Χρυσοί Σκούφοι 2017: Βραδιά 24 καρατίων με βρετανικό αέρα


Η λαμπερή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στη "Μεγάλη Βρεταννία" σήμανε τη συμπλήρωση των 24 χρόνων του κορυφαίου γαστρονομικού θεσμού της Ελλάδας και συντόνισε την Αθήνα με την καυτή τάση της νέας βρετανικής κουζίνας σε μια βραδιά όπου το κέφι, τα χαμόγελα και η αισιοδοξία ήταν 24 καρατίων. 

Ακόμη ένα γαστρονομικό σαφάρι­ της γευσιγνωστικής ομάδας του "αθηνοράματος' ανά την Ελλάδα ολοκληρώθηκε με τον ωραιότερο τρόπο το βράδυ της Δευτέρας, στη λαμπερή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων. 

Το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χώρας κι ένα από τα πιο αναμενόμενα κοσμικά events της Αθήνας έδωσε φέτος στις λαμπερές σάλες της "Μεγάλης Βρεταννίας" το 24ο ραντεβού του με το γευστικό πολιτισμό, κάνοντας πολλούς από τους εκλεκτούς καλεσμένους του να μιλούν για μια βραδιά 24 καρατίων. Αν ένα συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από το φετινό σαφάρι, είναι πως, παρά την οικονομική κρίση, το επίπεδο της γαστρονομίας στα καλά εστιατόρια διατηρείται υψηλό, ενισχυμένο από τη διαρκή άνοδο της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας.

Αποτυπώνοντας σε αριθμούς το οδοιπορικό του 2016, ο κριτικός γεύσης του "αθηνοράματος" και βετεράνος των Χρυσών Σκούφων Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο οποίος συμπαρουσίασε τη βραδιά με τον Φώτη Σεργουλόπουλο, έδωσε μια σειρά εντυπωσιακών στοιχείων. Για πάνω από 300 ημέρες 15.000 χιλιόμετρα και 3.000 ναυτικά μίλια διανύθηκαν και περίπου 6.000 πιάτα δοκιμάστηκαν σε αρκετές εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες από το βορειότερο άκρο της Μακεδονίας μέχρι τη νοτιότερη ακτή της Κρήτης και από τις παραλίες του Ιονίου μέχρι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το "Etrusco" του Έκτορα Μποτρίνι και το "Funky Gourmet" του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη μοιράστηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας. Χρυσοί Σκούφοι δόθηκαν σε συνολικά είκοσι τέσσερα εστιατόρια, με πέντε από αυτά να αποτελούν νέες εισόδους. Τρία από τα περσινά βραβευμένα εστιατόρια έχασαν τους Χρυσούς Σκούφους τους. Δέκα από τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια δημιουργούν ελληνική κουζίνα, δεκατέσσερα από αυτά βρίσκονται σε ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα. Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας απέσπασαν συνολικά τριάντα τέσσερα εστιατόρια, ενώ φετινή καινοτομία του θεσμού ήταν το Βραβείο Κοινού, το οποίο δόθηκε στο "Pelagos Seaside Restaurant" της Ιεράπετρας.

Πέρα από τη "γαλανόλευκη" ­πρωτοκαθεδρία, η βραδιά είχε­ έντονη βρετανική αύρα, αφού guest chef ήταν ο Isaac McHale (το εστιατόριό του "The Clove Club" στο Λονδίνο σκαρφάλωσε σε χρόνο dt στην 26η θέση των 50 Καλύτερων Εστιατορίων στον Κόσμο), ο οποίος μαγείρεψε εξαίσια στο diner de gala της τελετής, συνδέοντας –όπως συμβαίνει πάντα άλλωστε στις απονομές των Χρυσών Σκούφων– την Αθήνα με τις πλέον πρωτοποριακές γαστρονομικές διεθνείς τάσεις. 
Το στίγμα της βρετανικής αύρας έδιναν ήδη από την είσοδο της "Μεγάλης Βρεταννίας" τα καινούργια και άκρως εντυπωσιακά μοντέλα της Jaguar - Land Rover, της μεγαλύτερης βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κι εκ των χορηγών των Χρυσών Σκούφων.

Στα ενδότερα του ξενοδοχείου λαμπεροί καλεσμένοι από το χώρο της τέχνης και των γραμμάτων, της πολιτικής και των επιχειρήσεων, γνωστοί δημοσιογράφοι, κάμερες, μικρόφωνα, ωραία ντυσίματα, χαμόγελα και πηγαδάκια πλημμύρισαν το Royal Room, όπου οι ιδιοκτήτες του "αθηνοράματος" Άννη Ηλιοπούλου και Διονύσης Κούκης και ο εκδότης Δημήτρης Ηλιόπουλος υποδέχονταν τους προσκεκλημένους. Πολλοί από αυτούς, όπως ο Ηλίας Κοκοτός του ξενοδοχειακού ομίλου Ελούντα Α.Ε., είχαν να πουν ενδιαφέροντα πράγματα για τη βραδιά: "Παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, το "αθηνόραμα" δεν έχει κάνει εκπτώσεις και αυτό δείχνει το κύρος των Χρυσών Σκούφων". 

Καταξιωμένοι σεφ και νεο-εισερχόμενοι στο θαυμαστό χώρο της υψηλής γαστρονομίας έβρισκαν κώδικες επικοινωνίας την ώρα που απολάμβαναν τα welcome drinks με τη σφραγίδα των χορηγών: το διάσημο εγγλέ­ζικο τζιν Beefeater 24 και τα τέλεια mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ) με καφέ της Nespresso. Στο μπαρ της Pellegrino, του πιο διαχρονικού χορηγού του θεσμού, η ιταλική φινέτσα ακτινοβολούσε με το βελούδινο φυσικό μεταλλικό νερό Acqua Panna και το ελαφρώς ανθρακούχο νερό S.Pellegrino.

Καθώς τα τραπέζια γέμιζαν ταχέως κεφάτους συνδαιτυμόνες και οι κουζίνες έπαιρναν φωτιά, Σεργουλόπουλος και Αντωνόπουλος κήρυξαν την έναρξη της τελετής, η οποία κύλησε γοργά, με χιούμορ και κοφτερές ατάκες (διά χειρός Θύμιου Νικολόπουλου), όπως "Δεν τα έμαθες τα νέα; Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα την προσάρτηση της Μυκόνου στην Ιαπωνία. Δεν είναι αστείο. Η Μύκονος έχει πιο πολλά σουσάδικα και από ταβέρνες. Συν ότι και στις ταβέρνες υπάρχει σούσι στο μενού"! Ανεβαίνοντας στο πόντιουμ, ο ιδιοκτήτης του "α" Διονύσης Κούκης είπε χαρακτηριστικά: "Χαίρομαι διότι για 24η χρονιά ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων αποδεικνύει ότι ακόμη και σε δύσκολους καιρούς η ποιοτική γεύση όχι μόνο δεν υποστέλλει τη σημαία, αλλά ανεβαίνει επίπεδο".

Η απονομή των Χρυσών Σκούφων ξεκίνησε από τα εστιατόρια με βαθμό 15/20. Στο πόντιουμ ανέβηκαν, κατά σειρά για να παραδώσουν τα βραβεία, η Σοφία Μητράκη, marketing manager της Jaguar - Land Rover, η Ελευθερία Τσόχατζη, head of marketing της Pernod Ricard Hellas, η Ελένη Μιχοπούλου-Χάλαρη, market director της Nespresso Βusiness Solutions, η Freddie Stier, commercial manager της British Airways σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, ο Δημήτρης Χανιόγλου, country business manager Nestle Waters και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώρ­γος Χατζημάρκος. Ο τελευταίος δήλωσε: "Οι Χρυσοί Σκούφοι είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα για το οποίο έχετε το σεβασμό μας. Η γαστρονομία είναι σημαντικό όπλο, το οποίο αξιοποιούμε κι εμείς ως European Region of Gastronomy για το 2019 με έναν και μόνο στόχο: να σπάσουμε το σερί των χαμένων ευκαιριών ως προς τη σύνδεση του ελληνικού τουρισμού με τη γαστρονομία".

Το βραβείο στα τρία εστιατόρια­ με βαθμό 16/20 –"Varoulko Seaside", "Botrini's'' και "Σπονδή"– απένειμε η ιδιοκτήτρια του "α" Άννη Ηλιοπούλου, η οποία είπε ανεβαίνοντας στο πόντιουμ: "Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι καταγράφουμε από χρόνο σε χρόνο την άνθηση της ελληνικής κουζίνας, που ακολουθεί σταθερά ποιοτικούς και δημιουργικούς δρόμους, ιδιαίτερα στους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η ύπαρξη μιας εθνικής κουζίνας επιπέδου αποτελεί βασικό παράγοντα για τη συνολικότερη ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας".

Τέλος, το βραβείο του καλύτερου εστιατορίου απένειμε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στα εστιατόρια "Etrusco" στην Κέρκυρα και "Funky Gourmet" στην Αθήνα με βαθμό 16,5/20 και 2 Χρυσούς Σκούφους. Η υπουργός, προλογίζοντας την απονομή στους πρώτους των πρώτων, δήλωσε: "Εύχομαι στο "αθηνόραμα" τα καλύτερα. Οι Χρυσοί Σκούφοι είναι ένας θεσμός της ελληνικής γαστρονομίας, όπου παντρεύονται όλες οι αισθήσεις, τα αρώματα, οι γεύσεις και οι αναμνήσεις".

Το δείπνο που ακολούθησε ήταν μια πραγματική πανδαισία υφών και γεύσεων με υψηλότατη τεχνική και άψογο pairing με κοκτέιλ Beefeater και κρασιά του Κτήματος Θεόπετρα. Ανάμεσα στα εξαιρετικά χτένια ταρτάρ που έκαναν την ιδανικότερη αρχή και την πλούσια σούπα από στρείδια και κάστανα που ακολούθησε βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους καλεσμένους στο diner de gala όπως ο δημοφιλής ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο οποίος δηλώνει ερασιτέχνης λάτρης της γαστρονομίας: "Η κουζίνα είναι πολιτισμός και μάλιστα σε μια κλίμακα από το Α έως το Ω είναι το Α της πολιτισμικής μας ταυτότητας, από την απλή καθημερινότητα μέχρι την υψηλή γαστρονομία, την οποία καταγράφουν και αναδεικνύουν οι Χρυσοί Σκούφοι εδώ και 24 χρόνια".

Ο Λάμπης Ταγματάρχης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, μας είπε: "Χαίρομαι που βλέπω να βραβεύονται τόσοι νέοι ταλαντούχοι άνθρωποι. Είναι μια πολύ πολύ ωραία βραδιά και ευχαριστώ το ' "αθηνόραμα" που μας ταξιδεύει στις εξαιρετικές γεύσεις της υψηλής βρετανικής γαστρονομίας". Στο ίδιο μήκος κύματος, η ταλαντούχα ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα ευχαρίστησε το "α" για την υπέροχη βραδιά κι εκτίμησε πως "η γαστρονομία είναι μια μορφή τέχνης όπου ο καλλιτέχνης δημιουργεί με τις μαρμίτες και τη φωτιά και ο καλοφαγάς αναγνωρίζει το έργο του". Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς χαρακτήρισε πρωτοπόρο το θεσμό των Χρυσών Σκούφων, που εδώ και 24 χρόνια γράφει πλούσια ιστορία στην ελληνική γαστρονομία: "Ο δρόμος σίγουρα δεν ήταν εύκολος, διότι αρχικά η κριτική εκλαμβάνεται ως ενοχλητική, όλοι πια συμφωνούμε όμως πως η κριτική είναι η άλλη όψη της επιβράβευσης".

Από τους πρωταγωνιστές της βραδιάς, τους βραβευμένους σεφ, ο Έκτορας Μποτρίνι τόνισε: "Είναι μια βραδιά που όλοι οι σεφ περιμένουν, καθώς επιβραβεύονται οι κόποι μιας σεζόν. Μέσα από αυτόν το θεσμό καλυτερεύει η ελληνική γαστρονομία". Ο Νίκος Ρούσσος ευχαρίστησε το "α" για την αναγνώριση, που πηγαίνει σε ολόκληρη την ομάδα του "Funky Gourmet", και υπέβαλε μια παράκληση προς την πολιτεία και όσους την υπηρετούν: "Να πάψουν για λίγο να βάζουν τρικλοποδιές". Τέλος­, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος βραβεύεται από την πρώτη χρονιά των Χρυσών Σκούφων, δήλωσε: "Ο θεσμός αυτός είναι πολιτισμός. Έπειτα από 24 χρόνια Χρυσούς Σκούφους, το "αθηνόραμα" δικαιώνεται για άλλη μία χρονιά".













Πηγή: xrysoiskoufoi.gr (Άρτεμη Τζίτζη)