Ποιες γυναίκες τιμήθηκαν στα βραβεία L'Oréal-Unesco

Τι σημαίνει να είσαι ερευνητής στην Ελλάδα; Στην καινοτομία και την έρευνα η χώρα μας είναι...ουραγός. Τα κρατικά κονδύλια ελάχιστα. Και το να παραμένει ένας επιστήμονας εδώ την στιγμή που διενεργείται ένα "brain drain" (η μετανάστευση των επιστημόνων) φαντάζει άθλος. Τα τελευταία χρόνια η L' Oréal Hellas βραβεύει, σε συνεργασία με την Unesco, γυναίκες επιστήμονες που διακρίνονται για τη δουλειά τους.

Το οικονομικό κίνητρο που τους δίνει για να συνεχίσουν εδώ αυτό που ξεκίνησαν είναι σημαντικό. Οι γυναίκες που τιμήθηκαν πριν λίγο καιρό προσπαθούν να βρουν νέες και πιο ασφαλείς θεραπείες για τον καρκίνο και ερευνούν το σύμπαν! Οι ίδιες εξηγούν περισσότερα στο ELLE.gr.

Δρ Ελένη Ευθυμιάδου: Πιο ασφαλή φάρμακα για τον καρκίνο
Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του τμήματος Χημείας, του τομέα Ανόργανης με ειδίκευση στην Βιοανόργανη Χημεία και στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας στο E.K.E.Φ.Ε. Δημόκριτος δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λιγότερο τοξικών φαρμάκων για τον καρκίνο.

Ο στόχος της έρευνας: "Τα παραδοσιακά αντικαρκινικά φάρμακα παρουσιάζουν παρενέργειες εξαιτίας της τοξικότητας που δημιουργείται. Τα συστήματα τα οποία συνθέτουμε έχουν την ικανότητα να ενθυλακώνουν τα αντικαρκινικά φάρμακα και στοχευμένα να απελευθερώνουν τις ουσίες που θέλουμε στην πάσχουσα περιοχή σταδιακά χωρίς να προκαλούν τοξικά φαινόμενα στα υγιή κύτταρα του οργανισμού. Αυτό οδηγεί σε μία αποτελεσματικότερη θεραπεία βραδείας και ελεγχόμενης αποδέσμευσης του φαρμάκου".

Πώς επηρεάζει τη ζωή μας: "Τα συστήματα αυτά απελευθερώνουν το φάρμακο στοχευμένα μόνο στα καρκινικά κύτταρα οδηγώντας στην μείωση των παρενεργειών και την βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Αυτό είναι σημαντικό γιατί με τη συμβατική θεραπεία και αναλόγως του φαρμάκου υπάρχει μια υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών καθώς το φάρμακο επιδρά τόσο στα καρκινικά όσο και στα υγιή κύτταρα προκαλώντας έτσι ανεπιθύμητες ενέργειες".

Πόσα χρόνια διήρκησε: "Είμαι στην έρευνα απο το 2004, 13 χρόνια, από τα οποία τα τελευταία 9 ασχολούμαι με τα έξυπνα συστήματα μεταφοράς φαρμάκων για την στοχευμένη και βραδεία αποδέσμευση χημειοθεραπευτικών παραδοσιακών ουσιών. Δυσκολίες υπάρχουν ως προς την χρηματοδότηση για την εξέλιξη και την αξιολόγηση του τελικού προϊόντος. Το ποσό για κλινικές μελέτες είναι πολύ υψηλό".

Ο ρόλος των γυναικών στην επιστήμη: "Στην έρευνα υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών εξαιτίας των πολλαπλών ρόλων της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία. Παρόλα αυτά παρατηρώ ότι ολοένα και αυξάνεται το ποσοστό της γυναικείας συμμετοχής. Οι γυναίκες μπορούν να συμμετέχουν, να οργανώνουν και να ολοκληρώνουν τους στόχους τους χάρη στη δημιουργικότητά τους". 

Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα επειδή...
..."μέσα απο αυτό το βραβείο αισθάνθηκα δικαίωση των προσπαθειών μου και του αγώνα μου για την θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν απο καρκίνο. Σε μία εποχή που όλα καταρρέουν αποτελεί για εμένα κίνητρο να αγωνιστώ πιο σκληρά για να επιτύχω όσα επιθυμώ για τον άνθρωπο". 


Δρ Καλλιόπη Δασύρα: Κατανοώντας το σύμπαν
Η έρευνα που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς... δουλεύει ο κόσμος ίσως ανοίξει άγνωστα πεδία ακόμα και για τη ζωή σε άλλους πλανήτες. Η Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Αστροφυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μας λέει τα εξής:

Ο στόχος της έρευνας: "Η δουλειά μου αφορά στην κατανόηση του πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες στο Σύμπαν. Η πιο πρόσφατη έρευνά μου αφορά στο πώς οι μαύρες τρύπες τους επηρεάζουν μέσα από την ενέργεια που απελευθερώνουν από ύλη που προσπίπτει σε αυτές. Παρατηρούμε την ενέργεια αυτή να διαδίδεται σε ολόκληρους γαλαξίες και να τους διαταράσσει, γεννώντας ισχυρούς ανέμους κι ανακατεύοντας την ύλη που δημιουργεί αστέρια και πλανήτες".

Πώς επηρεάζει τη ζωή μας: "Η έρευνα αυτή αφορά στη βασική κατανόηση του πώς δουλεύει ο κόσμος. Όλοι οι γαλαξίες έχουν μαύρες τρύπες στο κέντρο τους, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας. Ο δικός μας έχει, μάλιστα, μια μαύρη τρύπα με μάζα όσο ένα εκατομμύριο μάζες του Ήλιου! Πάνω της προσπίπτει αέριο. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο γύρω χώρο όταν μια τέτοια μαύρη τρύπα απορροφά αέριο".

Πόσα χρόνια διήρκησε: "Την έρευνα αναφορικά με γαλαξιακούς ανέμους από μαύρες τρύπες την ξεκίνησα πριν από περίπου μία πενταετία. Πλέον θέλουμε να καταλάβουμε στατιστικά το ρόλο των μαύρων τρυπών στα μεγέθη των γαλαξιών που παρατηρούμε στο Σύμπαν. Για να ολοκληρωθεί αυτό, θα πρέπει να κοιτάξουμε πολλαπλά δεδομένα από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Atacama Large Millimeter Array στη Χιλή. Πολύ θετικό γεγονός είναι ότι τα μεγάλα τηλεσκόπια παρέχουν ανοικτή πρόσβαση στα αρχειακά τους δεδομένα, ώστε ερευνητές από οποιαδήποτε χώρα να μπορούν να τα αναλύσουν! Αυτό κάνει την έρευνα πρώτης γραμμής εφικτή στην Ελλάδα! Η μόνη δυσκολία είναι η εξεύρεση κονδυλίων για προσωπικό". 

Ο ρόλος των γυναικών στην επιστήμη: "Σίγουρα είναι ανδροκρατούμενος κλάδος, αν και λίγο λιγότερο από άλλους τομείς της φυσικής. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά λαμπρά παραδείγματα γυναικών με μεγάλη συνεισφορά στην επιστήμη, όπως η Vera Rubin, γνωστή για τη συνεισφορά της στην κατανόηση της σκοτεινής ύλης και η Françoise Combes, ερευνήτρια με την οποία συνεργάζομαι από το 2010, ένα πηγάδι γνώσης".

Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα επειδή...
..."προσφέρει την αναγνώριση στη χώρα μου μετά από προσπάθειες πολλών (11.5) χρόνων στο εξωτερικό και οικονομική στήριξη στην προσπάθειά μου να χτίσω κάτι νέο στην Ελλάδα. Επίσης καταδεικνύει την ομορφιά της φυσικής στο ευρύ κοινό. Δίνει ελπίδες σε νέες κοπέλες να συνεχίσουν το δρόμο τους στην επιστήμη". 


Δρ Μαρία Μπραουδάκη: Πολεμώντας τον παιδικό καρκίνο
Η Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μελετά τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην εμφάνιση των όγκων εγκεφάλου της παιδικής ηλικίας. Σκοπός η ταυτοποίηση νέων διαγνωστικών και προγνωστικών βιολογικών δεικτών και ο σχεδιασμός καινούριων στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Ο στόχος της έρευνας: "Είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με εγκεφαλική νεοπλασία μέσω της εξατομικευμένης θεραπείας. Αυτή καθορίζεται με βάση το γενετικό τους προφίλ, έχει λιγότερες παρενέργειες και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα".

Πώς επηρεάζει τη ζωή μας: "Με την έρευνα αυτή μαθαίνουμε περισσότερα για τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια του καρκίνου και αυτό επηρεάζει άμεσα τη θεραπεία, την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης χιλιάδων ανθρώπων".

Πόσα χρόνια διήρκησε: "Η διάρκεια μιας έρευνας εξαρτάται από το αντικείμενο, ενώ καλό είναι να συνυπολογίζεται το κόστος των αντιδραστηρίων και ο διαθέσιμος εξοπλισμός. Είναι εξαιρετικά σημαντική η χρηματοδότηση από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς".

Ο ρόλος των γυναικών στην επιστήμη: "Ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιούμαι παραμένει ανδροκρατούμενος στις υψηλότερες ερευνητικές και διευθυντικές θέσεις. Η γυναίκα σήμερα καλείται να εκπληρώσει πολλαπλούς ρόλους και στερείται της πλήρους αφοσίωσης που απαιτεί η επιστημονική έρευνα".

Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα επειδή...

"...αποτελεί την επιβράβευση μιας πολυετούς, κοπιώδους, αλλά ταυτόχρονα ηθικά ανταποδοτικής
προσπάθειας".Πηγή: elle.gr