Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Δήμητρα Σταθοπούλου μας προσκαλεί σ’ ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι

Μια πολύ ζεστή και όμορφη φωνή, που μετράει ήδη στο μουσικό βιογραφικό της πολλές και σημαντικές συνεργασίες. Με προσεχτικά βήματα και επιλογές που την πάνε κάθε φορά κι ένα βήμα παραπέρα, η Δήμητρα Σταθοπούλου αγαπά να μαθαίνει, να ακούει, να ερμηνεύει, να ζει. Αγαπά και σέβεται τη μουσική. Τη συναντήσαμε με αφορμή το κινηματογραφικό ταξίδι που ετοιμάζει με τον Μίμη Πλέσσα στο Ρυθμός Stage και μιλήσαμε για τους μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές, για την πορεία της και τις προσδοκίες που έχει από τη μουσική του σήμερα…


Είχες την τύχη το ξεκίνημά σου στη μουσική να είναι μαζί με τους Μίμη Πλέσσα και Γιώργο Χατζηνάσιο. Πώς καθόρισε την μετέπειτά σου πορεία αυτή η συνάντηση;

Η συνάντηση αυτή για μένα ήταν όντως καθοριστική. Το να σου δίνουν οι δημιουργοί των τραγουδιών την ευκαιρία να τα γνωρίσεις μέσα από τους ίδιους, είναι μια τελείως διαφορετική γνώση που σου προσφέρουν και σε εξελίσσει στο πώς θα αποδώσεις το σημαντικό έργο τους, σε συνδυασμό με τα προσωπικά σου στοιχεία ως καλλιτέχνη. Οτιδήποτε σου δίνει σημαντική γνώση, προφανώς και σε μεταλλάσσει και όταν είσαι και σε μια νεαρή ηλικία σε επηρεάζει ακόμα περισσότερο, εισχωρώντας στο DNA σου. Γνώση για το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους δημιουργός έργου – έργο – ορχήστρα - τραγουδιστής. Και μαθαίνεις πώς γίνεται η "γένεση"...  

Τι κρατάς ως μάθημα, ως φυλαχτό από αυτές τις συνεργασίες, αλλά και τις αμέσως επόμενες που ήταν με τον Δημήτρη Μητροπάνο και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες;

Το φυλαχτό είναι οι ίδιες οι στιγμές που έζησα και ζω πλάι τους και επί σκηνής και πίσω από αυτήν. Στιγμές που εμπεριέχουν συμβουλές, γέλια, αυστηρή δουλειά, προσήλωση σε αυτό που φτιάχνουμε κάθε φορά... Τα πάντα! Όσο για το Δημήτρη Μητροπάνο, η απώλειά του, πολύ μεγάλη. Το δίδαγμα-φυλαχτό από εκείνον: κάθε φορά που ανεβαίνεις στη σκηνή, να δίνεις την ψυχή σου, τραγούδα σαν να είναι η κάθε βραδιά σου η τελευταία! Κι όσο για το μάθημα από τις συνεργασίες, είναι πάντα ένα: σεβασμός στη μουσική. 

Όταν επέλεξες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το τραγούδι, είχες στο μυαλό σου συγκεκριμένα πράγματα; Είχες βάλει κάποιους περιορισμούς στα είδη, στις συνεργασίες, στους χώρους κτλ που θα ήθελες ή δεν θα ήθελες να κινηθείς;

Όταν ξεκίνησα να ασχοληθώ με το τραγούδι, το μόνο που είχα στο μυαλό μου, ήταν το συναίσθημα που νιώθω όταν το πράττω. Με τον καιρό γίνονται τα πράγματα πιο συγκεκριμένα από μόνα τους. Σε οδηγούν. Δεν ξεκίνησα ποτέ με περιορισμούς. Δεν μου αρέσει και η λέξη αυτή όσον αφορά τη μουσική. Δεν ξεκινάω αρνητικά περιορίζοντας τον εαυτό μου. Με κατευθύνουν οι καταστάσεις προς πράγματα που με ευχαριστούν πιο πολύ από άλλα. Το μοναδικό που, ίσως, είχα πάντα στο μυαλό μου, ήταν να κάνω πάντα κάτι που θα με πηγαίνει ένα βήμα παρά πέρα, να εξελίσσομαι. Να αποκτώ γνώση, αλλά και να φιλτράρω, τι πρέπει να κρατήσω και τι να αφήσω.

Υπάρχουν κάποιοι σύγχρονοι συνθέτες που ήθελες να συνεργαστείς κάποια στιγμή;

Βεβαίως και υπάρχουν. Ανάμεσά τους είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και άλλοι.

Πιστεύεις ότι σήμερα, η εποχή μας έχει τα φόντα, τους συνθέτες, τις φωνές για να αφήσει μεγάλα τραγούδια στις επόμενες γενιές;

Θεωρώ ότι η εποχή μας έχει να αφήσει, απλώς δεν μπορούμε να το κρίνουμε τώρα όσον αφορά τραγούδια. Μάλλον, μετά από 25-30 χρόνια. Τότε θα μπορούμε να πούμε, αν έμεινε κάτι ή όχι. Σαφώς και διανύουμε δύσκολη εποχή. Και πιστεύω ότι, θα δυσκολέψει και περισσότερο. Κι η δυσκολία, ως γνωστόν, τις περισσότερες φορές θα γεννήσει Τέχνη. Υπομονή και θα δούμε. Τώρα, όσον αφορά φωνές, θα θελα πολύ να αφήσει, γιατί νομίζω ότι η γενιά μου έχει υλικό προς εξέλιξη.

Ετοιμάζετε μια μουσική παράσταση με τον Μίμη Πλέσσα στο Ρυθμός Stage. Τι θα ακούσουμε σε αυτήν;

Θα ακούσετε τραγούδια που έχουν "ντύσει" σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου. Τραγούδια που άφησαν εποχή και που θα μας συντροφεύουν εφ' όρου ζωής, αφού η αξία τους είναι διαχρονική. Τα διαμάντια του Μίμη Πλέσσα στόλιζαν και θα στολίζουν πολλά μουσικά προγράμματα. Νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ συγκινητικό μουσικό ταξίδι.

Σας έχει πει κάποιες ιστορίες ο Μίμης Πλέσσας που κρύβονται πίσω από αυτά τα μεγάλα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε; Κάτι που μπορείς να το μοιραστείς μαζί μας;

Πολλές ιστορίες πίσω από κάθε τραγούδι! Μία από αυτές που μας έχει διηγηθεί ο μεγάλος μας συνθέτης, είναι εκείνη κατά την οποία ο Δημήτρης Χορν του είχε ζητήσει να πει το κομμάτι "ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ" και ο Μίμης Πλεσσας του απάντησε πως, θα του το έδινε μόνο υπό τον όρο να πει ένα τσιφτετέλι πρώτα. Αυτό δεν ήταν άλλο από το "ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΟΙ ΧΑΝΤΡΕΣ". 

Αλήθεια, το να γνωρίζεις τον συνθέτη, αλλά και τις ιστορίες κάποιων τραγουδιών, μπορούν να επηρεάσουν ή να αλλάξουν τον τρόπο που το ερμηνεύεις;

Πολλές φορές ναι, αλλάζει η ερμηνεία. Σου ανοίγει ο συνθέτης μια κρυφή πόρτα και σου χαρίζει στοιχεία που σε βοηθούν να απελευθερωθείς περισσότερο ή ακόμα να ελευθερώσεις κι εκείνον μέσα από σένα… 

Τι άλλο να περιμένουμε προσεχώς;

Με την εταιρεία μου OGDOO MUSIC GROUP ήδη ετοιμάζουμε τα καινούρια κομμάτια. Κι είμαι πολύ χαρούμενη γι αυτό. Και τους ευχαριστώ που είναι πάντα δίπλα μου. 

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τις εμφανίσεις της Δήμητρας Σταθοπούλου στο πλευρό του Μίμη Πλέσσα, 15 και 22 Απριλίου στο Ρυθμός Stage.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρόσκληση συμμετοχής στο 3ο Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών και στο 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού

Το θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 3ου Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών που θα διεξαχθεί στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή τον Ιούλιο του 2016 και κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε θιάσους και ομάδες για συμμετοχή. Παράλληλα ανακοινώνεται για πρώτη φορά το 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού για καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν στις τέχνες αυτές.

Χατζηγιάννης: Σκοπός μου δεν είναι να μην πληρώσω, αλλά να πληρώσω αυτά που μου αναλογούν

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών συζητήθηκε την Τετάρτη η υπόθεση του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, για το πρόστιμο των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που του έχει επιβληθεί σχετικά με τα εμβάσματα που είχε στείλει στην Κύπρο, τη διετία 2010-2011.

Φεύγει ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης από το Τατουάζ

Την πρόθεσή του να μην συνεχίσει του χρόνου στο δημοφιλές σήριαλ "Το Τατουάζ" ανακοίνωσε ο ηθοποιός Μιχάλης Λεβεντογιάννης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Plan Be και τον δημοσιογράφο Θεόδουλο Παπαβασιλείου, είπε πως θέλει χρόνο ώστε να κάνει εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Όταν το Χόλιγουντ ανακάλυψε τα Άγια Πάθη

Κάποτε η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα ερχόντουσαν με τη μοσχοβολιά των Πασχαλιών, την ευχάριστη ταραχή που προκαλεί η άνοιξη, τη θρησκευτική κατάνυξη που πέρναγε απ' τις μεγαλύτερες ηλικίες στις νεότερες, τις εκκλησίες που ζωντάνευαν, τα έθιμα, που πέρναγαν από γενιά σε γενιά, τα σχέδια για την ολιγοήμερη επιστροφή στο χωριό.

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Εορταστικό Ρουκ Ζουκ και Still Standing για καλό σκοπό!

Φέτος τα Χριστούγεννα, ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ και Still Standing παίζουν για τα παιδιά του οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και εξασφαλίζουν τη διατροφή τους για τα επόμενα χρόνια! Όλη την εβδομάδα των Χριστουγέννων, καθημερινά, από Δευτέρα 25 με Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου στις 15.00 και 18.00 στον ANT1! Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΑΝΤ1, "Κάθε Παιδί, Μία Αγκαλιά".