"Όταν σφίγγουν το χέρι" - Η Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, τα Κίτρινα Ποδήλατα και η Ζωή Παπαδοπούλου για 2 παραστάσεις στο @Kremlino

Έχει συνδέσει το όνομά του με την ελεύθερη σκέψη, την ανεξαρτησία, το φοιτητικό κίνημα, την ελευθερία, την επανάσταση. Είναι ο άνθρωπος που αναπνέει τον αέρα αυτής της χώρας και η χώρα αναπνέει μαζί του, ο συνθέτης των χιλίων τραγουδιών, ο Μίκης της πολιτικής, ο Μίκης της μουσικής, ο Μίκης του σινεμά.

Είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και κάθε προσέγγιση του συνόλου της δουλειάς του δεν μπορεί παρά να είναι ένα ταξίδι στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μια βουτιά στα ωραιότερα νερά της σπουδαίας και βραβευμένης ελληνικής ποίησης. 

"...θέλω την πατρίδα μου να λάμπει πιο πολύ κι από το φως του ήλιου!" 


Η Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης βρίσκει στα Κίτρινα Ποδήλατα και στην Ζωή Παπαδοπούλου τους ιδανικούς ερμηνευτές για να διοχετεύσει όλη την ανοιξιάτικη ορμή, όλη την ερωτική διάθεση και την επαναστατική χροιά της μουσικής του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. 

Τα Κίτρινα Ποδήλατα, που φημίζονται για την ενέργειά τους πάνω στη σκηνή, αγαπούν τα εντυπωσιακά live. Ήδη μας έχουν χαρίσει μία ανατριχιαστικά υπέροχη εκδοχή της Όμορφης Πόλης. 

Η Ζωή Παπαδοπούλου συνεργάζεται με την Ορχήστρα για τη διάδοση της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη μέσα κι έξω από τα ελληνικά σύνορα αγκαλιάζοντας με το δικό της τρόπο τα λαϊκά τραγούδια του. 


Από την Όμορφη πόλη και τους Λιποτάκτες του 1962, τις Μικρές Κυκλάδες, το Άξιον Εστί, τα Τραγούδια του Ανδρέα και τα 18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, μέχρι τη μουσική για ταινίες όπως η Κατάσταση πολιορκίας και ο Ζορμπάς, η δισκογραφία του Μίκη Θεοδωράκη είναι μία θάλασσα από επιλογές. Η σπουδαία μουσική "ντύνει" σπουδαίο λόγο: την ποίηση του Δημήτρη Χριστοδούλου, του Μάνου Ελευθερίου, του  Νίκου Γκάτσου, του Γιάννη Ρίτσου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη. Γιατί εκεί βρίσκεται η δύναμη, στο μαζί. Στο "όταν σφίγγουν το χέρι". 

Αναλυτικά τα τραγούδια που θα ακουστούν στη μουσική σκηνή Κρεμλίνο από τα Κίτρινα Ποδήλατα και τη Ζωή Παπαδοπούλου, στο πρόγραμμα που ετοίμασε ο Θανάσης Βασίλας: 

Α' Μέρος 

1. Γειτονιά των αγγέλων (ορχηστρικό)
2. Σου είπαν ψέματα πολλά
3. Το σφαγείο
4. Είσαι Έλληνας
5. Είμαστε δυο
(Αυτά όλοι οι τραγουδιστές μαζί)

ΖΩΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

6. Άνοιξε λίγο το παράθυρο
7. Του μικρού βοριά
8. Το τραίνο φεύγει στις 8
9. Αντώνης
10. Άσμα ασμάτων
11. Σε ποιο βουνό
12. Απαγωγή


ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

13. Όμορφη πόλη
14. Ποιος τη ζωή μου
15. Δακρυσμένα μάτια
16. Της αγάπης αίματα
17. Το γελαστό παιδί
18. Η αυγή
19. Μαργαρίτα μαγιοπούλα

Β' Μέρος

20. Πάολα (ορχηστρικό)

ΖΩΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

21. Σαββατόβραδο
22. Μέρα μαγιού
23. Μυρτιά
24. Άπονες εξουσίες
25. Χωρίς φεγγάρια
26. Φαίδρα
27. Δραπετσώνα

ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

28. Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου
29. Της ξενιτιάς
30. Καημός
31. Φτωχογειτονιά
32. Ένα το χελιδόνι
33. Όταν σφίγγουν το χέρι
34. Θα σημάνουν οι καμπάνες

(Όλοι μαζί)

35. Ταμένος
36. Ρωμιοσύνη
37. Της δικαιοσύνης
38. Ζορμπάς
39. Άρνηση
40. Λίγο ακόμα 

INFO
10 & 17 Μαΐου  • Γενική είσοδος: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασι
• Φοιτητικό εισιτήριο / Ανέργων: 10 ευρώ 
• Ώρα έναρξης 22.30
• Προπώληση viva.gr 

Kremlino: Καραΐσκου 119, Πειραιάς
Τηλ. 210 410 0010
https://www.facebook.com/kremlinostage