Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κορίνα Λεγάκη στο pressmixer.gr: "Επιθυμώ να είμαι εργαλείο έκφρασης σημαντικών δημιουργών"

Κλασικοί ήχοι, τζαζ, παραδοσιακές πινελιές, μουσικοί πειραματισμοί. Όλα συμμετέχουν στο παζλ της προσωπικότητάς της, αλλά και στο παζλ της τέχνης που αγαπά και επιθυμεί να υπηρετεί. Είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες φωνές, που σε συνδυασμό με τις θεατρικές τις ερμηνείες, καταφέρνει να κερδίσει την προσοχή σου και να σε κάνει συνοδοιπόρο στα ταξίδια της. Η Κορίνα Λεγάκη, μιλάει στο pressmixer.gr για τις μουσικές της περιπλανήσεις, τις προκλήσεις, τις εμπνεύσεις και τις δημιουργικές της ανησυχίες…


Παρακολουθώντας κάποιος την μέχρι τώρα πορεία σου, συνειδητοποιεί ότι ένα "μωσαϊκό" δεν είναι μόνο η τελευταία σου δουλειά, αλλά το σύνολο των μουσικών σου επιλογών. Ποιες θεωρείς ως "ψηφίδες – βάση" αυτής της πορείας;

Διαμορφώνω το προσωπικό μου ύφος ταξιδεύοντας σε όλες μου τις επιρροές κι αγάπες. Αγαπώ βαθειά το ελληνικό τραγούδι, έχω ξεχωριστή αδυναμία και σεβασμό στην ποίησή του, ενώ παράλληλα (μιας και είμαι ελληνίδα από τον πατέρα μου και σουηδέζα από την μάνα μου) αγαπώ και το τραγούδι άλλων γλωσσών. Στο "Mosaic", τον τελευταίο μου δίσκο, όλη μου η διαδρομή έχει καταλήξει σε ένα κομβικό για μένα σημείο, σε έναν ήχο και σε ένα ύφος που επιδιώκω να είναι ελληνικό, αλλά που να μην "κλειδώνει απ' έξω" έναν ακροατή που προέρχεται από έναν άλλο πολιτισμό.

Και στο άλμπουμ "Mosaic", αλλά και στο "Kymatographos", ερμηνεύεις τραγούδια μεγάλων δημιουργών και ερμηνευτών που άφησαν το δικό τους στίγμα, στη δική τους εποχή. Σε ένα τέτοιο εγχείρημα υπερισχύει η ασφάλεια της "δοκιμασμένης συνταγής" ή το ρίσκο της σύγκρισης; Και ποια είναι η πρόκληση;

Το "Mosaic" δεν είναι μια συλλογή επανεκτελέσεων πασίγνωστων σουξέ, αλλά μια τολμηρή επιλογή σημαντικών τραγουδιών του παρελθόντος, που δεν έχουν "φωτιστεί" όσο τους αξίζει. Πρόκληση, λοιπόν, είναι η αποκάλυψη της σημαντικής αξίας αυτού του υλικού, γεγονός που έχει ως συνέπεια την υποστήριξη και ανάδειξη της παράδοσης του τραγουδιού μας, χωρίς την δέσμευσή της από "επιτυχίες", δηλ. σουξέ.

Η συνάντησή σου με τον Γιώργο Ανδρέου πώς προέκυψε και τι έχεις αποκομίσει μέχρι τώρα από αυτή; 

Επιδίωξα να τον συναντήσω και να του ζητήσω να επιμεληθεί μια δισκογραφική μου εργασία. Στην πορεία μου ζήτησε να συμμετάσχω και σε μουσικές παραστάσεις κοντά του. Διαμορφώθηκε ανάμεσά μας μια δημιουργική συνομιλία. Στο στούντιο ο Γιώργος Ανδρέου είναι ένας βαθύς γνώστης της ενορχήστρωσης και της τεχνολογίας και η εμπειρία μου από τις ηχογραφήσεις κοντά του είναι πολύτιμη.

Σ' αυτό το "μωσαϊκό" που λέγαμε πριν, ποιες διαφορετικές ψηφίδες θα 'θελες να τολμήσεις κάποια στιγμή να προσθέσεις; 

Μεγάλη μου επιθυμία είναι ο επόμενός μου δίσκος να βασίζεται σε καινούργια τραγούδια. Παράλληλα, θα συνεχίζω να ψάχνω και να διευρύνω την σχέση μου με την μεγάλη παράδοση του ελληνικού τραγουδιού.

Είχες πει σε παλαιότερη συνέντευξή σου, ότι η μουσική είναι η ανάσα σου, άρα η επιβίωσή σου. Ένας καλλιτέχνης, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, μπορεί να επιβιώσει κυριολεκτικά μέσα από την τέχνη του;

Σταθερή επιδίωξη ενός καλλιτέχνη είναι να μπορεί να επιβιώσει από την εργασία του. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε για μας, τους νεότερους καλλιτέχνες, είναι δύσκολη η ίδια η καλλιτεχνική μας επιβίωση. Αυτό, όμως, καθόλου δεν σημαίνει πως δεν οφείλουμε στον εαυτό μας και στην τέχνη μας να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο.

Ποιες συνέπειες της κρίσης, αν αξιοποιήσουμε σωστά, θα μπορούσαν να μας δώσουν νέες εμπνεύσεις και δημιουργικές κατευθύνσεις στην μουσική;
Η κρίση μας απομακρύνει από το θλιβερό lifestyle που κυριάρχησε την προηγούμενη δεκαετία και παραμόρφωσε την σχέση μας με την ζωή μας και την τέχνη. Οι δυσκολίες των ανθρώπων γύρω μας, η δυσκολία όλων μας, μας οδηγεί στο να κοιταχτούμε βαθιά μέσα μας, αλλά και να κοιτάξουμε γύρω μας, ψάχνοντας με ειλικρίνεια τις αιτίες του κακού, ώστε να επιχειρήσουμε την γιατρειά μας. Και η τέχνη είναι γιατρός της ψυχής έτσι κι αλλιώς.

Ποιες είναι οι δικές σου πηγές έμπνευσης, αλλά και αισιοδοξίας;

Οι φίλοι μου. Οι αγαπημένοι μου άνθρωποι. Τα ζώα μου. Οι δίσκοι, τα βιβλία και οι ταινίες μου. Η θάλασσα. Ένα ταξίδι. Το θέατρο, ο κινηματογράφος. Πιο πολύ, οι άνθρωποι, όλοι οι άνθρωποι.

Υπάρχουν κάποια όνειρα, κάποιες συνεργασίες που θα ήθελες να συμπληρώσουν το μουσικό σου "μωσαϊκό" στο άμεσο μέλλον; 

Είμαι πολύ νέα κι έτσι δεν σκέφτομαι να συμπληρώσω, αλλά να δημιουργήσω. Ως ερμηνεύτρια επιθυμώ να είμαι εργαλείο έκφρασης σημαντικών δημιουργών.

Τι να αναμένουμε από σένα προσεχώς;  

Συνεχίζω την συνεργασία μου με τον Νίκο Ξυδάκη και τον Γιώργο Ανδρέου μετά τις παραστάσεις μας στο θέατρο Τζ. Καρέζη τον περασμένο Δεκέμβρη. Στις 12, 13 και 20 Φεβρουαρίου στον Ιανό συμμετέχω στην παράσταση "2=4", με τον Γιώργο Ανδρέου και δύο εξαιρετικούς νέους καλλιτέχνες (που πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον δίσκο τους κι εκείνοι στην Μικρή Άρκτο), τον Ζαχαρία Καρούνη και τον Σπύρο Παρασκευάκο. Έχω ήδη κατά νου τον επόμενό μου προσωπικό δίσκο, που επιθυμώ να είναι βασισμένος σε πρωτότυπο κι αδημοσίευτο υλικό. Και, φυσικά, επιδιώκω να παίζω "ζωντανά" όσο περισσότερο μπορώ.


Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τις εμφανίσεις της Κορίνας Λεγάκη στον Ιανό. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρόσκληση συμμετοχής στο 3ο Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών και στο 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού

Το θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 3ου Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών που θα διεξαχθεί στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή τον Ιούλιο του 2016 και κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε θιάσους και ομάδες για συμμετοχή. Παράλληλα ανακοινώνεται για πρώτη φορά το 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού για καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν στις τέχνες αυτές.

Χατζηγιάννης: Σκοπός μου δεν είναι να μην πληρώσω, αλλά να πληρώσω αυτά που μου αναλογούν

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών συζητήθηκε την Τετάρτη η υπόθεση του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, για το πρόστιμο των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που του έχει επιβληθεί σχετικά με τα εμβάσματα που είχε στείλει στην Κύπρο, τη διετία 2010-2011.

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Γιούλικα Σκαφιδά: "Βάζω την προσωπική μου ζωή σε προτεραιότητα"

Η Γιούλικα Σκαφιδά μετράει στο ενεργητικό της πολλές εμπορικές επιτυχίες ωστόσο η αγάπη της για το θέατρο είναι μεγάλη.

Φεύγει ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης από το Τατουάζ

Την πρόθεσή του να μην συνεχίσει του χρόνου στο δημοφιλές σήριαλ "Το Τατουάζ" ανακοίνωσε ο ηθοποιός Μιχάλης Λεβεντογιάννης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Plan Be και τον δημοσιογράφο Θεόδουλο Παπαβασιλείου, είπε πως θέλει χρόνο ώστε να κάνει εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Γιάννης Πάριος: "Δυστυχώς" - Νέο τραγούδι

Μετά από το ομότιτλο single του πολυσυλλεκτικού άλμπουμ του Γιάννη Πάριου, με τίτλο "Έχω εσένα", ένα νέο τραγούδι, απόρροια της συνεργασίας του με το Γιώργο Μουκίδη, ο οποίος υπογράφει στιχουργικά και συνθετικά το "Δυστυχώς".