Άπαιχτος Μπέρνχαρντ στην οδό Κυκλάδων

Η κωμωδία του παραλόγου του Τόμας Μπέρνχαρντ στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής από τον Δημήτρη Καραντζά. Το κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ, που δίχασε κοινό και κριτικούς, κατά την πρώτη παρουσίασή του στο Εθνικό Θέατρο της Αυστρίας, το "Μπούργκτεάτερ" της Βιέννης τον Οκτώβριο του 1988, θα αποτελέσει τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Δημήτρη Καραντζά για τη φετινή σεζόν.

Ο λόγος για την "Πλατεία Ηρώων", που θα ανέβει σε πανελληνία πρώτη στις 3 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής. 
Ο χρόνος του έργου είναι η μέρα της κηδείας του καθηγητή μαθηματικών Γιόζεφ Σούστερ και ο τόπος είναι το διαμέρισμα της οικογένειας Σούστερ στην Πλατεία Ηρώων της Βιέννης, όπου και αυτοκτόνησε ο καθηγητής, βουτώντας στο κενό. Στην ίδια πλατεία, όπου τον Μάρτιο του 1938 ο Χίτλερ είχε γίνει δεκτός με κραυγές επευφημίας από τους κατοίκους της πόλης. "Η προσωπικότητά του φωτίζεται μέσα από τις διηγήσεις των οικείων του και φωτίζει με τη σειρά της τον κίνδυνο από την άνοδο του φασισμού, την τυραννική επιβολή του παρελθόντος πάνω στα άτομα και την κωμωδία της ύπαρξης. 
Στις τρεις σκηνές του έργου, ο συγγραφέας που αδυνατεί να ζήσει με τις συλλογικές ψευδαισθήσεις, καυτηριάζει τους πάντες και τα πάντα: την πατρίδα του, τους Αυστριακούς, το θέατρο, τη μουσική, τους θεσμούς, τα αστικά σαλόνια, τις συζυγικές σχέσεις, τον ακαδημαϊκό κόσμο, την πολιτική ζωή, και ό,τι μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ διανοούμενων", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα του έργου. Πιο επίκαιρο από ποτέ, προφητεύει, με τη γνωστή γοητεία της γραφής του Αυστριακού συγγραφέα, τη σημερινή άνοδο εξτρεμιστικών οργανώσεων, τις πρακτικές φυλετικού διαχωρισμού και εθνικιστικών προκαταλήψεων.

Παίζουν: Παναγιώτης Εξαρχέας, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Σύρμω Κεκέ, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Μπινιάρης, Μαρία Σκουλά, Χρήστος Στέργιογλου. Μετάφραση: Έρι Κύργια Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου Μουσική: Γιώργος Πούλιος Φωτογραφίες-βίντεο: Γκέλυ Καλαμπάκα Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα Μια συμπαραγωγή της Λυκόφως, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος με το θέατρο οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής".

Η "Πλατεία Ηρώων" από 3 Φεβρουαρίου 2017 στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής.


Πηγή: tospirto.net (Χριστίνα Φαραζή)