Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Γιώργος Αλτής στο pressmixer.gr: "Η μουσική μπορεί να φέρει χαρά και φως"

Ασχολήθηκε με τη λαϊκή μουσική και το μπουζούκι από μικρή ηλικία και υπήρξε ιδρυτικό μέλος  του κουαρτέτου μπουζουκιών ΡΑΣΤ που εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Κύπρο. Ο Γιώργος Αλτής, ένας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού που αγαπά, σέβεται και υποστηρίζει με όλη του την ψυχή το καλό λαϊκό τραγούδι, μιλάει στο pressmixer.gr για το νέο του δίσκο, για τα παλιά και τα καινούρια μουσικά δρώμενα, αλλά και τη δύναμη της μουσικής, να φέρει χαρά και φως στην πιεσμένη μας καθημερινότητα.


Ο νέος σας δίσκος, "Ντρίγκι ντρίκι χοπ", περιγράφεται ως "ένα κύμα ορμητικό. Ένα κύμα αισιοδοξίας και ελπίδας". Πιστεύετε ότι λείπουν η αισιοδοξία και η ελπίδα στις μέρες μας;

Στις μέρες μας η αισιοδοξία και η ελπίδα είναι άπιαστα πουλιά. Ο περισσότερος κόσμος είναι πολύ πεσμένος με τα καθημερινά του προβλήματα και δεν ελπίζει σε τίποτα. Η υποχρέωση στο χρήμα έχει καταπιεί την οποιαδήποτε χαρά.

Μπορεί η μουσική να υποκαταστήσει αυτή την έλλειψη;

Η μουσική μπορεί να του φέρει χαρά και φώς. Η δύναμη της μουσικής είναι μεγάλη. Ο δίσκος "Ντρίγκι ντρίγκι χοπ" έχει μέσα του πολύ φως. Στην πρώτη ακρόαση ξαφνιάζεσαι λίγο. Εκεί είναι που νομίζεις οτι κάποιος μπήκε στο δωμάτιο και άναψε απότομα το φως.

Κάτω από ποια συναισθήματα και σκέψεις προέκυψε η τελευταία αυτή δουλειά και πώς έγινε η επιλογή των συμμετεχόντων;

Ακριβώς κάτω από το συναίσθηματα οτι πρέπει να χαρούμε λίγο, να ξαναλάμψει το μάτι μας. Ο ήχος του "Ντρίγκι ντρίγκι χοπ" είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Ηλεκτρικός ήχος κιθάρας, λίγο μπλούζ - ροκ με κλασσικό  μπουζούκι, κρουστά, νταούλι, στάμνα, καχόν με μπαγλαμά. Είναι ωραία μπλεγμένα τα πράγματα και ο ήχος φρέσκος. Όσο για το στίχο είναι  σύγχρονος  και πρωτότυπος. Στίχους έχουν γράψει οι  Γιώργος Σαλεμής , Γιώργος Γκίνης, Κώστας Ριτσώνης, Μιχάλης Δήμας και εγώ. Η επιλογή των συμμετεχόντων δεν έγινε τυχαία. Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι πολύ εμπνευσμένο άτομο. Νομίζω πως ότι αγγίξει γίνεται μουσική, γίνεται κίνηση, γίνεται όμορφο. Είναι ο Μίδας της μουσικής. Ο Γιάννης  Γιοκαρίνης είναι φίλος από παλιά μεγάλη ψυχάρα. Καλλιτεχνικά  τι να πω; Αυθεντικός με φοβερή ενέργεια. Ο Γιοκαρίνης όταν παίζει και τραγουδάει σε ηλεκτρίζει. Η Λάουρα Παππά μοναδική, θεά, απογειώνει το "Παιδί από τα κάτω στρώματα". Η Yanna Komninou  είναι πολύ μεγάλη τραγουδίστρια σε ελληνικά και μπλουζ. Να μη ξεχνάμε ότι την δεκαετία του 90 έκανε πολύ πρωτοποριακούς δίσκους. Ο Θοδωρής Μέρμηγκας είναι από τους πιο καλούς τραγουδιστές που έχουμε σήμερα σε παραδοσιακά, λαϊκά και ρεμπέτικα. Ο Γιώργος Πλόσκας πολύ αυθεντικός λαϊκός τραγουδιστής.

Μπορούμε να συγκρίνουμε το λαϊκό τραγούδι των Μπιθικώτση, Ζαμπέτα κ.α. με το λαϊκό τραγούδι των ημερών μας;

Δεν νομίζω ότι μπορούμε, γιατί η ζωή μας σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την τότε. Όμως τα τραγούδια τους μιλάνε βαθιά στην ψυχή μας γιατί είναι αυθεντικά. Εκείνοι οι άνθρωποι δεν προσπαθήσανε να δείξουν ότι είναι κάτι άλλο, κάποιοι άλλοι. Ήταν αυτοί που ήταν. Ζήσανε την εποχή τους και την τραγουδήσανε. Σήμερα υπάρχει πολύ δήθεν και πολύ εγκεφαλικότητα. Όλα θέλουμε να τα κάνουμε με το μυαλό. Σφάλμα βαρύ.

Από τους νέους λαϊκούς τραγουδιστές ξεχωρίζετε κάποιους;

Νέοι τραγουδιστές θεωρούνται ο Μακεδόνας, ο Ανδρεάτος, ο Μπάσης, ο Πλούταρχος, ο Κουρκούλης. Αν ναι, αυτούς τους ξεχωρίζω. Αν μιλάμε για καινούργιους λαϊκούς  τραγουδιστές, τι να πω; Οι νέοι λαϊκοί τραγουδιστές προσπαθούν να είναι κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό με αποτέλεσμα να είναι κάτι συγκεχυμένο, χωρίς να ξέρουν και οι ίδιοι τι είναι. Άσε που οι περισσότεροι έχουν μπει στο ρόλο του διασκεδαστή σε κλαμπ.  Λαϊκοί τραγουδιστές σήμερα υπάρχουν πολλοί σε μικρά μαγαζιά, σε μεζεδοπωλεία, σε στέκια. Όποιος θέλει εκεί θα ακούσει αυθεντικό λαϊκό τραγούδι .

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι τρεις μουσικές περσόνες που σημάδεψαν το ελληνικό, λαϊκό τραγούδι;

Κάθε εποχή έχει και τα δικά της πρόσωπα που τη χαρακτηρίζουν. Δηλαδή παλιά ήταν ο Καζαντζίδης, ο Τσιτσάνης, ο Θεοδωράκης, ο Ζαμπέτας, ο Χατζιδάκις, μετά ο Πουλόπουλος, ο Νταλάρας, η Αλεξίου, η Γλυκερία, μεγάλο το κατεβατό των ονομάτων. Όλοι αυτοί στήριξαν τη μουσική πορεία της εποχής τους. Δύσκολο να ξεχωρίσω τρία πρόσωπα. 

Ποιες συνεργασίες ξεχωρίζετε στην πορεία σας και ποιες είναι οι πιο έντονες εικόνες που έχετε από το ξεκίνημά σας;

Η πιο δυνατή συνεργασία που έχω κάνει είναι με τον Παντελή Κωνσταντινίδη, τον Θανάση Βασιλά και τον Νίκο Κατσίκη. Τρεις μεγάλους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού που φτιάξαμε το κουαρτέτο μπουζουκιών Ραστ. Με τους Ραστ παίξαμε ορχηστρική μουσική στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και ζήσαμε πολύ μεγάλες στιγμές. Ήταν πολύ προχωρημένο γκρουπ και είχαμε πολλούς, μα πάρα πολλούς οπαδούς. Θυμάμαι τις ατελείωτες ώρες πρόβας και μετά τις βραδινές μας βόλτες στις 4-5 το πρωί, μετά την πρόβα. Περάσαμε μαγικά. 

Τι μας ετοιμάσατε στις Χίλιες και δύο νύχτες;

Το πρόγραμμα είναι δυνατό, ανατρεπτικό και αισιόδοξο. Έρχεσαι πεσμένος και φεύγεις πετώντας. Το λαϊκό τραγούδι με άλλη μορφή. Πολλές διασκευές αγαπημένων λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών και αρκετά δικά μου τραγούδια από το "Ντρίγκι ντρίγκι χοπ"  Παίζουμε απενεχοποιημένα και απρόβλεπτα. Από το "Padam padam"  στο "Είμαι στα χάι μου", είναι λίγο όπως μας έρθει. Αυτό είναι και το ωραίο στο πρόγραμμα,  γι αυτό και δεν είναι ποτέ ακριβώς το ίδιο. Οι φοβερές γυναίκες του Ντρίγκι ντρίγκι, η Λάουρα Παππά και η Amira Balkis και ο Σπύρος Πανταζής σε τραγούδια και ιστορίες του συνονόματου “θείου” του, ο Φώτης Τσούτσιας και ο Joni Moas είναι η ομάδα του Ντρίγκι ντρίγκι. Όποιος έρθει στις Χίλιες και δύο νύχτες θα περάσει αξέχαστα.Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις εμφανίσεις του Γιώργου Αλτή εδώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χατζηγιάννης: Σκοπός μου δεν είναι να μην πληρώσω, αλλά να πληρώσω αυτά που μου αναλογούν

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών συζητήθηκε την Τετάρτη η υπόθεση του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, για το πρόστιμο των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που του έχει επιβληθεί σχετικά με τα εμβάσματα που είχε στείλει στην Κύπρο, τη διετία 2010-2011.

Πρόσκληση συμμετοχής στο 3ο Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών και στο 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού

Το θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 3ου Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών που θα διεξαχθεί στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή τον Ιούλιο του 2016 και κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε θιάσους και ομάδες για συμμετοχή. Παράλληλα ανακοινώνεται για πρώτη φορά το 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού για καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν στις τέχνες αυτές.

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Γιούλικα Σκαφιδά: "Βάζω την προσωπική μου ζωή σε προτεραιότητα"

Η Γιούλικα Σκαφιδά μετράει στο ενεργητικό της πολλές εμπορικές επιτυχίες ωστόσο η αγάπη της για το θέατρο είναι μεγάλη.

Λάκης Λαζόπουλος: Επιστρέφει με το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" - Με ποιο κανάλι συμφώνησε;

Κι όμως, ο Λάκης Λαζόπουλος (όλα δείχνουν ότι) επιστρέφει στην τηλεόραση.

Γιάννης Πάριος: "Δυστυχώς" - Νέο τραγούδι

Μετά από το ομότιτλο single του πολυσυλλεκτικού άλμπουμ του Γιάννη Πάριου, με τίτλο "Έχω εσένα", ένα νέο τραγούδι, απόρροια της συνεργασίας του με το Γιώργο Μουκίδη, ο οποίος υπογράφει στιχουργικά και συνθετικά το "Δυστυχώς".