Πολωνία: Απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο την έκδοση Πολάνσκι στις ΗΠΑ

Απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας την έκδοση του Ρομάν Πολάνσκι στις ΗΠΑ -ζήτημα που είχε ανακινήσει ο πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης, λίγο αφότου η συντηρητική κυβέρνηση είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας. Ο σκηνοθέτης κατηγορείται ότι το 1977 βίασε την 13χρονη Σαμάνθα Γκέιμερ. Την ίδια χρονιά, ο Πολάνσκι δήλωσε ένοχος στην κατηγορία της παράνομης σεξουαλικής συνεύρεσης με την 13χρονη, στη διάρκεια φωτογράφισης στο Λος Αντζελες έπειτα από κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Παρέμεινε 42 ημέρες στη φυλακή στο πλαίσιο συμφωνίας με τις Αρχές η οποία προέβλεπε την τρίμηνη κράτησή του, αλλά τον επόμενο χρόνο διέφυγε στη Γαλλία, θεωρώντας ότι ο δικαστής που θα δίκαζε την υπόθεσή του ενδεχομένως να ανέτρεπε τη συμφωνία και να τον έστελνε στη φυλακή για χρόνια.
Ένταλμα σύλληψης της Interpol ισχύει σε 188 χώρες, αλλά αποφεύγει την έκδοση κινούμενος μόνο μεταξύ Γαλλίας και Πολωνίας.
Tον περασμένο Ιανουάριο οι αμερικανικές Αρχές ζήτησαν την έκδοση του Πολάνσκι στις ΗΠΑ, ενώ ο 83χρονος σκηνοθέτης βρισκόταν στην Πολωνία για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας που θα βασίζεται στην "Υπόθεση Ντρέιφους".ΠΗΓΗ: in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό