Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Group PάrΩdy στο pressmixer.gr: Οι "παράξενοι καιροί" είναι περίοδος προβληματισμού και αναστοχασμού

Είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες μπάντες, τόσο από άποψη ήχου, όσο και από άποψη στίχου και φιλοσοφίας. Ό,τι δεν θεραπεύεται το…παρωδούν, ό,τι δεν παλεύεται, το παλεύουν, επιμένοντας να στηρίζουν τα όνειρά τους. Συναντήσαμε τους Group PάrΩdy με αφορμή την επικείμενη εμφάνισή τους στο Ρυθμός Stage και μιλήσαμε για το παλιό και το καινούριο, αλλά και για τους "Παράξενους καιρούς" που ζούμε…

Να το πάμε λίγο από την αρχή. Πώς έγινε το πέρασμα από το Therapy στο PάrΩdy και τι μήνυμα θέλατε να στείλετε με την επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος;

Κυρίως είναι ένα εσωτερικό αστείο αυτή η μετάβαση από τη "θεραπεία" στην "παρωδία", αλλά σίγουρα έχει και προεκτάσεις σε πολλά άλλα σε σχέση μα τα όσα πρεσβεύουμε ως μπάντα. Παρωδία, λοιπόν, γιατί θέλουμε με ένα τρόπο να σαρκάσουμε όλη αυτή τη σοβαροφάνεια που έχει επικρατήσει στο χώρο της "έντεχνης" μουσικής. Επιπλέον, θέλουμε μέσω του ονόματος να υπερθεματίσουμε την παρωδία που είναι κυρίαρχη στην ελληνική μουσική βιομηχανία και πολλές φορές καλείσαι να ασχοληθείς με πολλά, άλλα πέρα από τη μουσική και εν γένει τη δημιουργική διαδικασία που είναι η αφετηρία.

Ποια ακούσματα καθόρισαν τις δικές μουσικές προτάσεις;

Είμαστε έξι διαφορετικοί άνθρωποι, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιρροές μας είναι πολυποίκιλες. Δεν προτείνουμε τίποτα παραπάνω από ένα μείγμα όλων αυτών των διαφορετικών ακουσμάτων που έχουμε.

Ποια στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής σας εξιτάρουν καλλιτεχνικά;

Η παραδοσιακή μουσική κάθε τόπου είναι ανεξάντλητη, επομένως δεν είναι συγκεκριμένα αυτά τα στοιχεία που μας εξιτάρουν αλλά σίγουρα είναι πολλά. Αυτά μέσα από τα ακούσματα και την καταγωγή του καθενός πολύ συχνά ανασύρονται και βρίσκουν το δικό τους χώρο μέσα στις συνθέσεις μας.

Ακούγοντας κάποιος τον πρώτο σας δίσκο ποια συμπεράσματα θα βγάλει για τη μουσική σας ταυτότητα;

Γενικώς μιλώντας, δεν μας αρέσουν οι ταμπέλες, πολλώ δε μάλλον στη μουσική. Αν όμως θα έπρεπε να προσδιορίσουμε αυτή την πρώτη μας δουλειά, θα λέγαμε ότι κινείται στο χώρο του folk-rock με ελληνικό στίχο. Δίνουμε δηλαδή, ιδιαίτερη έμφαση τόσο στα παραδοσιακά όργανα (λαούτο, βιολί) όσο και στον ηλεκτρικό ήχο. Ο στίχος από την άλλη έχει κοινωνικές αναφορές αλλά εστιάζει και ευρύτερα στις ανθρώπινες σχέσεις.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε να διασκευάσετε ένα τραγούδι και να το εντάξετε στο πρόγραμμά σας και ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε σε επίπεδο διασκευών;

Τα κριτήρια είναι καθαρά μουσικά, αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το κατά πόσο μπορούμε να τις υποστηρίξουμε, σύμφωνα με τα μουσικά όργανα που έχουμε στη μπάντα. Άλλος βασικός παράγοντας όταν διασκευάζουμε ένα τραγούδι, που έχει διανύσει ήδη μία διαδρομή, είναι ο σεβασμός απέναντι στο τραγούδι αυτό καθεαυτό. Εμείς προσπαθούμε απλώς να τα παρουσιάσουμε σύμφωνα με τη δική μας οπτική, σε μία πιο σύγχρονη ενορχήστρωση. Για παράδειγμα, είναι μεγάλη πρόκληση να διασκευάζεις ένα παραδοσιακό τραγούδι που είναι ήδη γνωστό, αλλά να προσπαθείς να το "εκσυγχρονίσεις" χωρίς να το αλλοιώσεις.

Οι "Παράξενοι καιροί" που ζούμε, μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης στη μουσική ή να μπλοκάρουν τη δημιουργικότητα;

Μπορούν να συμβούν και τα δύο. Το θέμα είναι τι επιλογή κάνεις. Σίγουρα υπάρχει πολλή "τροφή", αν κάποιος καταφέρει να δημιουργήσει αυτή την εποχή. Οι "παράξενοι καιροί" πάντως είναι γενικώς περίοδος προβληματισμού και αναστοχασμού.

Το να μην κάνουμε εκπτώσεις στα όνειρά μας και να προχωράμε, μήνυμα που περνάτε μέσα και από το τραγούδι "Ξεθωριάζεις στα κρυφά", πόσο εφικτό είναι στην εποχή που ζούμε;

Εφικτό δεν είναι πάντα, το ζήτημα είναι να κάνεις όμως τις λιγότερες υποχωρήσεις στα "θέλω" σου και να προσπαθείς για το ανέφικτο και πολλές φορές ουτοπικό… Αυτό δίνει άλλου μεγέθους αξία στην προσπάθεια.

Τι σας αρέσει και τι σας ενοχλεί από τη μουσική σκηνή όπως έχει διαμορφωθεί στις μέρες μας;

Μας αρέσει το γεγονός ότι, παρόλη την "καταχνιά" σε επίπεδο κοινωνικοπολιτικό υπάρχουν πολλές νέες μουσικές προσπάθειες για τα δεδομένα αυτής της χώρας και της μικρής της αγοράς. Ταυτοχρόνως, είναι πολύ ελπιδοφόρο που υπάρχει μια διαρκής αναζήτηση και στροφή στην παραδοσιακή μας μουσική και κουλτούρα, καθώς και στην εξέλιξη αυτής. Είναι στενάχωρο, όμως, το γεγονός ότι, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η μουσική σκηνή του τόπου μας, δεν έχουν ευκαιρίες οι νέες μπάντες και γενικότερα οι νέοι καλλιτέχνες να επικοινωνήσουν τη μουσική τους. Τα ραδιόφωνα είναι μια πονεμένη ιστορία, καθώς και οι μουσικές σκηνές που ρισκάρουν ελάχιστες.

Τι θα δούμε από σας στο Ρυθμός Stage;

Στο Ρυθμό stage στην Ηλιούπολη την Παρασκευή 6/5 θα παρουσιάσουμε τραγούδια από τον πρώτο μας δίσκο με τίτλο "Παράξενοι καιροί", που κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη του 2015 σε επιμέλεια παραγωγής του Δημήτρη Μητσοτάκη (Ενδελέχεια, Ευδαίμονες), καθώς και αγαπημένα τραγούδια διασκευασμένα με το ύφος της μπάντας. Τόσο παραδοσιακά όσο και πιο σύγχρονα.

Και τι να αναμένουμε στο μέλλον;

Στο μέλλον ευχόμαστε να είμαστε υγιείς και να αντέξουμε σαν μπάντα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να έχουμε δημιουργική διάθεση και να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε τη μουσική μας σε όλο και περισσότερα μέρη και σε πιο διευρυμένο ακροατήριο.

Οι Group PάrΩdy είναι οι:
Παναγιώτης Σκουλάς/ λαούτο, φωνή
Αντώνης Aυγουλλάς/ κιθάρα, φωνητικά
Γιάννης Κονταράτος/ βιολί
Γιάννης Σιφναίος/ ακουστική κιθάρα
Σταύρος Ράπτης / κοντραμπάσο
Αντώνης Τσάτσης/ ντραμς Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την επόμενη εμφάνισή τους εδώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Κρίση στο γάμο του Τζέιμι Ντόρναν;

Ο πρωταγωνιστής του Fifty Shades of Grey προσπαθεί να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά του. Η Αμέλια Γουόρνερ τον ακολουθεί σε κάθε πρεμιέρα και ποζάρει χαμογελαστή δίπλα του στο κόκκινο χαλί. Μόλις σβήνουν τα φώτα όμως αρχίζουν τα προβλήματα.

Πρόσκληση συμμετοχής στο 3ο Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών και στο 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού

Το θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 3ου Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών που θα διεξαχθεί στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή τον Ιούλιο του 2016 και κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε θιάσους και ομάδες για συμμετοχή. Παράλληλα ανακοινώνεται για πρώτη φορά το 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού για καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν στις τέχνες αυτές.

Χατζηγιάννης: Σκοπός μου δεν είναι να μην πληρώσω, αλλά να πληρώσω αυτά που μου αναλογούν

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών συζητήθηκε την Τετάρτη η υπόθεση του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, για το πρόστιμο των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που του έχει επιβληθεί σχετικά με τα εμβάσματα που είχε στείλει στην Κύπρο, τη διετία 2010-2011.

Η Δήμητρα Σταθοπούλου μας προσκαλεί σ’ ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι

Μια πολύ ζεστή και όμορφη φωνή, που μετράει ήδη στο μουσικό βιογραφικό της πολλές και σημαντικές συνεργασίες. Με προσεχτικά βήματα και επιλογές που την πάνε κάθε φορά κι ένα βήμα παραπέρα, η Δήμητρα Σταθοπούλου αγαπά να μαθαίνει, να ακούει, να ερμηνεύει, να ζει. Αγαπά και σέβεται τη μουσική. Τη συναντήσαμε με αφορμή το κινηματογραφικό ταξίδι που ετοιμάζει με τον Μίμη Πλέσσα στο Ρυθμός Stage και μιλήσαμε για τους μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές, για την πορεία της και τις προσδοκίες που έχει από τη μουσική του σήμερα…

Γιούλικα Σκαφιδά: "Βάζω την προσωπική μου ζωή σε προτεραιότητα"

Η Γιούλικα Σκαφιδά μετράει στο ενεργητικό της πολλές εμπορικές επιτυχίες ωστόσο η αγάπη της για το θέατρο είναι μεγάλη.