O Γιάννης Σουλάκης στο pressmixer.gr: "Όταν θες να δημιουργήσεις δεν σε μπλοκάρει τίποτα"

Ο Γιάννης Σουλάκης βρίσκεται συνεχώς "Λίγο πριν την αρχή", μιας νέας πρότασης, ενός διαφορετικού και πάντα πολύχρωμου μουσικού ταξιδιού. Δεν του αρέσει η στασιμότητα και η επανάληψη. Ούτε του αρκεί το κλασικό ντύσιμο μιας παράστασης. Ψάχνει πάντα να βρει τι μπορεί να "φορεθεί αλλιώς" και πώς να δώσει αυτό το κάτι παραπάνω στον ίδιο, αλλά κυρίως στο κοινό του. Ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης μιλάει στο pressmixer.gr για τη χαρά της δημιουργίας, του πειραματισμού και μας καλεί να συνταξιδέψουμε σε ένα από το επόμενα μουσικά του ταξίδια...


 Τι προέκυψε στο δρόμο από το "Φορεμένο αλλιώς" μέχρι το "Λίγο πριν την αρχή";
Αυτό που προκύπτει πάντα, ωρίμανση, ανάγκη για δημιουργία και πρόθεση για ένα βήμα παραπάνω.

Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα να εντάσσεις σε κάθε νέα σου παράσταση, κάτι που πήγε καλά στην προηγούμενη ή κάτι εντελώς διαφορετικό;
Πάντα κρατάω αγαπημένες στιγμές της τελευταίας δουλειάς ή και παλαιότερης, όμως κάθε φορά στο σύνολο ενός νέου live εντάσσω κάτι διαφορετικό. Πράγματα που θέλω να πειραματιστώ.

Σ' αρέσουν πολύ οι διασκευές. Αυτό έχει να κάνει με την ανάγκη προσαρμογής ενός κλασικού τραγουδιού στα νέα μουσικά δεδομένα ή είναι μια καθαρά δική σου «τρέλα» και έφεση στον πειραματισμό και το διαφορετικό;
Είναι κάτι που προκύπτει από τις πρόβες. Ο Αδαμάντιος Αναστασιάδης που υπογράφει τις ενορχηστρώσεις κι εγώ μαζί δεν βρίσκουμε ιδιαίτερα δημιουργικό να αναπαράγουμε τα τραγούδια του προγράμματος στην μορφή που ήδη τα γνωρίζουμε. Φυσικά, υπάρχουν τραγούδια τα οποία δεν επιδέχονται κάποια νέα ενορχήστρωση και τα παίζουμε όπως τα ξέρουμε. Στο "Λίγο πριν την αρχή" η ενορχηστρωτική γραμμή που δώσαμε, γεννήθηκε από τα δικά μας τραγούδια τα οποία ετοιμαζόμαστε να ηχογραφήσουμε.  

Υπάρχει και κάποια ρίσκο ωστόσο. Δεν αποδέχεται εύκολα ένας ακροατής μια μεγάλη αλλαγή σε ένα αγαπημένο του τραγούδι…
Πάντα οι ενορχηστρώσεις γίνονται με σεβασμό προς το πρωτότυπο. Πιστεύω πως, το μεγαλύτερο μέρος του κοινού αγκαλιάζει θετικά την πρότασή μας. Σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιοι που θα διαφωνήσουν, όμως μέχρι τώρα δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μας.

Οι παρούσες συνθήκες δεν ευνοούν και πολύ τα νέα ταλέντα ή τις όποιες νέες προσπάθειες. Αυτό πεισμώνει ένα καλλιτέχνη για να δώσει το κάτι παραπάνω ή τελικά τον "μπλοκάρει";
Όταν θες να δημιουργήσεις, δεν σε μπλοκάρει τίποτα. Οι συνθήκες που βιώνουμε δεν ευνοούν κανέναν. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη μιζέρια να μας επηρεάσει. Οι συνθήκες είναι αυτές και "κληρωθήκαμε" να βιώσουμε το μοναδικό δώρο της ζωής μέσα σε αυτές.

Το πέρασμά σου από την τηλεόραση τι γεύση σου άφησε και τι εικόνα έχεις γενικά για την τηλεόραση σήμερα;
Γλυκιά γεύση, αυτά τα λίγα και μικρά που είχα κάνει τα χάρηκα. Δεν έχω άποψη για την τηλεόραση, γιατί δεν παρακολουθώ.

Η άνθηση των μουσικών talent show που συνεχίζει ακάθεκτα πώς σου φαίνεται;
Δεν θεωρώ πως εξυπηρετούν τους καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος σε αυτά, ίσα - ίσα που πιστεύω πως οι καλλιτέχνες εξυπηρετούν όλα αυτά τα shows . Κατά την γνώμη μου δίνεται λάθος προβολή στον καλλιτέχνη, η οποία δεν έχει να κάνει με το έργο του. Γι' αυτό άλλωστε βγαίνει το ένα show μετά το άλλο. Ο μόνος που γεύεται κάτι είναι ο τηλεθεατής από τον καναπέ του. Δωρεάν διασκέδαση.

Τι μας παρουσιάζεις φέτος στο Χυτήριο;
Το "Λίγο πριν την αρχή" είναι ένα πολύχρωμο μουσικό ταξίδι με εναλλαγές ακουσμάτων, τα οποία όμως έχουν κοινό τόπο και ομαλή μετάβαση από το ένα μουσικό είδος στο άλλο. Αυτό οφείλεται στις ενορχηστρώσεις του Αδαμάντιου Αναστασιάδη οι οποίες έχουν μια συνολική ματιά. Από την αρχή έως το τέλος.

Και τι να αναμένουμε από σένα στο άμεσο μέλλον;
Να αναμένετε την καλοκαιρινή ανανέωση του "Λίγο πριν την αρχή" και την κυκλοφορία των πρώτων μας τραγουδιών.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις εμφανίσεις του Γιάννη Σουλάκη στο Χυτήριο εδώ.