Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: "Βρίσκομαι σ’ έναν γάμο που τον πηγαίνουμε βλέποντας"

Στο θέατρο με τον Γιώργο Κιμούλη, στη ζωή με τον Φάνη Μουρατίδη και στο παιδικό δωμάτιο με δύο μικρούς γιους. Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους μιλάει στον Οδυσσέα Μητσόπουλο και το περιοδικό Glow για την πιο απαιτητική χρονιά της ζωής της. Η αγαπημένη ηθοποιός βιώνει μια καθημερινότητα μοιρασμένη ανάμεσα στην Αθήνα και την Κύπρο.

Η Άννα Μαρία περιγράφει το καθημερινό της πρόγραμμα ως μαραθώνιο, αφού με δύο γιους στο σπίτι κι έναν Γιώργο Κιμούλη στο θέατρο, το 24ωρό της είναι overbooked για τον φετινό χειμώνα. 

Πάντως, παρά την κούραση, μιλάει μ' ενθουσιασμό μικρού παιδιού για όσα βιώνει, πόσο μάλλον για το θεατρικό της comeback με την παράσταση "Επικίνδυνες Σχέσεις", σε κείμενο του Pierre de Laclos στο θέατρο Άλμα. Το έργο είναι τοποθετημένο στο 1936, δηλαδή, λίγο πριν την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη, αλλά πρωταγωνιστής εδώ είναι η αποπλάνηση και ο ερωτισμός. 

Τι θα δούμε όταν σηκωθεί η αυλαία; "Υπάρχει άφθονη γοητεία επί σκηνής, αυτό είναι εξάλλου και το βασικότερο στοιχείο που έχουν οι "Επικίνδυνες Σχέσεις" ως παράσταση. Το ίδιο το έργο, δηλαδή, κρύβει μέσα του μια γοητεία κι έναν ερωτισμό. Από εκεί και πέρα, ο δικός μου ο ρόλος έχει ένα χαρακτηριστικό που λίγο-πολύ όλοι οι άνθρωποι κρύβουμε μέσα μας. Βαθιά "πιστεύω" και μια άμεπτη ηθική, τα οποία ωστόσο μπορούν ανά πάσα στιγμή να αρθούν. Στην περίπτωση της Τουρβέλ, η οποία είναι η ηρωίδα που ενσαρκώνω, ο Βαλμόν καταφέρνει στο τέλος να νικήσει τις αντιστάσεις της". 

Και η συνεργασία με τον Γιώργο Κιμούλη πώς είναι; Μεγάλα ταλέντα, μεγάλες φουρτούνες; "Ο Γιώργος Κιμούλης νομίζω ότι είναι γνωστός για τα ωραία αποτελέσματα που έχει στις παραστάσεις του. Είναι πολύ δημιουργικό, λοιπόν, να δουλεύει κανείς μαζί του, διότι είναι ξεκάθαρα επαγγελματίας και στο τιμόνι της σκηνοθεσίας ξέρει τι θέλει ακριβώς απ' όλους τους συνεργάτες του", τονίζει η Άννα-Μαρία, δηλώνοντας στη συνέχεια ότι είναι σχολείο το να βρίσκεσαι δίπλα σε τόσο μεγάλους δημιουργούς.

Παράλληλα, όμως, με το θεατρικό "σανίδι", μια τηλεοπτική πρόταση από τον Alpha Κύπρου και τη σειρά "Σαν Οικογένεια" είναι η αιτία που κάθε εβδομάδα -σχεδόν τις μισές ημέρες- βρίσκεται στο νησί της Αφροδίτης. Δεν είναι η μόνη ηθοποιός που εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, αλλά θέλαμε να μάθουμε ποιος ήταν ο βασικότερος λόγος που την ώθησε να το κάνει. 


"Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλάκι μας, το οικονομικό κομμάτι είναι ένας βασικότατος παράγοντας που είπα το "ναι" στη συγκεκριμένη δουλειά. Από εκεί και πέρα, όμως, θέλω μια τηλεοπτική δουλειά να καλύπτει και κάποιες άλλες προδιαγραφές για να πάρω μέρος. Όταν, λοιπόν, μου έγινε η πρόταση, η σειρά πληρούσε τις προδιαγραφές που θα άντεχα εγώ για να ανεβοκατεβαίνω στην Κύπρο, δηλαδή, να έχει ένα πολύ προσεγμένο σενάριο και να συνεργάζομαι με ηθοποιούς που εκτιμώ", ξεκαθαρίζει.
 

Σε άλλα νέα, όταν τα φώτα σβήνουν και τα μικρόφωνα κλείνουν η Παπαχαραλάμπους γίνεται Άννα-Μαρία κι επιστρέφει σ' ένα σπίτι που την περιμένει η ανδροπαρέα της. Ένας σύζυγος, ο Φάνης Μουρατίδης, και δύο γιοι, 8 και 7 ετών, που έχουν ανεξάντλητη ενέργεια, όπως όλα τα αγόρια της ηλικίας τους.

Έχει βρει τις ισορροπίες της; Τι έχει αλλάξει από το μαιευτήριο και μετά στη ζωή της; "Η βασικότερη αλλαγή που ζει ένας γονιός είναι ότι παύει για πάντα να είναι αυτός η προτεραιότητα του εαυτού του. Το επίκεντρο είναι πια τα παιδιά από την πρώτη στιγμή που έρχονται στον κόσμο. Βέβαια, μεγαλώνοντας τα παιδιά, συντελούνται μέσα σου κι άλλες αλλαγές που δεν μπορείς να τις προσδιορίσεις. Επομένως, συνέχεια αλλάζω λόγω των παιδιών, μεγαλώνω κι εγώ μαζί τους και ωριμάζω ως άνθρωπος, αλλά ταυτόχρονα μου δίνουν την ευκαιρία να ακουμπήσω την παιδικότητα που όλοι έχουμε κρυμμένη κάπου βαθιά μέσα μας", εξηγεί.

Πριν από 9 χρόνια αποφάσισε να ενώσει τη ζωή της με τον Φάνη, λίγο μετά αφού οι δύο τους είχαν συνεργαστεί στη σειρά του Mega "Μπαμπά μην τρέχεις". Σε μια περίοδο που τα επώνυμα διαζύγια πέφτουν σωρηδόν, υπάρχει μυστικό για να κρατήσεις έναν γάμο κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας; "Έλα να με βρεις στα 80 μου κι αν είμαι ακόμη παντρεμένη να σου τη δώσω την απάντηση. Κι εγώ βρίσκομαι σ' έναν γάμο που τον πηγαίνουμε βλέποντας, υπό την έννοια ότι ποτέ δεν μπορείς να πάρεις όρκο ότι θα είστε για πάντα μαζί με τον άλλον. Δεν ξέρεις στη ζωή πώς έρχονται τα πράγματα και καλύτερα ποτέ να μη λέμε ποτέ. Όταν οι δικοί μου οι γονείς έζησαν παντρεμένοι για 45 ολόκληρα χρόνια, τι μπορώ να πω εγώ με 9 χρόνια γάμου;", αναρωτιέται εύλογα.

Αν υπήρχε ένα πράγμα που την τράβηξε στον Φάνη κι άλλο ένα που την κρατάει ακόμη στο πλευρό του, ποια είναι αυτά; "Το ίδιο και τότε και τώρα. Η γνησιότητά του και το γεγονός ότι είναι αυτό που είναι χωρίς να παριστάνει κάτι που δεν είναι. Ο Φάνης, ούτε καν στις αρχές της σχέσης μας, δεν υποδύθηκε κάτι διαφορετικό από τον εαυτό του για να με γοητεύσει. Το υποστηρίζει αυτό που ζει και πορεύεται μαζί του", λέει με περηφάνια για τον άνδρα με τον οποίο μοιράζεται τη ζωή και την οικογένειά της. Ποια είναι η Νο1 πολυτέλεια που θέλει να κάνει δώρο στον εαυτό της; "Μπορώ απλά να κοιτάω το ταβάνι; Αυτό θέλω. Νομίζω ότι κάποιες φορές ο εγκέφαλός μου έχει την ανάγκη να μην κάνει τίποτα. Αν προσθέσεις μέσα και τις δύο ώρες pilates που κάνω μέσα στην εβδομάδα νομίζω πως είμαι καλυμμένη. Η μητρότητα είναι full time job, αλλά, πιστέψτε με, δε θα την άλλαζα για τίποτα στον κόσμο!".