Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο pressmixer: "Τα καλά τραγούδια κρύβουν μέσα τους μια μεγάλη δύναμη"

Είκοσι και πλέον χρόνια μας ταξιδεύει με τη φωνή του σε μέρη γνώριμα, δικά μας, με μουσικές που αγαπάμε, με στίχους που περνούν από την νοσταλγία στη μνήμη και φτάνουν στο συναίσθημα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ένας γνήσιος εκπρόσωπος της παραδοσιακής μουσικής και του καλού λαϊκού τραγουδιού, μιλάει στο pressmixer για την πορεία και τις αναμνήσεις του, τη σύγχρονη στροφή προς την παραδοσιακή μουσική και τα επόμενα σχέδιά του.   


Φέτος κλείνετε 20 χρόνια στη δισκογραφία. Ποιοι είναι για σας οι πιο σημαντικοί σταθμοί αυτής της πορείας;
Πέρασαν, 20 χρόνια, από την έκδοση του πρώτου μου δίσκου, "Ένα φεγγάρι δρόμος" (1995). Είχαν προηγηθεί, όμως, οι συμμετοχές μου, στους δίσκους: "Κρητών έπος" (1991) με τρία τραγούδια και "Ζωγραφιές και Χρώματα" (1993), του συνθέτη Λίνου Κόκοτου, με τέσσερα τραγούδια.
Σημαντικοί σταθμοί στην μέχρι τώρα διαδρομή μου είναι πολλοί: Η έκδοση κάθε δισκογραφικής δουλειάς είναι σημαντική στιγμή, οι  συνεργασίες μου με σπουδαίους δημιουργούς στις συναυλίες και στη δισκογραφία.
Η συνεργασία μου με τον Δημήτρη Μητροπάνο στη μουσική σκηνή "ΖΟΟΜ" το 2002, σε σαράντα οκτώ μοναδικές βραδιές, ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό, όπως και αυτή με τον Ηλία Κατσούλη επίσης. Η συνέντευξη που έδωσα στον σπουδαίο της δημοσιογραφίας και βαθύ γνώστη του λαϊκού μας τραγουδιού, Πάνο Γεραμάνη στην εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" (9 Ιουλίου 2003), για το δίσκο μου "Ένα κομμάτι ουρανό", που είχε κυκλοφορήσει εκείνη την περίοδο, αλλά και οι παρέες με αγαπημένους φίλους έχουν μεγάλη αξία.
Είναι πολλά και όμορφα, όσα μου έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια και είναι αυτά, που μου δίνουν δύναμη, για να συνεχίσω το μουσικό μου ταξίδι.

Αν γυρνούσαμε το χρόνο πίσω, θα αλλάζατε κάτι από αυτή τη διαδρομή;
Τι να άλλαζα; Ας τα δούμε λίγο από την αρχή. Γεννήθηκα σ' ένα ευλογημένο τόπο, μεγάλωσα με ωραία τραγούδια, ωραίους ανθρώπους και ωραίους φίλους. Εδώ στην Αθήνα γνώρισα συνθέτες, ποιητές, στιχουργούς, συγγραφείς, ζωγράφους, αλλά και σημαντικούς μουσικούς. Τραγούδησα σε μεγάλες συναυλίες στην Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά και σε μουσικές σκηνές. Έκανα δίσκους που έχουν καλά τραγούδια και συνεχίζω στην ίδια γραμμή, με τον ίδιο ενθουσιασμό για την καταγραφή και την ανάδειξη, της σοβαρής πλευράς της μουσικής και του τραγουδιού μας.

Σκεφτήκατε κάποιες στιγμές, όλα αυτά τα χρόνια να "λοξοδρομήσετε" λίγο και να δοκιμάσετε κάποιο άλλο είδος τραγουδιών;
Ποτέ δε σκέφτηκα να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που νιώθω και που αγαπώ. Θα ήταν μεγάλο λάθος να έκανα κάτι χωρίς την θέλησή μου ίσα – ίσα για να κάνω τα χατίρια της μουσικής βιομηχανίας!
Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, να κάνεις αυτό που αγαπάς, όπως επίσης και μην το εγκαταλείπεις, αλλά να το μοιράζεσαι, μέσα από την επικοινωνία σου, με τον κόσμο που έρχεται κάθε φορά, να σε ακούσει, σε μια συναυλία σου ή σε μια μουσική σκηνή.

Πόσο καταλυτική ήταν η παρουσία του Μανώλη Ανδρουλάκη στις επιλογές που κάνατε τόσο μουσικά, όσο και γενικότερα;
Η συμβολή του πατέρα μου, από την πρώτη στιγμή, ήταν σημαντική και καθοριστική. Κατ' αρχήν η γλυκιά του δοξαριά, μετά οι όμορφες παρέες του και τα γλέντια του, οι ωραίες μαντινάδες του, αλλά και οι δίσκοι και οι κασέτες, που μας έφερνε, με τις φωνές και τα τραγούδια των πρωτομαστόρων της κρητικής μουσικής, που "πλημμύριζαν" το σπίτι μας, μέσα από τα κασετόφωνα και τα πικ-απ της εποχής (δεκαετία του ΄70).
Μέχρι και σήμερα είναι δίπλα μου με στηρίζει, γράφει τραγούδια για μένα, αλλά πάνω από όλα, μου δείχνει το δρόμο...

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια στροφή των νέων καλλιτεχνών προς την παραδοσιακή μουσική – με σύγχρονο τρόπο – και την παράλληλη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού προς αυτήν. Πώς βλέπετε αυτή την εξέλιξη;
Χαίρομαι που και εσείς έχετε διαπιστώσει αυτή την επιθυμία των νέων, να γνωρίσουν σε βάθος, την μουσική μας κληρονομιά. Τα ξένα ρεύματα, έρχονται και παρέρχονται. Αυτά που μένουν σταθερά και δεν αλλάζουν, είναι οι μουσικές και τα τραγούδια μας, από όποια περιοχή της Ελλάδας κι αν προέρχονται. Αυτά είναι οι ρίζες μας, ο πολιτισμός μας, αυτά θα μας κρατήσουν όρθιους και μ΄ αυτά θα ξαναβρούμε την περπατησιά μας. Είναι μεγάλη η προίκα, που μας έχουν αφήσει οι παλαιότεροι και εμείς με τη σειρά μας, πρέπει να τα πάμε παρακάτω, με πολύ αγάπη και μεράκι.
Άλλωστε μη ξεχνάμε, ότι η παραδοσιακή μας μουσική και τα τραγούδια κρατούν ξεχωριστή θέση στην ψυχή και στις καρδιές των Ελλήνων.

Υπάρχουν κάποιοι ερμηνευτές – δημιουργοί της νέας γενιάς που ξεχωρίζετε;
Φυσικά και έχουν εμφανιστεί νέοι δημιουργοί που δείχνουν να έχουν μεγάλη αγάπη στο καλό ελληνικό τραγούδι. Γράφονται πολύ καλοί δίσκοι, οι νέοι μουσικοί βρίσκονται στο δρόμο της συνεχούς αναζήτησης, δίνοντάς μας άψογες μουσικές εκτελέσεις και δημιουργίες. Επίσης, νέοι ποιητές εκδίδουν σπουδαία ποιήματα και πολύ καλοί στιχουργοί έχουν έντονη παρουσία στη δισκογραφία.
Το θέμα είναι να βρουν τον τρόπο, να βγουν προς τα έξω όλα αυτά, γιατί εκεί υπάρχει το πρόβλημα. 

Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσφέρει το καλό τραγούδι στο κοινό, ειδικά αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, λόγω οικονομικής κρίσης;
Τα καλά τραγούδια, κρύβουν μέσα τους, μια μεγάλη δύναμη. Αυτή η δύναμη, ερεθίζει τη σκέψη και σε κάνει να ονειρεύεσαι, να συγκινείσαι, να ελπίζεις, να ζεις το παρόν, αλλά και να βλέπεις αισιόδοξα το μέλλον. Αν το δούμε και ιστορικά, μέσα σε δύσκολες κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις, το τραγούδι παρηγορούσε, ανακούφιζε αλλά και ξεσήκωνε τον κόσμο, ώστε να μπορέσει μέσα από τα τραγούδια, να βγει από τα δύσκολα.
Σε πολλά ωφελούν τα καλά τραγούδια, ανακαλύπτεις την αλήθεια, βρίσκεις τον εαυτό σου και την έκφραση σου.

Τι μας ετοιμάζετε στο Ρυθμό Stagε;
Στο ΡΥΘΜΟ Stage, όλες τις Πέμπτες του Νοεμβρίου, προτείνω κάτι που το σχεδίαζα τώρα και αρκετό καιρό. Σε τέσσερις ξεχωριστές μουσικές βραδιές, θα πάμε στην Κρήτη (5/11), θα μπούμε στο μπαξέ της και θα διαλέξουμε τα καλύτερά της...Μαζί τους και ο Ερωτόκριτος. 
Τη δεύτερη βραδιά (12/11), θα σεργιανίσουμε, στα σοκάκια και στα παραθύρια της Σμύρνης. Την τρίτη βραδιά (19/11), κάνουμε μια επιλογή από τραγούδια, που συνεχίζουν να αποτελούν φωτεινή διέξοδο και που στα τραγούδια αυτά, η μουσική συνάντησε την ποίηση και τη τέταρτη βραδιά (26/11), θα κάνουμε βόλτα στο μονοπάτια του λαϊκού μας τραγουδιού. 
Οι μουσικοί: Στέλιος Καρύδας –κιθάρα, Ανδρέας Αρβανίτης –λαούτο, Νίκος Κιάκος – βιολί, Μιχάλης Νικόπουλος –μπουζούκι και λαούτο, Τάσος Αθανασιάς – ακορντεόν, Νίκος Ρούλος όρθιο μπάσο αλλά και ο συνθέτης Μιχάλης Τρανουδάκης, θα ανεβαίνουν στη σκηνή του ΡΥΘΜΟΥ Stage, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε βραδιάς.
Με το καλό να ανταμώσουμε...

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις εμφανίσεις του Νίκου Ανδρουλάκη εδώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Γιούλικα Σκαφιδά: "Βάζω την προσωπική μου ζωή σε προτεραιότητα"

Η Γιούλικα Σκαφιδά μετράει στο ενεργητικό της πολλές εμπορικές επιτυχίες ωστόσο η αγάπη της για το θέατρο είναι μεγάλη.

32 επώνυμοι φωτογραφίζονται γυμνοί για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική, γυμνή φωτογράφηση φιλοξενεί το περιοδικό "ADORE" της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και άλλους 31 επώνυμους, οι οποίοι... βγαίνουν από τα ρούχα τους –για καλό σκοπό!

Η Δήμητρα Σταθοπούλου μας προσκαλεί σ’ ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι

Μια πολύ ζεστή και όμορφη φωνή, που μετράει ήδη στο μουσικό βιογραφικό της πολλές και σημαντικές συνεργασίες. Με προσεχτικά βήματα και επιλογές που την πάνε κάθε φορά κι ένα βήμα παραπέρα, η Δήμητρα Σταθοπούλου αγαπά να μαθαίνει, να ακούει, να ερμηνεύει, να ζει. Αγαπά και σέβεται τη μουσική. Τη συναντήσαμε με αφορμή το κινηματογραφικό ταξίδι που ετοιμάζει με τον Μίμη Πλέσσα στο Ρυθμός Stage και μιλήσαμε για τους μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές, για την πορεία της και τις προσδοκίες που έχει από τη μουσική του σήμερα…

"ΡΟΥΑ ΜΑΤ": Η νέα, καθημερινή ερωτική σειρά έρχεται στον ΑΝΤ1

Ο έρωτας είναι σαν μια παρτίδα σκάκι. Θέλει σκέψη, στρατηγική και στο τέλος…νικητής είναι μόνο ένας! Στη νέα, συναρπαστική καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1, ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε δύο γυναίκες και έναν άντρα θα πλαισιωθεί από ανταγωνισμό, ζήλια και πάθος και θα τους φτάσει στα άκρα.

Κατερίνα Λιόλιου: Δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα του πρώτου της video clip

Την Κατερίνα Λιόλιου τη γνωρίσαμε μέσα απ΄το "Voice". Εκεί είδαμε τον τέλειο  συνδυασμό  πολύ καλής φωνής και  πολύ καλής εμφάνισης. Στο πρώτο της video clip  ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Τσαουσόπουλος φρόντισε ώστε και η εικόνα του "everything about you", της μεγάλης αυτής ραδιοφωνικής επιτυχίας, να είναι μοναδική! Η Κατερίνα μαγνητίζει το φακό, σε ένα σενάριο που θα μπορούσε να έχει και τον τίτλο "hangover".