Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Λυδία Σέρβου στο pressmixer.gr: Τα παιδικά μουσικά όνειρα πρέπει να μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας

Η ζωή της είναι γεμάτη μουσική. Από τις live εμφανίσεις, στα 16 υπέροχα νανουρίσματα που επέλεξε να συγκεντρώσει στο πρώτο της δισκογραφικό βήμα και από τις μουσικές σπουδές μέχρι την πολύχρονη εμπειρία της στη διδασκαλία μουσικής και φωνητικής, η Λυδία Σέρβου επιμένει να στηρίζει την παιδική αθωότητα και να εμπλουτίζει τα μουσικά της όνειρα. Συναντήσαμε την ξεχωριστή αυτή ερμηνεύτρια, με αφορμή την εμφάνιση που ετοιμάζει στη Ρότα και μας μίλησε για την πορεία της στο χώρο, τις επιλογές και τα επόμενα σχέδιά της.


Επέλεξες να συστηθείς επισήμως στο κοινό με 16 τραγούδια – νανουρίσματα γνωστών συνθετών. Τι σε έκανε να διαλέξεις αυτό το εναλλακτικό δισκογραφικό ξεκίνημα;

Η επιθυμία μου να συγκεντρώσω τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου, Χρήστου Λεοντή, Χάρις Αλεξίου, Νίκου Κυπουργού,  Βασίλη Δημητρίου, Ηλία Λιούγκου, Ισιδώρας Σιδέρη, Στέφανου Κορκολή, Γιώργου Θεοφάνους, Διονύση Τσακνή, Νεοκλή Νεοφυτίδη, Νίκου Παπακώστα και Σάββα Σάββα και να τα ενώσω για πρώτη φορά σε μια συλλογή, με οδήγησε να ξεκινήσω την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική μου παρουσία με το "Κάμε τον ύπνο σύννεφο". Τα τραγούδια αυτά απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και χρησιμοποίησα μόνο ένα με δύο όργανα για να μπορέσω να "φέρω" όσο κοντά και τρυφερά γίνεται το γονιό με το μικρό παιδί του.

Η παιδική αθωότητα είναι κάτι που λείπει πια από τη μουσική και τη ζωή μας γενικά;

Αν λείπει, όπου λείπει, η παιδική αθωότητα από τη μουσική έχουμε ευθύνη εμείς οι μεγαλύτεροι, γονείς και δάσκαλοι. Για αυτό πίστεψέ με προσπαθώ ανιδιοτελώς να μεταφέρω την αγάπη και την αγνότητα της μουσικής όπου μπορώ, ιδιαίτερα όμως στα μικρά παιδιά.

Βυζαντινή και κλασική μουσική, παραδοσιακά τραγούδια, μεγάλοι έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές...Όλες αυτές οι επιρροές που είχες και έχεις, τι αφήνουν στην προσωπική μουσική ταυτότητα της Λυδίας.

Έχουν αφήσει πολλά, πάρα πολλά. Με έχουν εμπλουτίσει μουσικά και  μπορώ να ερμηνεύω πολλά είδη μουσικής. Άλλωστε η γνώση και η τεχνική κατάρτιση που προσφέρουν είναι απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει κάθε καλλιτέχνης.

Έχεις συνεργαστεί για πολλά χρόνια με τη Μαρίζα Κωχ, αλλά και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Τι έχεις κρατήσει από αυτές τις συνεργασίες;

Όλες τις θυμάμαι με χαμόγελο και συγκίνηση. Ξεχωρίζω την πολυετή συνεργασία μου με τον Γιώργο Θεοφάνους. Είναι σπουδαίος δημιουργός και όποιος έχει την ευκαιρία να συνεργάζεται μαζί του έχει να μάθει πολλά.

Ασχολείσαι με τη διδασκαλία παιδιών, έχεις ζήσει από μέσα τα talent shows ως δασκάλα φωνητικής, ζεις ως καλλιτέχνης τις αλλαγές στο χώρο της μουσικής σκηνής. Πόσο διαφέρουν τα παιδικά (μουσικά όνειρα) από τα όνειρα αυτών που βρίσκονται στο ξεκίνημα της καριέρας τους, αλλά και από τα όνειρα αυτών που έχουν διαγράψει ήδη "αρκετά χιλιόμετρα" στο χώρο;

Πιστεύω ότι και αυτοί που έχουν διαγράψει ήδη "αρκετά χιλιόμετρα" στο χώρο πρέπει να συνεχίζουν να έχουν όνειρα και να ζουν κάθε στιγμή το "νέο ξεκίνημα". Τα παιδικά μουσικά όνειρα πρέπει να μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας για όλη μας τη ζωή, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της καριέρας μας, να τα ανανεώνουμε, να τα εμπλουτίζουμε, να τα πραγματοποιούμε και, να μην σταματάμε να ονειρευόμαστε. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία το πώς θα μεταδόσεις στο μικρό παιδί τη μαγεία του κόσμου της μουσικής.

Αν ξεκινούσες τώρα, θα έκανες διαφορετικές επιλογές; Είτε αμιγώς μουσικές είτε από άποψη συνεργασιών, προώθησης της δουλειάς σου κτλ.

Οι μουσικές επιλογές μου θα ήταν ακριβώς οι ίδιες αν ξεκίναγα τώρα με την εμπειρία αυτή που έχω. Οι προτεραιότητες όμως συνεργασιών και παρουσίασης είναι άλλος τομέας, ήταν άγνωστος για μένα, για αυτό ίσως μέχρι στιγμής δεν μπόρεσα ικανοποιητικά να παρουσιάσω όλες τις πτυχές της δουλειάς μου. Έχω όμως όλο τον καιρό μπροστά μου και είναι κάτι που ήδη ετοιμάζω.

Ποιους καλλιτέχνες ξεχωρίζεις και θα ‘θελες κάποια στιγμή να συνεργαστείς μαζί τους; Και απ’ τους παλιούς και απ’ τη νεότερη γενιά...

Έχουμε σπουδαίους καλλιτέχνες, σπουδαίους δημιουργούς, σπουδαίους ερμηνευτές. Μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιους. Μου αρέσουν όλα τα είδη μουσικής, μου αρέσει να συνεργάζομαι, για αυτό και είμαι ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Ποια μουσική υπέρβαση θα 'θελες κάποια στιγμή να τολμήσεις να κάνεις;

Θα μου έρθει πάνω στη σκηνή…

Τι να αναμένουμε από σένα στο άμεσο μέλλον;

Τώρα ετοιμάζω την εμφάνισή μου στην αυλή της Ρότας , όπου την Παρασκευή  27 Ιανουαρίου στις 21.30 μαζί με τον συνθέτη Χρίστο Θεοδώρου στο πιάνο αλλά και τη φιλική συμμετοχή της εξαιρετικής Παυλίνας Βουλγαράκη θα σας παρουσιάσουμε καινούργια τραγούδια από το επερχόμενο cd μου σε μουσικές των Σταμάτη Χατζηευσταθίου και Νεοκλή Νεοφυτίδη, τραγούδια από την προηγούμενη δισκογραφική μου δουλειά αλλά και τραγούδια που έχουμε αγαπήσει από ένα ευρύ ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει όχι μόνο τους μεγάλους συνθέτες, σύγχρονους και παλαιότερους, αλλά και μία επιλογή από σπουδαία έντεχνα και λαϊκά τραγούδια. Ιδιαίτερη θέση στο live θα έχει φυσικά το καινούργιο τραγούδι με τίτλο "Όση μου 'λειψε αγκαλιά" σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Χατζηευσταθίου που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για την εμφάνιση της Λυδίας στη Ρότα εδώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Ελπίδα Νίνου: "Ο Πέτρος Φιλιππίδης ήταν ό,τι καλύτερο συνέβη στη ζωή μου"

Όχι, δεν είναι απλώς η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη. Είναι μια προσωπικότητα αυτόφωτη, που έψαξε τον εαυτό της προς όλες τις κατευθύνσεις του χορού. Δεν αποσύρθηκε ποτέ, δεν παραιτήθηκε από τη ζωή ή την καριέρα της και έβαλε ως προτεραιότητά της το γιο τους. Δεν αποδέχεται τους χαρακτηρισμούς "στήριγμα του Πέτρου" ή "γυναίκα πίσω από τον Πέτρο". Τα παιδικά της χρόνια στον Πειραιά, το bullying που υπέστη από τους συνομήλικούς της, τα καλοκαίρια στην Κέρκυρα 
και το πέρασμά της από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, μέχρι και το νυχτερινό Διογένη.

Γιούλικα Σκαφιδά: "Βάζω την προσωπική μου ζωή σε προτεραιότητα"

Η Γιούλικα Σκαφιδά μετράει στο ενεργητικό της πολλές εμπορικές επιτυχίες ωστόσο η αγάπη της για το θέατρο είναι μεγάλη.

Γιάννης Αποστολάκης: "Με τις γυναίκες είμαι αρκετά ντροπαλός"

Ο ωραίος, νέος και chef Γιάννης Αποστολάκης , δίνει συνέντευξη στο Down Town και στον Αλέξανδρο Πρίφτη . Το "μοντέλο", όπως τον αποκαλούσε ο κριτής Δημήτρης Σκαρμούτσος , του Master Chef μιλάει για την εκπομπή μαγειρικής που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, για τα σχέδιά του , για τηλεόραση , για τη ζωή του πριν το τηλεπαιχνίδι, για έρωτες και για σχέσεις και μας αφήνει με μια αίσθηση σύγχυσης, προβληματισμού και απορίας.

32 επώνυμοι φωτογραφίζονται γυμνοί για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική, γυμνή φωτογράφηση φιλοξενεί το περιοδικό "ADORE" της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και άλλους 31 επώνυμους, οι οποίοι... βγαίνουν από τα ρούχα τους –για καλό σκοπό!

"ΡΟΥΑ ΜΑΤ": Η νέα, καθημερινή ερωτική σειρά έρχεται στον ΑΝΤ1

Ο έρωτας είναι σαν μια παρτίδα σκάκι. Θέλει σκέψη, στρατηγική και στο τέλος…νικητής είναι μόνο ένας! Στη νέα, συναρπαστική καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1, ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε δύο γυναίκες και έναν άντρα θα πλαισιωθεί από ανταγωνισμό, ζήλια και πάθος και θα τους φτάσει στα άκρα.