ΗΠΑ: Ογδόντα πέντε χώρες διεκδικούν το 'Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

Ογδόντα πέντε χώρες διεκδικούν φέτος το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, με την Υεμένη να διαγωνίζεται για πρώτη φορά μαζί με την ταινία "Elle" του Πολ Φερχόφεν και την "Julieta" του Αλμοδόβαρ. Η 89η τελετή των 'Οσκαρ θα διεξαχθεί στις 26 Φεβρουαρίου του 2017.

Η Υεμένη θα παρουσιάσει την ταινία της "I Am Nojoom, Age 10 and Divorced" (Είμαι η Νοτζούμ, 10 χρονών και διαζευγμένη) της Χαντίτζα αλ-Σαλάμι, ανακοίνωσε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία δίνει τα βραβεία. 
Το "Elle" του ολλανδού σκηνοθέτη Πολ Φερχόφεν, μια ανατρεπτική ταινία τρόμου με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, διαγωνίζεται με τα γαλλικά χρώματα, ενώ το "Afterimage" του προσφάτως θανόντα Αντρέι Βάιντα, θα είναι η πολωνική υποψηφιότητα. 
Ο Βάιντα αφηγείται στην ταινία τα τελευταία χρόνια της ζωής ενός ζωγράφου της αβάν-γκαρντ και θεωρητικού της τέχνης, του Βλαντισλάβ Στρεμίνσκι, που πολέμησε το σταλινικό καθεστώς. Ορισμένοι κριτικοί διέκριναν σε αυτήν μια μεταφορά για τη σημερινή Πολωνία όπου κυβερνούν οι συντηρητικοί του Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS). 
Ο Χονάς Κουαρόν, γιος του σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν, θα εκπροσωπήσει το Μεξικό με το θρίλερ "Desierto" και η "Julieta", ένα ηχηρό πορτρέτο μιας γυναίκας που υποφέρει του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι η ισπανική υποψηφιότητα. 
Το φιλμ κινουμένων σχεδίων "Ma vie de courgette" του Κλοντ Μπαράς διαγωνίζεται για την Ελβετία και το "Fuocoammare, par-dela Lampedusa", ένα ντοκιμαντέρ του Τζιανφράνκο Ρόσι που αναφέρεται στην καθημερινότητα των μεταναστών επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ιταλία. 
Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για το 'Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Μια προεπιλογή θα δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος του έτους πριν από τον κατάλογο με τους πέντε φιναλίστ που θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο. 
Η ουγγρική ταινία "Ο γιος του Σαούλ" (2015) του Λάζλο Νέμες ήταν αυτή που απέσπασε το πολύτιμο βραβείο στην 88η τελετή απονομής των 'Οσκαρ που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2016.

Πηγή: tovima.gr