Jarvis Cocker & Chilly Gonzales – ένας κύκλος τραγουδιών του 21ου αιώνα

Το συναρπαστικό νέο άλμπουμ της Deutsche Grammophon, Room 29, μία μοναδική συνεργασία ανάμεσα στον Jarvis Cocker και τον Chilly Gonzales, ζητάει από τα φαντάσματα της χρυσής εποχής του Hollywood να μας πουν για το πως φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Στέκεται αγέρωχο στο δυτικό άκρο της Sunset Boulevard στο Hollywood, το ξενοδοχείο Chateau Marmont έχει δει πολλούς διάσημους και περιβόητους επισκέπτες να περνούν τις πόρτες του από τότε που άνοιξε το 1929.
Το 2012, η διαμονή σε ένα από τα δωμάτια του δεύτερου ορόφου ενέπνευσε τον βρετανό στιχουργό και τραγουδιστή Jarvis Cocker να διερευνήσει την ιστορία του και τον οδήγησε σε αυτό το έργο συνεργασίας με τον πολύπλευρο καναδό πιανίστα και συνθέτη Chilly Gonzales. Το Room 29, ένας κύκλος τραγουδιών του 21ου αιώνα, κυκλοφορεί από την Deutsche Grammophon στις 17 Μαρτίου. Το score του Gonzales και οι στίχοι του Cocker επικαλούνται τις ζωές κάποιων από τους προηγούμενους ένοικους του Room 29, καθώς και ένα λαμπρό φως στην αστραφτερή φαντασία και συχνά ζοφερή πραγματικότητα του Hollywood.
"Εάν πρέπει να μπεις σε μπελάδες, κάνε το στο Chateau Marmont”, σημείωσε ο Harry Cohn, ιδρυτής της Columbia Picturesτο 1939. Τον Jarvis Cocker ιντρίγκαραν οι συσχετισμοί του ξενοδοχείου με την ιστορία της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Βρήκε το κλειδί της δημιουργικότητας στο γεγονός ότι το Room 29 περιείχε ένα baby-grand πιάνο. Τι θα συνέβαινε αν μπορούσε να «τραγουδήσει» τις ιστορίες ζωής και τα γεγονότα στα οποία υπήρξε μάρτυρας; Η ιδέα πυροδότησε επίσης τη φαντασία του Chilly Gonzales και οι δύο καλλιτέχνες ξεκίνησαν ένα ταξίδι τριών ετών καλλιτεχνικής εξερεύνησης, ανακαλύπτοντας στοιχεία σχετικά με τους ένοικους, όπως η Jean Harlow, η κόρη του Mark Twain, Clara, και ο μαφιόζος από το Λος Άντζελες Meyer Cohen, γνωστός και ως "Mickey the Haberdasher". Δραματοποιώντας ορισμένες από αυτές τις ιστορίες, τα τραγούδια τους συνέλαβαν τόσο την ουσιώδη μοναξιά του δωματίου του ξενοδοχείου όσο και τους τρόπους με τους οποίους οι κινούμενες εικόνες έχουν "συγκινήσει" τους ανθρώπους με τρόπους που δεν κατανοούμε απολύτως. Οι Gonzales και Cocker αντλούν από τον κύκλο τραγουδιών του 19ου αιώνα για να βρουν μια δομή ικανή να περιέχει το ευρύ σάρωμα των συναισθημάτων και των καταστάσεων του νου που προκάλεσαν τα πραγματικά και φανταστικά δράματα μιας ασυνήθιστης σουίτας ξενοδοχείου. Το Room 29 αναδύεται ως αλληγορία για μια θέση μέσα στον καθένα μας, έδρα των βαθύτερων επιθυμιών και φαντασιώσεων μας.
Από τότε που μετακόμισε στη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Chilly Gonzales ασχολήθηκε με ένα εκπληκτικό φάσμα μουσικών έργων, που εκτείνονται σχεδόν στα πάντα, από rap και πειραματικό rock μέχρι hip hop και εμπνευσμένο από τον Satie μινιμαλισμό. Ο κλασικής παιδείας πιανίστας συνεργάστηκε με το Kaiser Quartett στο τελευταίο solo albumτου, Chambers, προσελκύοντας τη αναγνώριση των κριτικών για τις νεο-ρομαντικές αντανακλάσεις στη μουσική δωματίου την εποχή της pop. Το κουαρτέτο εγχόρδων με βάση το Αμβούργο παίζει εξέχοντα ρόλο στο Room 29, παρέχοντας ένα πολύ ηχηρό τονικό συμπλήρωμα στο πιάνο του Gonzales και τα φωνητικά του Jarvis Cocker. Τραγουδιστής και πρωταρχικός στιχουργός των Pulp για πάνω από 30 χρόνια, ο Cocker έχει κυκλοφορήσει δύο σόλο άλμπουμ, και ανέπτυξε μια επιτυχημένη καριέρα σε ραδιοφωνικές εκπομπές, παρουσιάζοντας τα Jarvis Cocker’s Sunday Service στο BBC Radio6 Music και Wireless Nights στο BBC Radio 4.
Το Room 29 ηχογραφήθηκε στο Παρίσι μετά την "work-in-progress" πρεμιέρα της στο Kampnagel του Αμβούργου τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Τα ολοκληρωμένα κομμάτια θα επιστρέψουν στην Kampnagel για τρεις παραστάσεις (17-19 Μαρτίου), πριν περιοδεύσει στο Barbican Centre του Λονδίνου (23-25 Μαρτίου), το Volksbühne του Βερολίνου (28-30 Μαρτίου), το Παρίσι (Απρίλιος/ Ιούλιος) και επιλεγμένα καλοκαιρινά φεστιβάλ.


International Release Date: 17 March 2017
Composers
Chilly Gonzales (Music)
Jarvis Cocker (Lyrics)

Musicians
Chilly Gonzales, Piano
Jarvis Cocker, Vocals/Spoken Word
Kaiser Quartet, Strings

Live Dates
Jarvis and Chilly will perform Room 29 as a "multi-media musical entertainment" live as follows:
17/18/19 March 2017: Hamburg Kampnagel
23/24/25 March 2017: London Barbican

27/28/29 March 2017: Berlin Volksbühne.