Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Rebeletiko στο pressmixer.gr: "Στο δικό μας τόπο όλοι χωράνε"

Συνωμοτούσαν εδώ και καιρό, κλεισμένοι σε ένα γκαράζ στο Βύρωνα, ετοιμάζοντας με μεράκι το πρώτο τους ηχογράφημα. Όταν αυτό ολοκληρώθηκε, ξεκίνησαν τη μουσική τους επίθεση στον "έξω κόσμο". Μια επίθεση γεμάτη ρεμπέτικους, σμυρναίικους, παραδοσιακούς και λαϊκούς ήχους, σε παραλλαγές και συνδυασμούς που σου προσφέρουν κάτι το νοσταλγικά καινούριο. Ο βασικός πυρήνας τους αποτελείται από τους Τάσο Γεωργόπουλο (Λάφτα - Κιθάρα -Φωνητικά), Τάσο Γιαννούση (Μπουζούκι-Τζουράς - Μπαγλαμάς - Φωνητικά) και τη Σοφία Μέρμηγκα, που έχει το μοναδικό χάρισμα να σε ταξιδεύει με τη φωνή της, σε μονοπάτια που αγάπησες ή που πάντα ονειρευόσουν να διαβείς. Το pressmixer.gr συνάντησε τους Rebeletiko και…ξεσκέπασε την "περιθωριακή τους μουσική συντεχνία".

Πώς ξεκίνησε αυτή η "μουσική συνωμοσία";

Γεωργόπουλος: Οι Rebeletiko δημιουργήθηκαν από την ανάγκη μας να εκφράσουμε ή να ερμηνεύουμε καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μας, μέσω της μουσικής μας.
Πολλές φορές, βέβαια, συνέβαινε, το ίδιο γεγονός που εμείς το περιγράφαμε απλά με μια μελωδία, κάποιοι άλλοι να το ερμηνεύουν ως αποτέλεσμα συνωμοτικής και υπόγειας δράσης τρίτων. Έτσι, μας ήρθε ιδέα να  ξεκινήσουμε το δικό μας ¨συνωμοτικό” μουσικό κίνημα, σαν εναλλακτική απάντηση στον παραλογισμό και στην παραποίηση της αλήθειας που ζούμε καθημερινά.

Και ποιο κρυφό σχέδιο σας έκανε να αφήσετε το γκαράζ στο Βύρωνα και να βγείτε "στον έξω κόσμο";  

Γιαννούσης: Είναι πολύ ωραίος ο Αττικός ήλιος, για να είσαι κλεισμένος πολύ καιρό μέσα στο γκαράζ, όσο και αν τ’ αγαπάμε! Οπότε, το τελειώσαμε και εξορμήσαμε. Εξάλλου, κάθε συνομωσία που σέβεται τον εαυτό της, πρέπει να εκδηλώνεται, να δοκιμάζεται...για να προχωρούμε στην επόμενη!

Πόσο όμοιοι, αλλά και πόσο διαφορετικοί πρέπει να είναι αυτοί που «υπηρετούν» παρέα, ένα τόσο ξεχωριστό είδος μουσικής; 

Σοφία: Μια ομάδα διαμορφώνει το χαρακτήρα της, κυρίως, από την αλληλεπίδραση των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Με τα παιδιά δεν είμαστε ίδιοι, αλλά σεβόμαστε τις απόψεις του άλλου. Οι σχέσεις χρειάζονται χρόνο, όχι για να δοκιμαστούν όπως κάποιοι λένε, αλλά για να επιβεβαιώσουν το λόγο που δημιουργήθηκαν, αν υπάρχει. Ο κοινός μας τόπος είναι η αληθινή μουσική και δεν πρόκειται να χτίσουμε ποτέ κανένα φράχτη ή να περιφρουρήσουμε τα σύνορά του. Στο δικό μας τόπο όλοι χωράνε.

Το μουσικό σας ύφος, σχετίζεται με τα ακούσματα που είχατε από παιδιά ή έχει μεταγενέστερες επιρροές; 

Γιαννούσης: Και τα δύο. Όσο ζεις μαθαίνεις και αυτές - οι όποιες - γνώσεις σου αντικατοπτρίζονται σε ό,τι κάνεις. Το Rebeletiko αγαπάει το ρεμπέτικο, που είναι το δικό μου σημείο αναφοράς, τα παραδοσιακά μας τραγούδια, την τζαζ, το ροκ, τις καντάδες, τα σικελιάνικα τραγούδια, τα fados, όλες τις μουσικές που αγγίζουν την ψυχή του ανθρώπου.

Καταφέρατε να φρεσκάρετε ρεμπέτικους και παραδοσιακούς ήχους, χωρίς το παραμικρό ίχνος "ασέβειας" προς αυτά τα είδη μουσικής. Πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα;

Σοφία: Χαιρόμαστε που έτσι το αντιλαμβάνεστε. Δώσαμε μεγάλη προσοχή σε αυτό, εξάλλου μην ξεχνάμε ότι η ασέβεια, όπως λέει ο Αισχύλος, γεννάει την ύβρη. Υπό αυτή την έννοια, το εγχείρημα ήταν από την αρχή στην ασφαλή πλευρά, γιατί όλη η ομάδα λειτούργησε χωρίς αυθάδεια και αλαζονεία. Το μόνο δύσκολο ήταν, να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε και να κρατήσουμε τις λεπτές αποχρώσεις από τους μουσικούς διαλόγους μεταξύ του παλιού και του νέου κόσμου, που προσπαθήσαμε να χτίσουμε μέσα στο δίσκο μας. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε.

Πολύ ευχάριστα εκπλήσσει τον ακροατή και η ιδιαίτερη φωνή και ερμηνεία της Σοφίας, που έρχεται σε "κόντρα" με το νεαρό της ηλικίας της. Τι σας προσφέρει – και ειδικά στη Σοφία – αυτή η "περιθωριακή μουσική συντεχνία", που δεν μπορούν να σας προσφέρουν τα "μοδάτα" ακούσματα της εποχής;

Γεωργόπουλος: Η Σοφία Μέρμηγκα είναι κατ' αρχήν μια εξαιρετική μουσικός. Παίζει καταπληκτικά κανονάκι. Η ωριμότητα στη φωνή της Σοφίας έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη ζωή ή, για να το πω αλλιώς, με τον τρόπο που η ζωή έρχεται αντιμέτωπη με τη Σοφία. Η Σοφία είναι η φωνή, που ένωσε όλα τα συστατικά που εγώ και ο Τάσος Γιαννούσης "μαγειρεύαμε" τα δώδεκα χρόνια που ήδη παίζαμε μαζί μουσική και τους έδωσε σώμα και φωνή.

Σοφία: Η μόδα δεν προσφέρει ποτέ τίποτα ουσιαστικό. Είναι μια "εικονική" κατάσταση και σε ό,τι αφορά την τέχνη, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ικανές να βοηθήσουν τον καλλιτέχνη, για να παράξει συναισθήματα και  ιδέες. Κυρίως, όμως, δεν βοηθάει τον καλλιτέχνη να οραματιστεί.
Η δικής μας "περιθωριακή μουσική συντεχνία" προσφέρει σε εμένα, λοιπόν, πιστεύω και στα υπόλοιπα παιδιά, αυτή τη σιγουριά ενός χώρου, μέσα στον οποίο μπορώ να οραματιστώ ένα μέλλον καλύτερο από αυτό που μας ετοιμάζουν.

Ασχολείστε με ένα είδος μουσικής, που είναι μεν αποδεκτό και αγαπητό από μεγάλη μερίδα του κοινού, αλλά δεν είναι η πρώτη επιλογή των ραδιοφώνων ή των ακροατών σε καθημερινή βάση. Αυτό σας προβλημάτισε, σας επηρέασε κάποιες στιγμές;

Γιαννούσης: Όχι ιδιαίτερα. Ήξερα από μικρός ότι, τα είδη μουσικής που άκουγα (όπως το ρεμπέτικο και η τζαζ ) ήταν "δύσκολα" και "δυσεύρετα". Ίσως, μάλιστα, ακριβώς γι’ αυτό η γοητεία τους ήταν ακαταμάχητη! Επίσης, το ότι δεν παίζονται στα media με την συχνότητα άλλων, σε καθημερινή βάση, είναι απόλυτα φυσιολογικό, βάσει των νόμων της αγοράς και του μάρκετινγκ (καθ’ ότι οικονομολόγος, τρομάρα μου). Πάντως, ο κόσμος που είναι να τ' ακούσει, θα τ' ακούσει, ιδίως τώρα που όλα βρίσκονται στο διαδίκτυο.

Πώς θα περιγράφατε τα όσα περιλαμβάνονται στην πρώτη σας δουλειά, το "Μοναστηράκι", σε κάποιον που δεν σας έχει ξανακούσει; 

Σοφία: Το "Μοναστηράκι" είναι ένα μελωδικό μωσαϊκό, με ήχους και εικόνες από όλη την Ελλάδα και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Προσπαθήσαμε να ταιριάξουμε όλη τη γνώση που είχαμε για τα λαϊκά και παραδοσιακά ακούσματα, με καθημερινές ανησυχίες και μια δική μας αισθητική. Βέβαια, το τελικό αποτέλεσμα ανήκει σε  μεγάλο βαθμό και στους πολλούς και εξαιρετικούς μουσικούς που συμμετείχαν - πάνω από είκοσι, κορυφαίοι ο καθένας στο είδος του στην Ελλάδα.
 
Πώς μπορεί να εκφράσει το είδος που εκπροσωπείτε τις σύγχρονες ανησυχίες;

Γεωργόπουλος: Η μουσική μας έχει μια θεμελιώδη αρχή και είναι αυτή της αμφισβήτησης. Η σύγχρονη ανησυχία, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμφισβήτηση, αλλά θα πρέπει  να μπορεί να εκφραστεί σωστά, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να γίνει δόγμα.
Δεν ξέρω, αν μπορούμε να βοηθήσουμε ή να εκφράσουμε μαζικές ανησυχίες, όμως, σίγουρα αλληλεπιδρούμε και το αποτυπώνουμε στο DNA των μελωδιών μας.

Τι να περιμένουμε από σας στο άμεσο μέλλον;

Γιαννούσης: Εμφανίσεις, πρόβες και καινούργιες μουσικές συνωμοσίες!
Γεωργόπουλος: Επειδή χρειαστήκαμε πάνω από δυόμισι χρόνια να τελειώσουμε το δίσκο εγώ χρειάζομαι λίγο ξεκούραση.
Σοφία: Εγώ έχω σκεφτεί και προσπαθώ να τους πείσω να γράψουμε το νέο μας δίσκο, πηγαίνοντας ένα μεγάλο ταξίδι και όπου σταματάμε, να ηχογραφούμε με μουσικούς που θα γνωρίζουμε εκεί.


Η μουσική συνωμοσία των Rebeletiko θα βρεθούν για μία μοναδική εμφάνιση στον πολυχώρο Babel στο Μαρούσι, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου όπου θα παρουσιάσουν τα τραγούδια από την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Μοναστηράκι" αλλά και τραγούδια άλλων αγαπημένων τους συνθετών.

INFO 
Πολυχώρος Βαβέλ
Βασ. Σοφίας 87, Μαρούσι

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Κάν’ το όπως ο Άκης": Ποιες συνταγές θα δούμε αυτή την εβδομάδα;

Η εκπομπή "Κάν' το όπως ο Άκης" δίνει απολαυστικό καθημερινό ραντεβού με τους τηλεθεατές του Mega. Κάθε μέρα στις 16.40, ο αγαπημένος μας σεφ προτείνει λαχταριστές συνταγές, νόστιμα πιάτα και πρωτότυπες δημιουργίες. Ο Άκης μαγειρεύει σε κάθε επεισόδιο μία συνταγή, προτείνοντας εύκολα και οικονομικά πιάτα με απλά υλικά, και δίνει χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για την παρασκευή τους.

Πρόσκληση συμμετοχής στο 3ο Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών και στο 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού

Το θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 3ου Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών που θα διεξαχθεί στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή τον Ιούλιο του 2016 και κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε θιάσους και ομάδες για συμμετοχή. Παράλληλα ανακοινώνεται για πρώτη φορά το 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού για καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν στις τέχνες αυτές.

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

10 ταινίες που ξυπνάνε τον ταξιδιώτη μέσα μας

Μια ταινία μπορεί να κάνει τον θεατή να ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο της ιστορίας της παρέα με τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις. Υπάρχουν ορισμένες ταινίες όμως, που κυριολεκτικά ξυπνάνε μέσα μας τον ταξιδιώτη (π.χ. υπάρχει περίπτωση να δει κανείς το Mama Mia και να μη θέλει να βρεθεί αυτομάτως σε ένα ελληνικό νησί;) Ας δούμε μερικές από αυτές.

32 επώνυμοι φωτογραφίζονται γυμνοί για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική, γυμνή φωτογράφηση φιλοξενεί το περιοδικό "ADORE" της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και άλλους 31 επώνυμους, οι οποίοι... βγαίνουν από τα ρούχα τους –για καλό σκοπό!

Hollywood made in…Greece!

Είναι Έλληνες και κατέκτησαν το Hollywood. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι εύκολο και συνηθισμένο, αλλά οι συγκεκριμένοι το κατάφεραν και με μεγάλη επιτυχία. Δεν είναι η Jennifer Aniston, η Nia Vardalos ή η Maria Menounos. Είναι και αυτές, αλλά είναι και οι άλλοι, που μας κάνουν πολύ περήφανους, γιατί είναι δικοί μας, έχουν κάτι από εμάς και μας αρέσει να αισθανόμαστε ότι τα κατάφεραν και πέτυχαν, σε έναν χώρο που δεν χαρίζεται. Το περιοδικό Down Town διαλέγει κάποιους από αυτούς και μας τους παρουσιάζει. Kαι αν κάποιους δεν τους ξέραμε, είναι καιρός, λοιπόν, να τους μάθουμε.