Παυλίνα Βουλγαράκη: Η πολιτική, η κρητική τρέλα και τα ηχηρά "όχι" της


Η πολιτική δεν υπήρχε ποτέ σε κανένα από τα κουτάκια της έφηβης Παυλίνας, αν και το οικογενειακό της περιβάλλον ήταν εξόχως πολιτικό.

"Είμαστε τέσσερα αδέλφια, οπότε είναι πιθανό να ασχοληθεί κάποιος άλλος με την πολιτική. Πιο πολύ η επιρροή είχε να κάνει με τη Νομική, αφού ήταν κάτι σαν οικογενειακή παράδοση για το σόι της μητέρας μου. Ο παππούς μου, οι θείοι μου, η μαμά μου, αλλά και οι σπουδές του πατέρα μου είχαν να κάνουν με τη νομική. Οπότε, αν επηρεαζόμουν, θα ακολουθούσα τη Νομική, όχι την πολιτική. Για να ακολουθήσεις την πολιτική, θα πρέπει να το θέλεις, δεν προκύπτει. Αν απλά προέκυπτε, θα ήταν κάτι φοβερά ανεύθυνο". 

Το επίθετο που κουβαλάει ανοίγει πόρτες, αλλά προκαλεί και αρνητικούς συνειρμούς, είναι ευάλωτο σε άδικες και κατευθυνόμενες αρνητικές κριτικές, που στόχο έχουν να πλήξουν τον πατέρα της, πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή, Γιώργο Βουλγαράκη. 'Πρόβλημα είναι εκείνο που επηρεάζει κάποιον με αρνητικό τρόπο. Οτιδήποτε δεν σε επηρεάζει δεν αποτελεί πρόβλημα. Πέρασα από πολλές φάσεις. Στην αρχή ήμουν θλιμμένη, γιατί πίστευα πως κάτι που μου αρέσει πολύ ίσως να μην μπορώ να το κάνω. Στη συνέχεια πέρασα στην αντίπερα όχθη τού "όχι, θα το κάνω, γιατί κάθε άνθρωπος δικαιούται να διεκδικεί οτιδήποτε ονειρεύεται". Πλέον, δεν το σκέφτομαι καθόλου. Αισθάνομαι πολύ ικανή και άρα πολύ καλά σε αυτό που κάνω. Δεν μπορεί ένα όνομα να καθορίζει την πορεία ενός ανθρώπου. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με σπουδαία ονόματα που δεν έχουν καταφέρει να κάνουν σπουδαία πράγματα. Όπως επίσης υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν αναγνωρίσιμα επίθετα και εντέλει τα κατάφεραν. Θεωρώ πως ο καθένας πορεύεται με τις ευκολίες και τις δυσκολίες του". 

Σκέφτηκε ποτέ να είναι η Παυλίνα σκέτο, χωρίς το Βουλγαράκη; "Είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα να κόψω το επίθετό μου, αλλά μου φάνηκε φοβερά υποκριτικό. Θα έμοιαζε ενοχικό. Κατάγομαι από την Κρήτη και αν τιμάμε κάτι εκεί, αυτό είναι το επίθετό μας και η οικογένειά μας. Δεν θα μου άρεσε να δουν τα ξαδέρφια μου στην Αγία Γαλήνη να κόβω το επίθετό μου. Το λέω απλοϊκά, αλλά αποτελεί ένα κομμάτι μιας μεγάλης αλήθειας: αυτή είμαι". 

Το κρητικό DNA είναι υπερβολικά έντονο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. "Με τη στερεοτυπική έννοια που έχουν όλοι για τους Κρητικούς, ναι, είμαι εκρηκτική, περήφανη, παρορμητική, ξεροκέφαλη. Πολλοί που δεν με γνωρίζουν με έχουν ρωτήσει αν είμαι από την Κρήτη". Αυτό αποτυπώνεται και στο αξιακό σύστημά της. "Πριν από τέσσερα χρόνια ο Μπάμπης Στόκας με τον Φίλιππο Πλιάτσικα συναντήθηκαν και πάλι επί σκηνής στο Γκάζι Live. Τότε μου είχε γίνει πρόταση για να συμμετάσχω, αλλά θεωρούσα ανέντιμο να αφήσω τη House Band του Σταυρού του Νότου, να τους κρεμάσω. Από τότε ο Μπάμπης έλεγε "α, αυτή είναι τρελή"". (γέλια) Ο ίδιος ο μουσικός επανήλθε ένα χρόνο μετά. "Ήταν έκπληξη για μένα πως μου έκανε ξανά πρόταση για τις εμφανίσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με τον Μανώλη Μητσιά, τη Φωτεινή Βελετσιώτου και τον ίδιο". 

Επειδή λειτουργεί ενστικτωδώς, δεν βασανίζεται μέχρι να πάρει μια απόφαση και "σίγουρα ο γνώμονας για να αποφασίσει κάτι δεν είναι η όποια επιτυχία". Για παράδειγμα, της είχε προταθεί να τραγουδήσει ένα κομμάτι που ήταν σίγουρο πως θα γινόταν επιτυχία, εκείνη αρνήθηκε (για λόγους διακριτικότητας προς την ερμηνεύτρια του τραγουδιού δεν θέλησε να αποκαλύψει τον τίτλο – το έκανε off the record και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων). "Απάντησα στον παραγωγό πως δεν είναι του τύπου μου, δεν μου ταιριάζει. Ενστικτωδώς ξέρω πότε θα αισθανθώ καλά με οποιαδήποτε πρόταση". 

Η Παυλίνα γράφει μουσική και στίχους, οπότε έχει βάλει σαν κριτήριο για να τραγουδήσει ένα κομμάτι άλλου δημιουργού το να είναι κοντά στο δικό της στιλ. Με σημαία το ρομαντισμό της, μοιάζει να βαδίζει σε έναν παράλληλο δρόμο από εκείνον που συνιστούν τυχάρπαστοι μάνατζερ και οδηγεί στην αναγνωρισιμότητα. "Έχει να κάνει με το στόχο" αντιτείνει εκείνη, "αν ήταν στόχος μου να περπατάω στο δρόμο και να με αναγνωρίζουν, αυτό θα έκανα. Αλλά αν ο στόχος είναι να είσαι ήρεμος, να αισθάνεσαι καλά με όσα κάνεις, τότε είναι άλλες οι επιλογές. Δεν νομίζω πως είναι ρομαντισμός. Αντίθετα, θεωρώ πως είμαι κυνική. Έχει τύχει να είμαι σε δουλειά που δεν μου άρεσε και δεν λειτούργησε ούτε για έμενα ούτε για τους άλλους".

Πηγή: peoplegreece.com