Ένας Θρίαμβος για τον "Γιο της Σοφίας"

"Βλέποντας τις ταινίες, αναζητούσαμε κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί. Ομόφωνα καταλήγουμε ότι μία ταινία μάς προκάλεσε να δούμε τα πράγματα με νέα τρόπο και μας γοήτευσε με την αναπάντεχη ανθρωπιά των δύσκολων χαρακτήρων της. Η σκηνοθεσία έδειχνε σιγουριά, ο τόνο της ήταν μοναδικός. Ανυπομονούμε να δούμε τη νέα δουλειά της Ελίνας Ψύκου".

Το παραπάνω σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ κινηματογράφου της Tribeca (πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ο Γουίλεμ Νταφό) αφορά την ταινία "Ο γιος της Σοφίας" η οποία την περασμένη Πέμπτη κέρδισε το πρώτο βραβείο στη διοργάνωση. 

Ο "Γιος της Σοφίας" είναι ένα σκοτεινό αλλά και τρυφερό παραμύθι ενηλικίωσης, που ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στον ρεαλισμό και το όνειρο, όπως ακριβώς και ο μικρός της πρωταγωνιστής, ο 11χρονος Μίσα, που καταφθάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. 

Ένα από τα έξι πρότζεκτ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Berlinale Residency το 2013, η ταινία, που επίσης συμμετείχε επίσης στο co-production market του φεστιβάλ Βερολίνου το 2014, είναι μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία, με την υποστήριξη του Eurimages. 

Θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την One from the Heart.

Πηγή: tovima.gr (Ζουμπουλάκης Γιάννης)