωτήσετε οτιδήποτε άλλο. Είναι πολλές οι γυναίκες που με αφήνουν να κοιτώ με δέος. Θα ήθελα να ξανασυνεργαστώ με τη Λεά Σεϊντού. Ήταν πολύ λίγο, θέλω κι άλλο. Με την Πενέλοπε Κρουζ. Τη θεωρώ υπέροχη ηθοποιό. Η πιτσιρίκα Ελ Φάνινγκ είναι μια έκπληξη. Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι μία από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς που υπάρχουν. Και τι να πει κανείς για τη μητέρα όλων - τη Μέριλ Στριπ;". 

"Όμως μία είναι η θεά μου. Το όνειρό μου από μικρή: η Κατρίν Ντενέβ. Θα ήταν υπέροχο να βρίσκαμε το πρότζεκτ που θα δουλεύαμε μαζί. Απλά να σταθώ δίπλα της...". 

Όταν παρατηρήσαμε ότι μάς κάνει εντύπωση που αναφέρεται σε ονόματα με τέτοια άνεση και μιλά με πραγματικό θαυμασμό για γυναίκες - κάτι που οι περισσότεροι στο χώρο θεωρούν αδιανόητο, προβάλλοντας το κλισέ ότι "οι γυναίκες ζηλεύουν τις γυναίκες", η Μαριόν σοβάρεψε. 

"Αυτά τα κλισέ συνεχίζονται γιατί είναι εύκολο να επαναλαμβάνουμε κοινοτοπίες. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που ζηλεύουν και φθονούν ανθρώπους. Άντρες και γυναίκες. Εγώ τους λυπάμαι αυτούς τους ανθρώπους. Τις λυπάμαι αυτές τις γυναίκες. Σημαίνει ότι δεν πέτυχαν ποτέ τα όνειρά τους. Τους εύχομαι να τα πετύχουν κάποτε και να σταματήσουν το θάψιμο".

Πηγή: flix.gr (Πόλυ Λυκούργου)