Ο "Αστακός" τσιμπά υποψηφιότητες

Δεν είναι μόνον οι εισπράξεις της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου που εντυπωσιάζουν (30.000 εισιτήρια ήδη στην Ελλάδα με καλή πορεία σε χώρες του εξωτερικού). Είναι και τα βραβεία. Λίγους μήνες μετά το βραβείο της επιτροπής στο τελευταίο φεστιβάλ των Κανών, ο "Αστακός" μετρά επτά υποψηφιότητες στα βραβεία ανεξάρτητου βρετανικού κινηματογράφου.

Αναλυτικότερα, η ταινία είναι υποψήφια στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, ανδρικής ερμηνείας (Κόλιν Φάρελ), β ανδρικής ερμηνείας (Μπεν Γουίσο), β γυναικείας ερμηνείας (Ολίβια Κόλμαν), σεναρίου (Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου) και καλύτερου παραγωγού της χρονιάς (Σέσι Ντέμπσεϊ, Εντ Γκουίνει, Λάνθιμος, Λι Mαγκιντέι). 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, ο "Αστακός" συναγωνίζεται με ταινίες που έχουν κάνει αίσθηση στην Ελλάδα όπως ο "Μακμπέθ" του Τζάστιν Κερζέλ αλλά και τα "45 χρόνια" του Αντριου Χέι (η τελευταία προβάλλεται στις αίθουσες από την περασμένη εβδομάδα). 
Υποψήφιες είναι επίσης οι ταινίες "Amy" και "Εx Machina" των Ασίφ Καπάντια και Αλεξ Γκάρλαντ αντιστοίχως. Τέλος, όλοι οι σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες είναι υποψήφιες στην κατηγορία καλύτερης ταινίας, είναι υποψήφιοι και στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας. 
Τα βραβεία θα δοθούν την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στο Old Billingsgate Market του Λονδίνου, ενώ ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα θα είναι η ηθοποιός Κέιτ Γουίνσλετ στην οποία θα δοθεί το βραβείο παγκόσμιου επιτεύγματος από το περιοδικό Variety.

Πηγή: tovima.gr (Ζουμπουλάκης Γιάννης)