Στον Πωλ Μπέιτι το Βραβείο Booker 2016

Στον αμερικανό συγγραφέα Πωλ Μπέιτι απονεμήθηκε, το βράδυ της Τρίτης, το Βραβείο Booker 2016 για το σατιρικό μυθιστόρημά του "The Sellout" (2015). Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα εντός του Νοεμβρίου υπό τον τίτλο "Ο πουλημένος" από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση του Νίκου Μάντη.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη ετήσια λογοτεχνική διάκριση στον αγγλόφωνο κόσμο. Και είναι η πρώτη φορά που το βραβείο απέσπασε αμερικανός πεζογράφος μετά την αναπροσαρμογή του πριν από τρία χρόνια. 
""Ο πουλημένος" είναι ένα μυθιστόρημα για την εποχή μας. Μια σύγχρονη σάτιρα, ακούραστη και ευφάνταστη, το χιούμορ της οποίας μεταμφιέζει τη ριζοσπαστική σοβαρότητα του συγγραφέα της. Ο Πωλ Μπέιτι εξουδετερώνει με τρόπο αχαλίνωτο τις πάσης φύσεως "ιερές αγελάδες" βάζοντας στο στόχαστρό του τα φυλετικά και πολιτικά ταμπού με οξύνοια, ζωντάνια, αμεσότητα" δήλωσε η Αμάντα Φόουρμαν, πρόεδρος εφετινής της κριτικής επιτροπής. 
""Ο πουλημένος" ανήκει σε μια εξαιρετικά σπάνια κατηγορία βιβλίων: είναι ένα σατιρικό μυθιστόρημα, ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα που δεν γίνεται πάντοτε σωστά, που επιχειρεί μια καταβύθιση στην καρδιά της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας με μια τέτοια άγρια ευστροφία που έχω να δω από τον Σουίφτ ή τον Τουέιν" συμπλήρωσε η ίδια. 
"Ο πουλημένος" είναι μια δηκτική σάτιρα για την ταυτότητα της σύγχρονης Αμερικής, για την εκκεντρική ανατροφή ενός νεαρού άντρα και μια άνευ προηγουμένου δίκη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Το βιβλίο είναι "βέβηλο" και καυστικό. Αμφισβητεί τα ιερά και τα όσια του Συντάγματος, την αστική ζωή, το κίνημα για την υπεράσπιση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, την φυλετική ισότητα αλλά και τη σχέση πατέρα και γιου. 
Ο αφηγητής -γεννημένος στο "αγροτικό γκέτο" του Ντίκενς, στα νότια περίχωρα του Λος Άντζελες- αποδέχεται μοιρολατρικά τη μοίρα του περιθωρίου. Μεγαλωμένος από τον πατέρα του, έναν αμφιλεγόμενο κοινωνιολόγο, και έχοντας περάσει τα παιδικά του χρόνια ως πειραματόζωο σε αιρετικές ψυχολογικές μελέτες για τον ρατσισμό, πιστεύει πως η πρωτοποριακή εργασία του πατέρα του -και ένα σύγγραμμα που θα κάνει πάταγο όταν κυκλοφορήσει- πρόκειται να επιλύσει όλα τα οικονομικά τους προβλήματα. 
Όταν όμως αστυνομικοί σκοτώνουν τον πατέρα του, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το μόνο που έχει στα χέρια του είναι ο λογαριασμός μιας φτωχικής κηδείας. Παρακινημένος από την εξαπάτηση και την παρακμή του γενέθλιου τόπου του, ο αφηγητής αποφασίζει να διορθώσει άλλο ένα κακό: το Ντίκενς έχει κυριολεκτικώς σβηστεί από τον χάρτη, ώστε να αποφύγει η Καλιφόρνια μια επιπρόσθετη ντροπή. 
Με τη βοήθεια του πιο διάσημου κατοίκου της περιοχής του -του Χόμινι Τζένκινς, του τελευταίου επιζώντα των "Μικρών Κατεργαραίων", μιας θρυλικής ομάδας παιδιών-θαυμάτων του βωβού κινηματογράφου- αναλαμβάνει μια εξωφρενική πρωτοβουλία: την επαναφορά της δουλείας και τον φυλετικό διαχωρισμό στο τοπικό λύκειο, κάτι που θα τον οδηγήσει, ως κατηγορούμενο, στο Ανώτατο Δικαστήριο. 

"Ο πουλημένος" του Πωλ Μπέιτι είχε τιμηθεί το 2015 με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ.

Πηγή: tovima.gr